HomeΣΠΟΡΟ Καστάνιος έρχεται στην Κρήτη, ξέροντας από χρόνια για τον Μαχλά! -video-

Ο Καστάνιος έρχεται στην Κρήτη, ξέροντας από χρόνια για τον Μαχλά! -video-

Το wonder kid του παρελθόντος που ήταν πρώτος σκόρερ στο EURO U17 του 2009, έβλεπε τις φωτογραφίες του παλαίμαχου στράικερ στο Αρνεμ και στα 28 του μπορεί να κάνει το μεγάλο restart στην καριέρα του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθ’ οδόν για το Ηράκλειο βρίσκεται ο Λουκ Καστάνιος, καθώς ο 28χρονος φορ συμφώνησε με τον ΟΦΗ και τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στην Ελλάδα για να ανακοινωθεί.

Το μεταξύ τους deal θα έχει διάρκεια 2,5 χρόνια και ο Ολλανδός στράικερ έρχεται στα μέρη μας πιο ώριμος από ποτέ.

Αλλωστε ο ίδιος δεν κρύβει πως έμαθε πλέον από τα λάθη του παρελθόντος που δεν του επέτρεψαν να έχει την εξέλιξη που ήθελε και μπορούσε, με βάση την αξία και το ταλέντο του.

Γεννημένος στο Σχιντάμ από Γάλλο πατέρα και μητέρα από το Πράσινο Ακρωτήρι, έχει φορέσει «βαριές» φανέλες όπως της Φέγενορντ και της Ιντερ , ενώ ο Τζόνοθαν Ντε Γκουζμάν, παλιός του συμπαίκτης και συμπατριώτης του, προφανώς και έβαλε το… χεράκι του για να πει το «ναι».

Όμως ο ΟΦΗ δεν του είναι άγνωστος. Βλέπετε τη σεζόν 2017/18 ήταν στη Φίτεσε και στα εσωτερικά του «Γκέλρε Ντομ» υπάρχουν φωτογραφίες του Νίκου Μαχλά, που άφησε το στίγμα του στο Αρνεμ και μία ολόκληρη πόλη χόρευε συρτάκι για χάρη του.

Σε ανύποπτο χρόνο είχε πει πως θέλει να πετύχει εκεί όσα και ο Ελληνας και να που η μοίρα τα έφερε έτσι να «συναντηθούν» ξανά, έστω και μεταφορικά, στα αποδυτήρια του «Γεντί Κουλέ».

Ο Καστάνιος στα τέλη της περασμένης δεκαετίας ήταν ένα wonder kid του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ξεκίνησε ως αμυντικός, στην πορεία επειδή έβρισκε δίχτυα και ήξερε μπάλα πέρασε στη θέση «10» και ο Κο Αντριάνσε ήταν εκείνος που τον καθιέρωσε φορ σε 4-3-3.

Ετσι άρχισε να ανεβαίνει τις «βαθμίδες» τόσο της Φέγενορντ όσο και των «μικρών» Εθνικών ομάδων της χώρας του, μέχρι που τον Αύγουστο του 2009, πριν καν γίνει 17, ξεκίνησε προπονήσεις με τους «μεγάλους» του Ρότερνταμ.

«Εχει ακόμη πολλά να μάθει, αλλά είναι μεγάλο ταλέντο. Θα του κάνει καλό που βρίσκεται μαζί μας», σχολίασε για εκείνον ο τότε προπονητής της ανδρικής ομάδας Μάριο Μπιν.

Μερικούς μήνες πριν «σκαρφάλωσε» στη 2η θέση του τότε EURO U17 που είχε διεξαχθεί στη Γερμανία και οι Ολλανδοί έχασαν στον τελικό από τους «οικοδεσπότες».

Ο Καστάνιος έβγαλε μάτια, βρήκε δίχτυα 4 φορές (μεταξύ άλλων και κόντρα στα «πάντσερ», πρώτος σκόρερ του τουρνουά) και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ομάδα.

Μπροστά του διαγράφονταν ένα λαμπρό μέλλον και ο πιτσιρικάς που δούλευε μικρός σε μαγαζί με παιχνίδια για το χαρτζιλίκι του, έβλεπε την ποδοσφαιρική υφήλιο να ασχολείται μαζί του.

Είχε γίνει, και παραμένει, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της U17 της χώρας του, από όπου έχουν περάσει πολύ μεγάλοι φορ.

Εκείνη τη σεζόν (2009/10) ντεμπουτάρισε στην Eredivisie και την επόμενη έκανε θραύση. Στα 18 του πέτυχε 15 γκολ στο πρωτάθλημα, ήταν το νέο «είδωλο» του λιμανιού και πρωταγωνιστούσε παντού.

Τα παραπάνω «εξηγούν» γιατί η Ιντερ ξόδεψε ένα σκασμό λεφτά για να τον πάρει στο Μιλάνο. Ήταν το «είδωλο» του λιμανιού, μίας σχολής ποδοσφαίρου που έβγαλε στράικερ killer Τον Ιούλιο του 2011 ντεμπουτάρισε με τους «νερατζούρι» στο Σούπερ Καπ με τη Μίλαν που έγινε στην Κίνα και η Serie A ήταν έτοιμη να «υποδεχθεί» το νέο της μεγάλο αστέρι.

Ο μικρός που θαύμαζε τον Ρουντ Φαν Νιστελρόι, τώρα θα βάδιζε στα χνάρια του, παίζοντας σε μία ομάδα πρώτης γραμμής. Ομως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε.

Λίγες συμμετοχές, μόλις ένα γκολ αν και νικητήριο (στο 1-0 επί της Σιένα), ενώ τον Φλεβάρη του 2012 υπέπεσε σε σοβαρό παράπτωμα («αρπάχθηκε» με αντίπαλο και τιμωρήθηκε με ποινή 3 αγωνιστικών), «υποβιβάστηκε» στις «ρεζέρβες» και έδειχνε «ξένο σώμα» στο Μεάτσα.

Αυτόματα εκείνο το καλοκαίρι πήρε τον δρόμο της επιστροφής για τα πάτρια εδάφη. Η Τβέντε έψαχνε τον αντικαταστάτη του στο Λουκ Ντε Γιονγκ που είχε πάει στην Γκλάντμπαχ και παρότι τα τότε δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ενδιαφέρον ομάδων όπως η Λίβερπουλ, εκείνη τον «κέρδισε», καταβάλλοντας βέβαια και το αντίστοιχο τίμημα στην Ιντερ.

Το κλίμα πίσω στη χώρα του έκανε καλό. Σε μία τριετία και μετά από 94 ματς σημείωσε 37 γκολ, έπαιξε 2 χρονιές στην Ευρώπη με τη νέα του ομάδα και φαίνονταν πως «ξαναγεννήθηκε».

Ετσι η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης αποφάσισε να δαπανήσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει και το καλοκαίρι του 2015 έφτασε στην κεντρική Γερμανία.

Στα 23 του πίστευε πως είχε πολλά να δώσει, ενώ και ήθελε επιτέλους να κληθεί στην Εθνική του ομάδα των Ανδρών.

Ομως δεν «κόλλησε», ενώ ταλαιπωρήθηκε και από έναν τραυματισμό. Σύντομα βρέθηκε στον πάγκο και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του. Πριν από μερικά χρόνια συγκρίνονταν με τον Τιερί Ανρί και πλέον κινδύνευε να «χαθεί».

Ακολούθησε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας όπου εκ νέου δεν πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής αλλά κατέκτησε το Κύπελλο.

Υστερα από μόλις μία σεζόν και παρότι είχε τριετές συμβόλαιο μαζί της, πήγε δανεικός στη Φίτεσε. Αξιοπρεπής το 2017/18, επέστρεψε στο «Χοσέ Αλβαλάδε», αλλά η Πορτογαλία δεν τον… σήκωνε και τον Φλεβάρη του 2019 βρέθηκε στη Νότιο Κορέα και την Γκεονγκάμ.

Σύντομα θα γίνει κάτοικος Ηρακλείου και στα 28 του έχει ακόμη μία ευκαιρία να κάνει την καριέρα που ονειρεύονταν. Αλλωστε μπάλα ξέρει, ενώ το βασικότερο είναι ότι έπαθε και έμαθε. «Αν περιμένεις ο κόσμος να είναι δίκαιος απέναντί σου επειδή είσαι ειλικρινής, τότε κοροϊδεύεις τον εαυτό σου.

Είναι σα να πιστεύεις πως ένα λιοντάρι δεν θα σε φάει επειδή δεν θα το φας εσύ», σχολίασε για τον ίδιο μερικά χρόνια πριν και ίσως εκεί κρύβεται η αλήθεια.

Ο Καστάνιος δεν κατάφερε να διαχειριστεί τη δημοσιότητα που έτυχε όταν ήταν μικρός. Σκόραρε και έβαζε το δάχτυλό του μπροστά στο στόμα, ζητώντας από όλους όσους του έκαναν κριτική να σωπάσουν, κάτι που τον επηρέαζε ψυχολογικά.

Εχει να το λέει πως πολλοί του έκαναν τον καλό και μετά τον πρόδωσαν. Επηρεάστηκε και για αυτό δεν έκανε το βήμα παραπάνω.

Το παραδέχεται και ο ίδιος. Συμπεριφέρθηκε υπεροπτικά και το πλήρωσε. «Τώρα όμως έχω αλλάξει», τονίζει και ο λόγος δεν είναι άλλος από τον γιο του Λουτσιάνο.

«Τα αφήνω όλα εκτός σπιτιού. Οποιος είναι πατέρας με καταλαβαίνει. Κοιτάω τον μικρό στα μάτια. Κάθε αρνητική σκέψη μένει μακριά μου.

Παλαιότερα δεν άντεχα τον κόσμο να λέει κακά πράγματα για μένα. Τώρα κατάλαβα πως η κριτική δεν είναι πάντα κακό πράγμα. Υπάρχουν και κακοί άνθρωποι, αλλά δεν με ενδιαφέρουν. Δεν μετανιώνω για κάτι. Ποιος δεν θα πήγαινε από τη Φέγενορντ στην Ιντερ; Εμαθα πολλά πράγματα, όπως από τον Ντιέγκο Μιλίτο», λέει κατά καιρούς και φαίνεται να το… εννοεί.

Οπως κυρίως το ότι «δεν φτάνει μόνο το ταλέντο, χρειάζεται και δουλειά».

Ο Καστάνιος λοιπόν θα μπει άμεσα στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα. Στο χέρι του είναι να αφήσει το στίγμα του… Ισως τελικά να χρειάζονταν χρόνο για να βρει τον πραγματικό του δρόμο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση