HomeΚΡΗΤΗΟ «Σήφης» και τα… αδέρφια του

Ο «Σήφης» και τα… αδέρφια του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά τη Σάσα, τον Μπάμπη και τον Βύρωνα, ο… Σήφης. Ο συμπαθής κροκόδειλος του Ρεθύμνου, μονοπωλεί τις τελευταίες μέρες τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα.

Σήμερα τουλάχιστον τρεις ακόμη κροκόδειλοι ζουν στη χώρα μας οπως αναφέρει το protohema.gr. Αποκτήθηκαν από τους σημερινούς κατόχους τους, την εποχή που η αγορά τους ήταν νόμιμη ακόμη και από τα pet shop και εκ των πραγμάτων αποτελούν ατραξιόν στις περιοχές τους.

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν από την Πολιτεία να θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα για το παράνομο εμπόριο ερπετών, αλλά και μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά οι «οικόσιτοι» κροκόδειλοι στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ερπετά καταλήγουν να περιφέρονται αβοήθητα ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, όπως συνέβη τον Μάιο του 2012 στην οδό Αχαρνών με έναν μικρό κροκόδειλο του Νείλου.

Η Σάσα του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Η Σάσα είναι ο μοναδικός θηλυκός κροκόδειλος επί ελληνικού εδάφους, με αποτέλεσμα να αποτελεί πολύφερνη νύφη για τον… Σήφη του Ρεθύμνου, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθεί πως αυτός είναι «άρρεν». Η Σάσα βρέθηκε στα Σπάτα πριν από 12 χρόνια, την ίδια εποχή που τέθηκε σε λειτουργία και η ενότητα «Ο Κόσμος των Ερπετών». Οπως έκανε γνωστό ο κ. Zαν-Ζακ Λεσουέρ, ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, το ερπετό παρέδωσε στους υπεύθυνους ο έως τότε ιδιοκτήτης της που την είχε αγοράσει από pet shop της Αθήνας. «Ηταν 5 χρόνων και πλέον δεν μπορούσε να τη συντηρήσει. Ετσι, μας την έφερε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου σήμερα προκαλεί τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων επισκεπτών», λέει ο κ. Λεσουέρ.

Σήμερα η Σάσα, που ανήκει στην οικογένεια  Crocodylus Niloticus (Νείλου), ίδια με αυτόν που εντοπίστηκε στο φράγμα των Ποταμών του Ρεθύμνου, ξεπερνάει τα 2,5 μέτρα. Μπορεί να φτάσει τα 4,80 μ. μήκος και εάν ποτέ «τεκνοποιήσει» μπορεί να εναποθέσει στο χώμα από 40 ως 70 αυγά, τα οποία θα ξεθάψει λίγο προτού αυτά εκκολαφθούν.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ο κροκόδειλος του Νείλου τρώει σχεδόν οτιδήποτε κινείται, ενώ ευθύνεται για περισσότερους θανάτους στην Αφρική απ’ ό,τι τα δηλητηριώδη φίδια.

Ο Μπάμπης του Ηρακλείου

KROKODEILOS MPAMPHS

Ο Σήφης του Ρεθύμνου δεν είναι ο μοναδικός κροκόδειλος στην Κρήτη. Στην Αμμουδάρα Γαζίου, κοντά στο Ηράκλειο, ζει τα τελευταία 15 χρόνια ο… Μπάμπης, ένας κροκόδειλος 2,5 μέτρων, που έχει εξελιχθεί σε ατραξιόν για το τουριστικό συγκρότημα όπου φιλοξενείται.

«Εχω μεγάλη αγάπη για τα ζώα. Αγόρασα τον Μπάμπη πριν από 15 χρόνια, από κατάστημα pet shop της Αθήνας. Τότε είχε μήκος μόλις 20 εκατοστά. Διαθέτω άδεια και το ερπετό φέρει τσιπάκι με ειδικό κωδικό γνώρισμα, δηλαδή πως γεννήθηκε στην αιχμαλωσία», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο ιδιοκτήτης του κροκόδειλου κ. Ζαχαρίας Πετούσης.

Ο Μπάμπης φιλοξενείται σε έναν ειδικό γυάλινο κλωβό, ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα από τον κ. Πετούση ώστε το νερό όχι μόνο να φιλτράρεται συνεχώς, αλλά και να έχει σταθερή θερμοκρασία, στους 28 βαθμούς, αναγκαία για την επιβίωση του ερπετού. «Η όλη κατασκευή μου κόστισε 20.000 ευρώ», λέει, διευκρινίζοντας πως για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος «υπάρχουν τρία συστήματα προστασίας».

Η δημοσιότητα που έχει προκληθεί με τον «σύντεκνο» Σήφη έφερε πολλούς επισκέπτες στο συγκρότημα του κ. Πετούση προκειμένου να δουν από κοντά τον Μπάμπη. «Για μένα το ερπετό δεν αποτελεί ατραξιόν. Το θεωρώ μέλος της οικογένειάς μου και έως σήμερα δεν σκέφτηκα ούτε μία στιγμή να το εγκαταλείψω» λέει.

Ο Βύρωνας των Σερρών

KROKODEILOS BYRONAS

Σε μασκότ του Δημοτικού Ενυδρείου-Ερπετάριου Βυρώνειας Σερρών έχει εξελιχθεί ο… Βύρωνας. Και αυτός ανήκει στην οικογένεια Crocodylus Niloticus, σήμερα αγγίζει τα 1,80 μέτρα και ζυγίζει περισσότερα από 30 κιλά. «Ζει σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο ξηράς και έχει τη δική του λιμνούλα για να δροσίζεται», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γιάννης Μερτζανίδης, υπεύθυνος του Ενυδρείου, ο οποίος έχει υπό τη δική του περίθαλψη και προστασία τον Βύρωνα, όπως «βαφτίστηκε» ο κροκόδειλος από τους κατοίκους του χωριού.

Οπως λέει ο κ. Μερτζανίδης, ο κροκόδειλος αγοράστηκε πριν από δέκα χρόνια από μια έκθεση ερπετών στην Αθήνα, μαζί με τη σύντροφό του, η οποία όμως δεν μπόρεσε να επιβιώσει στο νέο περιβάλλον. «Τον έχει φάει η μοναξιά. Αναζητούμε εδώ και καιρό μια νέα σύντροφο για τον Βύρωνα. Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε και τον Σήφη από το Ρέθυμνο. Είμαι σίγουρος πως θα γίνουν οι δυο τους καλοί φίλοι», λέει ο υπεύθυνος του Δημοτικού Ενυδρείου Βυρώνειας.

Το Δημοτικό Ενυδρείο-Ερπετάριο Βυρώνειας φιλοξενεί την ιχθυοπανίδα του ευρύτερου οικοσυστήματος του υγρότοπου της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα, καθώς και αντιπροσωπευτικά είδη ξένων ερπετών, όπως η κόμπρα Ταϊλάνδης, η οχιά Σαχάρας, ο κροταλίας της Φλόριντα, ο κροταλίας των δασών, ο βόας ο σφικτήρας του Αμαζονίου, το μέγεθός του οποίου φτάνει τα 4,5 μέτρα κ.ά..

Εν τω μεταξύ χθες τοποθετήθηκαν οι παγίδες για τον… Σήφη, τον κροκόδειλο που έχει γίνει θέμα συζήτησης σε όλη την Ελλάδα.

Στο σημείο χθες βρέθηκαν ο διευθυντής της διαχείρισης υδραυλικών έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης μαζί με τον ερπετολόγο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πέτρο Λυμπεράκη, την ΕΜΑΚ με υπεύθυνο τον κ. Τσικαλά αλλά και πλήθος επιστημόνων. (δείτε εδώ)

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση