HomeΕΛΛΑΔΑO Τσακαλώτος απαντά στον Πολάκη: Δεν γονατίσαμε τη μεσαία τάξη

O Τσακαλώτος απαντά στον Πολάκη: Δεν γονατίσαμε τη μεσαία τάξη

Δεν αμφισβητώ Τσίπρα, κανείς δεν βολιδοσκόπησε Σακελλαρίδη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εμμεση απάντηση στον Παύλο Πολάκη μπορεί να θεωρηθούν τα όσα λέει για τη μεσαία τάξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξή του στο capital.gr και τη δημοσιογράφο Νίκη Ζορμπά, ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι ο τελευταίος προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ισορροπία ανάμεσα στις μειώσεις φόρων και την αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία. Παράλληλα, χαρακτήρισε ισορροπημένη την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν συμμερίζεται την κριτική από στελέχη του κόμματος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γονάτισε τη μεσαία τάξη, γι’ αυτό και πλήρωσε βαρύ εκλογικό κόστος, απάντησε ότι τα στοιχεία «διαφωνούν».

«Τα στοιχεία λένε κάτι τελείως διαφορετικό. Λένε ότι οι μεγάλες απώλειες σε χιλιάδες ευρώ ήταν την περίοδο 2010-2015. Όταν ήρθαμε εμείς, βοηθήσαμε σχεδόν όλα τα μεσαία στρώματα, έστω και λίγο. Αλλά σας θυμίζω ότι μπήκαμε στην κυβέρνηση με ανθρωπιστική κρίση και μια οικονομία που δεν είχε κανένα περιθώριο για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Προφανώς είχαμε προτεραιότητες, προφανώς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Να μειώσουμε τη φτώχεια, που το κάναμε, να μειώσουμε τις ανισότητες, που το κάναμε. Νομίζω όμως ότι ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός του μνημονίου δείχνει πού θέλαμε να πάμε την οικονομία και την κοινωνία στο μέλλον», σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Πολάκης είχε υποστηρίξει πρόσφατα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές του 2019 γιατί «γα@@@σε τη μεσαία τάξη».

Τσακαλώτος: Δεν βάζουμε θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα για το κείμενο της «Ομπρέλας», το οποίο συνυπογράφει, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι δεν έχει εκφραστεί καμία ένσταση ούτε ως προς την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, ούτε ως προς τον στόχο της διεύρυνσης.

«Όλα αυτά είναι ψεύτικα διλήμματα. Δεν είναι «φρένο» η συζήτηση στην Αριστερά. Στην Αριστερά, πόσω μάλλον τώρα που υπάρχει αυτή η τριπλή κρίση, κλιματική, πανδημίας, οικονομίας, είναι ακριβώς η στιγμή που χρειάζεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Είναι δυνατόν να μη συζητάει το κόμμα και αυτό να αποτελεί «φρένο», όταν έχουμε αυτές τις προκλήσεις; […] Αλίμονο εάν η Αριστερά σταματήσει να συζητάει για αυτά τα θέματα, για το ύφος της αντιπολίτευσης, τις προτεραιότητες, τι πρέπει να υπάρχει στο πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι φρένο, αυτό είναι ζωή. Αυτό είναι το οξυγόνο της Αριστεράς για να μπορεί να παρεμβαίνει. Η Αριστερά δεν είναι ούτε ο ηγέτης ούτε οι παλιοί υπουργοί ούτε η Κεντρική Επιτροπή. Είναι όλος ο κόσμος που θέλουμε να επικοινωνήσουμε, που θέλει να μας πει το πρόβλημά του, που έχει χρήσιμη πληροφορία που δεν την έχουν τα κεντρικά στελέχη. Έτσι λειτουργεί η Αριστερά. Δεν θα το ήθελα καθόλου διαφορετικό, γιατί η συζήτηση, η διαβούλευση, η ενασχόληση, ο πειραματισμός, το άγχος για να πάμε ακόμη καλύτερα απ’ ό,τι μπορούμε, είναι αυτό που θα μας πάει μπροστά».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με σενάρια που κυκλοφόρησαν ότι στελέχη της «Ομπρέλας» έχουν βολιδοσκοπήσει τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για να επανέλθει και να διεκδικήσει την ηγεσία από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαψεύδει κατηγορηματικά: «Θα σας απαντήσω με την ίδια ευθύτητα που βάλατε την ερώτηση. Η απάντηση είναι «όχι”. Ούτε έχει μπει αυτό το θέμα, ούτε το βάζουμε αυτό το θέμα».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση