HomeΚΟΣΜΟΣΑμερικανός επιστήμονας λέει ότι έλυσε τον γρίφο του τέρατος του Λοχ Νες

Αμερικανός επιστήμονας λέει ότι έλυσε τον γρίφο του τέρατος του Λοχ Νες

Υποστηρίζει ότι είναι «θαλάσσια χελώνα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα από τα μυστήρια που εξάπτουν εδώ και αιώνες τη φαντασία της βρετανικής -και της παγκόσμιας κοινής γνώμης- ισχυρίζεται ότι έλυσε ένας Αμερικανός επιστήμονας, υποστηρίζοντας ότι το θρυλικό τέρας του Λοχ Νες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα «αρχαίο είδος θαλάσσιας χελώνας».

Δύο χρόνια μετά τις έρευνες διεθνούς ομάδας επιστημόνων στην ομώνυμη λίμνη της Σκωτίας, ο καθηγητής Χένρι Μπάουερ υποστηρίζει ότι η «Νέσι» ίσως είναι ένα είδος χελώνας που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί και η οποία παγιδεύτηκε στο Λοχ Νες, όταν υποχώρησαν τα νερά με τη λήξη της τελευταίας εποχής των Παγετώνων.

Παθιασμένος με το μυστήριο του τέρατος του Λοχ Νες, όπως ο ίδιος ομολογεί, ο συνταξιούχος καθηγητής Χημείας του Πολυτεχνείου της Βιρτζίνια απορρίπτει την ιδέα ότι η «Νέσι» ανήκει στο είδος των πλησιόσαυρων -ενός γένους θαλάσσιων ερπετών, της τάξης των σαυροπτερύγιων, που έχει εξαφανιστεί- και κατάφερε μυστηριωδώς να επιζήσει μέχρι τις μέρες μας.

«Η πιο δημοφιλής θεωρία είναι ότι το τέρας του Λοχ Νες σχετίζεται με τους εξαφανισμένους πλησιόσαυρους. Αλλά αυτό είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό, δεδομένου ότι σπάνια έχει εμφανιστεί στην επιφάνεια, πόσω μάλλον στη στεριά. Από την άλλη, οι περιγραφές συνάδουν με είδη χελωνών που πιστεύεται ότι έχουν εξαφανιστεί, και τα οποία περνούν πολύ μεγάλα διαστήματα στα βαθιά, βγαίνουν περιστασιακά στη στεριά, κινούνται ταχύτατα στο νερό και παραμένουν δραστήριες ακόμη κι όταν η θερμοκρασία των υδάτων είναι πολύ χαμηλή, ενώ έχουν μακριούς λαιμούς. Τέτοια “τέρατα του Λοχ Νες”, δηλαδή μεγάλες θαλάσσιες χελώνες δεν έχουν ακόμη μελετηθεί επαρκώς και πιθανότατα ζουν ακόμη σε κάποιους ωκεανούς», σημειώνει ο 89χρονος καθηγητής στην έρευνά του, που δημοσιεύθηκε σε επιστημονική επιθεώρηση.

Ένας από τους αρχαιότερους μύθους της Σκωτίας αναφέρει ότι ένα μυστηριώδες πλάσμα ζούσε στη λίμνη του Λοχ Νες τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία από το 565 μ.Χ. περιλαμβάνεται στο συναξάρι της Αγίας Κολούμπα. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το τέρας δάγκωσε έναν κολυμβητή κι ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε άλλον έναν όταν επενέβη η Αγία Κολούμπα και το διέταξε να φύγει.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση