HomeΕΛΛΑΔΑΠΟΥ: Η μετάλλαξη του κορωνοϊού από τη Βρετανία εντοπίζεται πια σε 50 χώρες

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη του κορωνοϊού από τη Βρετανία εντοπίζεται πια σε 50 χώρες

Και τρίτο στέλεχος στη Βραζιλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο αριθμός των χωρών και των περιοχών όπου κυκλοφορεί η μετάλλαξη νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία ανέρχεται σε 50 και σε 20 εκείνο που έχει ταυτοποιηθεί στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μια τρίτη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού από την Αμαζονία της Βραζιλίας την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιαπωνία θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και θα πρέπει να μελετηθεί πιο πολύ εις βάθος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που κάνει λόγο στο εβδομαδιαίο δελτίο του για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος».

Όσο εξαπλώνεται ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται

«Όσο εξαπλώνεται ο ιός SARS-CoV-2, τόσο έχει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ. «Υψηλά επίπεδα μόλυνσης σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών.»

Ο κορωνοϊός είναι ο ιός που ευθύνεται για την ασθένεια Covid-19. Μετά την αναφορά του για πρώτη φορά στον ΠΟΥ στις 14 Δεκεμβρίου, η μετάλλαξη του από τη Βρετανόα με το στέλεχος VOC 202012/01 έχει εντοπιστεί σε 50 χώρες, περιοχές και ζώνες, διευκρινίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Τα αποτελέσματα των τεστ δείχνουν μια κατανομή κατά ηλικία και φύλο παρόμοια με εκείνες άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούν. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τον εντοπισμό των επαφών αποκαλύπτουν «μια μεγαλύτερη μεταδοτικότητα εκεί όπου το περιστατικό αναφοράς οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος».

Πιο μεταδοτική η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική

Η μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, 501Y.V2, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 18 Δεκεμβρίου, ενώ σήμερα βρίσκεται σε 20 χώρες, περιοχές και ζώνες.

«Με αφετηρία προκαταρκτικές έρευνες και άλλες εν εξελίξει έρευνες στη Νότια Αφρική, είναι πιθανόν το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 να είναι πιο μεταδοτικό από τα παραλλαγμένα στελέχη που κυκλοφορούσαν προηγουμένως στη Νότια Αφρική», εκτιμά ο ΠΟΥ στο δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, βράδυ.

«Εξάλλου, αν και το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να προκαλεί μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας, η παρατηρούμενη ραγδαία αύξηση του αριθμού των μολύνσεων έχει θέσει τα συστήματα υγείας υπό πίεση» συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Το εύρος της γεωγραφικής μετάδοσης των μεταλλάξεων είναι προφανώς υποεκτιμημένο, προσθέτει ο ΠΟΥ, λόγω του ότι βρέθηκαν σε χώρες που διαθέτουν ικανότητα προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση