HomeΕΛΛΑΔΑΚαλοκαίρι στην Ελλάδα σχεδιάζουν Αμερικανοί και Βρετανοί τουρίστες

Καλοκαίρι στην Ελλάδα σχεδιάζουν Αμερικανοί και Βρετανοί τουρίστες

Αυξημένες αναζητήσεις για πτήσεις και καταλύματα στη χώρα μας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντονο είναι το ενδιαφέρον των Αμερικανών και Βρετανών τουριστών να περάσουν το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα, όπως δείχνουν οι αυξημένες αναζητήσεις και κρατήσεις για πτήσεις και καταλύματα στη χώρα μας και άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Όπως πολλοί άλλοι Αμερικανοί έτσι και ο Κρις Μόρισον ελπίζει ότι θα πάει διακοπές με την οικογένειά του φέτος το καλοκαίρι. Πέρσι το φθινόπωρο οι ειδήσεις για την έλευση των εμβολίων τον έπεισαν να κλείσει αεροπορικά εισιτήρια για την Ευρώπη, πιστεύοντας ότι το καλοκαίρι του στην Ελλάδα και τη Γαλλία επιτέλους θα πραγματοποιούνταν.

Παρά την αισιοδοξία του ο Μόρισον δεν έχει κανονίσει ακόμα τις υπόλοιπες πτυχές του ταξιδιού του.

«Είναι μία συζήτηση που έχουμε κάθε εβδομάδα με τη σύζυγό μου» λέει ο Μόρισον στη Washington Post. «Να κλείσουμε το υπόλοιπο ταξίδι ή όχι; Αν το κάνουμε πρέπει να πληρώσουμε και για τη ρήτρα δωρεάν ακύρωσης που προσφέρουν τα ξενοδοχεία; Η ταξιδιωτική ασφάλιση δεν αποτελεί επιλογή».

Οι περισσότεροι αναλυτές είχαν σωστά προβλέψει ότι το 2020 θα ήταν μία χαμένη χρονιά και εστίαζαν την προσοχή τους στην άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021.

Η πρόεδρος του World Travel & Tourism Council Γκλόρια Γκεβάρα λέει ότι πριν από δύο εβδομάδες ήταν περισσότερο απαισιόδοξη αλλά η στάση της έχει αλλάξει έκτοτε.

«Σήμερα, βασισμένη στις τελευταίες συζητήσεις με τον υπουργό Τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και ορισμένες συζητήσεις που είχα με την ισπανική κυβέρνηση, την ΕΕ και άλλους, τα πράγματα είναι περισσότερο αισιόδοξα» λέει η Γκεβάρα.

Η Γκεβάρα αναφέρει ότι καθώς η πλειοψηφία των χωρών αλλάζει στρατηγική εμβολιασμού, προχωρώντας στον εμβολιασμό περισσότερων ανθρώπων αντί να κρατήσει τις δεύτερες δόσεις, οι ευπαθείς ομάδες θα είναι σύντομα περισσότερο προστατευμένες.

«Στις συζητήσεις μου με τις κυβερνήσεις, γενικά μου λένε ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος, ότι (σ.σ.: η κατάσταση) θα είναι πολύ μπερδεμένη, αλλά μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, ελπίζουμε να δούμε μερικές θετικές και καλές αλλαγές» επισημαίνει η Γκεβάρα. «Αυτό ίσως μας βοηθήσει να αρχίσουμε να βλέπουμε και την ανάκαμψη… και ότι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό. Μπορεί να έχουμε ένα πολύ καλό καλοκαίρι».

Για τους ίδιους λόγους ο Εντουάρντο Σανταντέρ εκτελεστικός διευθυντής της European Travel Commission (ETC) επιμένει στην πρόβλεψή του ότι οι Αμερικανοί τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Καλοκαίρι στην Ελλάδα
«Από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, οι κρατήσεις από τη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα αναλογούν στο 50% όλων των διαδικτυακών μας κρατήσεων, αφού οι καταναλωτές αποζητούν ηλιόλουστες διακοπές κυρίως στην Ελλάδα, την Τουρκία ή τις Βαλεαρίδες Νήσους», δήλωσε εκπρόσωπος της Tui. © Shutterstock

Την αισιοδοξία της Γκεβάρα μοιράζονται και αρκετές βρετανικές τουριστικές επιχειρήσεις που αναφέρουν αύξηση των κρατήσεων μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού ειδικά στους Βρετανούς άνω των 50 ετών.

Η ένωση των βρετανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων ABTA επισημαίνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέλη της οι ταξιδιώτες άνω των 50 αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μέρος των πρώιμων κρατήσεων σε σχέση με το παρελθόν.

Το ταξιδιωτικό γραφείο Saga το οποίο ειδικεύεται στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αναφέρει αύξηση των κρατήσεων για το 2021 και το 2022. Οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα του έχουν ανέβει κατά 16% μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του 2021, ενώ οι κρατήσεις έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου του 2020. Το ενδιαφέρον των Βρετανών είναι έντονο παρά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράμπ ότι ήταν ακόμη πολύ νωρίς για να σχεδιάζουμε καλοκαιρινές διακοπές και τη δήλωση του υπουργού Υγεία Ματ Χάνκοκ ότι οι διακοπές στο εξωτερικό δεν πρέπει να θεωρούνται «δεδομένες».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saga Holidays Κρις Σίμοντς αναφέρει στον Guardian ότι «πολλοί από τους πελάτες μας ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ξανά σύντομα και το εμβόλιο τους παρέχει την αισιοδοξία που χρειάζονται για να αρχίσουν να κάνουν σχέδια».

«Προφανώς δεδομένου ότι σχεδιάζουμε διακοπές αποκλειστικά για ταξιδιώτες άνω των 50 ετών, πολλοί από τους πελάτες μας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας εμβολιασμού, γεγονός που τους δίνει την αυτοπεποίθηση να σκέφτονται και πάλι για τα ταξίδια», υπογραμμίζει ο Σίμοντς.

Η Tui επίσης αναφέρει ότι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά ταξιδιώτες αντιστοιχούν σε μεγαλύτερο ποσοστό των κρατήσεων από ότι συνήθως.

«Βλέπουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για διακοπές από μία ηλικιακή ομάδα, καθώς οι ταξιδιώτες άνω των 50 ετών έχουν ξεκινήσεις τις κρατήσεις -υποθέτουμε- λόγω των θετικών ειδήσεων για τον εμβολιασμό», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, οι κρατήσεις από τη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα αναλογούν στο 50% όλων των διαδικτυακών μας κρατήσεων, αφού οι καταναλωτές αποζητούν ηλιόλουστες διακοπές κυρίως στην Ελλάδα, την Τουρκία ή τις Βαλεαρίδες Νήσους», πρόσθεσε.

Ο Σανταντέρ υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ETC η συμπεριφορά των ανθρώπων για τα ταξίδια αλλάζει. Όλο και περισσότεροι θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

«Οι άνθρωποι ξεκινούν να ψάχνουν στις ιστοσελίδες κρατήσεων για το καλοκαίρι, οπότε υπάρχει όρεξη και πάλι, το οποίο είναι πολύ, πολύ, πολύ καλό πράγμα» τονίζει ο Σανταντέρ.

Παρά τη γενικευμένη αισιοδοξία για τις καλοκαιρινές διακοπές ο Σανταντέρ υποστηρίζει ότι οι τουρίστες θα πρέπει να συνηθίσουν τα αυξημένα μέτρα υγειονομικής προστασίας στα αεροδρόμια και τα αξιοθέατα και να μην περιμένουν ότι τα πράγματα θα είναι ακριβώς όπως παλιά.

«Δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι θα επιστρέψουμε στο 2019 και όλα θα είναι καλά» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Πολλά από τα μέτρα (για τον κορωνοϊό) θα παραμείνουν για πολλούς μήνες ακόμη και χρόνια».

travelestate.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση