HomeΕΛΛΑΔΑΔένδιας για διερευνητικές: «Ευκαιρία διαλόγου αλλά όχι διαπραγμάτευση»

Δένδιας για διερευνητικές: «Ευκαιρία διαλόγου αλλά όχι διαπραγμάτευση»

«Απαράδεκτη πρακτική το casus belli»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πεποίθησή τους πως οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είναι μια ευκαιρία διαλόγου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα οδηγήσει και σε διαπραγμάτευση, εξέφρασε από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Κατά τη δευτερολογία τουβ ο υπουργός των Εξωτερικών στη συζήτηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, θέλησε να δώσει διευκρινίσεις στο Σώμα για τις επικείμενες επαφές με τους γείτονες.

 «Να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας»

Όπως είπε, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προϋπόθεση να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα αλλά και να αποχωρήσει το ερευνητικό σκάφος Ούρουτς Ρέις.

«Έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από την αποχώρησή του άρα ο όρος έχει ουσιαστικά εκπληρωθεί», είπε και πρόσθεσε: «δημιουργείται μια ευκαιρία διαλόγου στο πλαίσιο και επίπεδο των διερευνητικών. Η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη και ειλικρινή διάθεση. Η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα και όχι με απειλές πολέμου και χρήση βίας».

Μόνη διαφορά η ΑΟΖ, λέει ο Νίκος Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι αποκλειστική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, γεγονός που έχουν αναγνωρίσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ. «Η ίδια η αναφορά από την Τουρκία ότι η επόμενη συνάντηση θα είναι 61η δείχνει συνέχεια στη διαδικασία των διερευνητικών. Ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση αλλά προκαταρκτικό στάδιο επαφών για να εξεταστούν αντιλήψεις κοινές και να διαπιστωθεί αν υπάρχει έδαφος», συμπλήρωσε με νόημα ο υπουργός

Αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας, αλλά και του Αλβανού πρωθυπουργού ο κ. Δένδιας εξήγησε: «η Γερμανία έχει επικοινωνήσει σε διάφορα επίπεδα με τις δύο πλευρές. Η συμφωνία όμως για επανάληψη των διερευνητικών επαφών έγινε μετά την λήξη της Γερμανικής προεδρίας. Υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν και μεταξύ αυτών και ο Αλβανός πρωθυπουργός. Έχουμε όμως εγκαίρως διαμηνύσει σε όλους ότι απαιτείται η εδραίωση ενός καλύτερου κλίματος για να γίνει διάλογος. Αυτές είναι οι θέσεις μας».

Ο κ. Δένδιας στηλίτευσε ακόμα την πρακτική της Τουρκίας να απειλεί τη χώρα μας με casus belli, λέγοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη πρακτική απέναντι σε μια χώρα που ασκεί τα δικαιώματά της.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση