HomeHL1-EconomyΚρίσιμες εξελίξεις για τα αναδρομικά: Πακέτο 4 δισ. στη «ζυγαριά» του ΣτΕ

Κρίσιμες εξελίξεις για τα αναδρομικά: Πακέτο 4 δισ. στη «ζυγαριά» του ΣτΕ

Ποιους αφορά, τα 3 σενάρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κορυφώνεται η αγωνία για τα αναδρομικά εκατομμυρίων συνταξιούχων, εν αναμονή της μεγάλης δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ηδη, σήμερα, συζητούνται στο Δ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου τέσσερεις υποθέσεις αναδρομικών συνταξιούχων του Δημοσίου, που θεωρείται ότι θα έχουν το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τις διαφορές που έχουν προκύψει στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μέχρι και πέρσι.

Η όποια απόφαση αναμένεται να συμπαρασύρει περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση αγωγών που έχουν κατατεθεί από συνταξιούχους των σωμάτων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», τα διεκδικούμενα αναδρομικά για το… γνωστό 11μηνο του 2015 – 2016 φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), ενώ αν προστεθούν και οι περαιτέρω διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για την περίοδο πριν από τον Ιούνιο του 2015 που υπολογίζονται σε 1,6 δισ., τότε το συνολικό πακέτο θα μπορούσε να υπερβεί τα 4 δισ. ευρώ.

Αναδρομικά: Ο «φάκελος» των συνταξιούχων του Δημοσίου

Με τις προσφυγές τους οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου και ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016 και αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

Συνοπτικά, οι συνταξιούχοι ζητούν να κριθεί ως αντισυνταγματική η διάταξη που συνόδευε την απόδοση των αναδρομικών κυρίων συντάξεων και προέβλεπε το «σβήσιμο» περαιτέρω διεκδικήσεων, όπως τα αναδρομικά από Δώρα και Επικουρικές.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το Δ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω των ζητημάτων μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν οι τέσσερεις αυτές υποθέσεις θα παραπεμφθούν τελικά προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Εφτασε η ώρα του ΣτΕ για τα αναδρομικά

Η δεύτερη μάχη που αφορά αναδρομικές διεκδικήσεις συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα θα δοθεί αύριο, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντικείμενο διεκδίκησης είναι η αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων που έγιναν με την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου) και η επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Με τις προσφυγές τους οι συνταξιούχοι ζητούν να ακυρωθεί η υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφαση του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).

 «Βομβαρδισμός» προσφυγών στο ΣτΕ

Οι συνταξιούχοι, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι το Υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020 άρθρο 114, παρ. 3) αναφέρει ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Τα 3 σενάρια για τα αναδρομικά

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στο τραπέζι του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου βρίσκονται τα εξής 3 ενδεχόμενα:

Η καταβολή αναδρομικών 11μήνου στις επικουρικές συντάξεις με τα ανάλογα Δώρα για 1,2 εκατ. συνταξιούχους.

Η πληρωμή αναδρομικών στις επικουρικές για 400.000 συνταξιούχους που έχον κάνει αγωγές ως τον Οκτώβριο του 2020 και πάντως όχι μετά τα αναδρομικά 11μήνου που πληρώθηκαν στις κύριες συντάξεις.

Η επιστροφή περικοπών από την ΕΑΣ που επιβλήθηκαν σε κύριες συντάξεις του Δημοσίου για μια διετία, και από το νόμο 4093, χωρίς χρονικό περιορισμό, δηλαδή ως και μια 5ετία για όλους.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι το ενδεχόμενο να γίνουν οι δίκες και να μην κερδίσουν τίποτε οι συνταξιούχοι είναι απίθανο γιατί το ζητούμενο δεν είναι αν οι μειώσεις που διεκδικούνται είναι αντισυνταγματικές, καθώς αυτό έχει κριθεί στο παρελθόν, αλλά το αν ο τρόπος που επιστράφηκε μέρος των δικαιούμενων αναδρομικών (σ.σ.: για 11 μήνες και για τις περικοπές κύριων συντάξεων) είναι συμβατός με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση