HomeHL-WorldΗΠΑ: Σε συναγερμό και οι 50 Πολιτείες για ένοπλες διαδηλώσεις

ΗΠΑ: Σε συναγερμό και οι 50 Πολιτείες για ένοπλες διαδηλώσεις

Ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι 50 Πολιτείες των ηπειρωτικών ΗΠΑ για πιθανές βίαιες διαδηλώσεις ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη.

Δυνάμεις της εθνοφρουράς έχουν καταφθάσει μαζικά στην Ουάσιγκτον για να αποτρέψουν μια επανάληψη των φονικών διαδηλώσεων και της εισβολής στο Καπιτώλιο, την ώρα που το FBI προειδοποιεί για πιθανές πορείες ενόπλων υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στα καπιτώλια και των 50 Πολιτειών των ΗΠΑ. Χιλιάδες άνδρες της εθνοφρουράς αναπτύσσονται στην πρωτεύουσα, που θα παραμείνει αποκλεισμένη ενόψει της ορκωμοσίας της 20ης Ιανουαρίου, ενώ πολλοί δρόμοι σε απόσταση χιλιομέτρων από το Καπιτώλιο έχουν αποκλειστεί με μεταλλικούς φράκτες και οδοφράγματα. Το μεγάλο, καταπράσινο πάρκο National Mall, που φιλοξενεί εμβληματικά μνημεία, όπως το Μνημείο του Λίνκολν και το Μνημείο του Ουάσινγκτον και το οποίο συνήθως κατακλύζεται από πλήθη ανθρώπων σε τελετές ορκωμοσίας, παραμένει κλειστό κατόπιν σχετικού αιτήματος της Μυστικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της προστασίας του Προέδρου των ΗΠΑ. Το επιτελείο του Μπάιντεν είχε ήδη ζητήσει από τους Αμερικανούς να μην μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ ντόπιοι αξιωματούχοι συνέστησαν στο κοινό να παρακολουθήσει από τους δέκτες των τηλεοράσεων και διαδικτυακά την τελετή.

Οι Αρχές είναι σε επαγρύπνηση και για τη σημερινή ημέρα μετά τις διαδικτυακές εκκλήσεις οπαδών του Τραμπ και ακροδεξιών για ένοπλες διαδηλώσεις, αν και ορισμένες τέτοιες πολιτοφυλακές κάλεσαν τα μέλη τους να αποφύγουν να παραστούν, επικαλούμενες τα μέτρα ασφαλείας ή υποστηρίζοντας ότι οι σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις είναι παγίδες της αστυνομίας. Χθες η αστυνομία του Καπιτωλίου επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενός ενόπλου από τη Βιρτζίνια που έφερε πλαστή ταυτότητα, τουλάχιστον ένα όπλο και 509 σφαίρες. Ο συλληφθείς, ονόματι Γουέσλι Άλεν Μπίλερ, αφέθηκε αργότερα ελεύθερος κι όπως υποστήριξε στην Washington Post, δεν σκόπευε να φέρει όπλο στην πρωτεύουσα, όπου εργάζεται, όπως είπε, σε ιδιωτική εταιρεία security.

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας έρχονται μετά την παραπομπή την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη φορά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τώρα αντιμετωπίζει μια δίκη στη Γερουσία κατηγορούμενος για «υποκίνηση ανταρσίας» σχετικά με την εισβολή ομάδων οπαδών του στο Καπιτώλιο με στόχο να αποτρέψουν την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Δεκάδες άτομα έχουν συλληφθεί για την έφοδο στο Καπιτώλιο και μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνεται και ένα προβεβλημένο μέλος ακροδεξιών ΜΜΕ, γνωστό ως “Baked Alaska”, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Άνθιμ Τζόζεφ Τζιονετ. Ο τελευταίος συνελήφθη την Παρασκευή στο Χιούστον και του απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες.

Πώς προετοιμάζονται οι πολιτείες

Σ’ ολόκληρες τις ΗΠΑ επικρατεί συναγερμός με τις τοπικές Αρχές να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αποτροπή επεισοδίων σφραγίζοντας τα παράθυρα των καπιτωλίων και αρνούμενες να δώσουν άδεια για συγκεντρώσεις. Οι κυβερνήτες της Γιούτα, του Νέου Μεξικό και του Μέριλαντ κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει πιθανών διαδηλώσεων έξω από τα κτίρια των τοπικών κοινοβουλίων, ενώ στις πολιτείες του Μίσιγκαν, της Βιρτζίνια, της Ουάσιγκτον, της Καλιφόρνια, της Πενσιλβάνια και άλλες επιστρατεύτηκε η εθνοφρουρά. «Αν σχεδιάζετε να έρθετε εδώ ή να πάτε στην Ουάσιγκτον με κακές προθέσεις, γυρίστε αμέσως πίσω. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι ούτε εδώ, ούτε στην πρωτεύουσα της χώρας μας. Κι αν έρθετε εδώ, η Βιρτζίνια θα είναι έτοιμη», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Ραλφ Νόρθαμ.

Στο Τέξας το Καπιτώλιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την ορκωμοσία Μπάιντεν, υπό το φόρο παρείσφρησης «βίαιων εξτρεμιστών» σε διαδηλώσεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος βίας είναι υψηλότερος σε πολιτείες, όπου διεξήχθησαν παρατεταμένες εκλογικές μάχες, όπως το Μίσιγκαν, που σήκωσε έναν φράκτη ύψους δύο μέτρων γύρω από το Καπιτώλιό του στο Λάνσινγκ. Τον περασμένο Οκτώβριο έξι άτομα συνελήφθησαν κατηγορούμενα ότι σχεδίαζαν να απαγάγουν τη Δημοκρατική κυβερνήτη της Πολιτείας, Γκρέτσεν Ουίτμερ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση