HomeHL-PsilaΈρευνα της Δικαιοσύνης για… «μαϊμού ναζί» σε τσίρκο

Έρευνα της Δικαιοσύνης για… «μαϊμού ναζί» σε τσίρκο

Κατά το σόου παρουσιάστηκαν επίσης... κατσίκες τυλιγμένες με ναζιστικές σημαίες με σβάστικες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιάζει σουρεαλιστικό αλλά είναι αληθινό… Ρώσοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα μετά από παράσταση με μαϊμού που φορούσε ναζιστική στολή η οποία δόθηκε σε κρατικό τσίρκο. Κατά το σόου παρουσιάστηκαν επίσης… κατσίκες τυλιγμένες με ναζιστικές σημαίες με σβάστικες.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο τσίρκο της Δημοκρατίας της Ουντμουρτίας στην πρωτεύουσα Ιζέβσκ στις 8 Ιανουαρίου. Η παράσταση ανατέθηκε στο τσίρκο από τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ανέφερε ότι το σόου συμβόλιζε την «απόρριψη» του ναζισμού.monkey_116497180_df907c94-da2c-434d-a59f-915a6d8ef988

Σε δήλωση τους, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι έμαθαν για την παράσταση για πρώτη φορά παρακολουθώντας το διαδίκτυο, και έκτοτε ξεκίνησαν «έρευνα για την εμφάνιση ναζιστικών συμβόλων». Ο ρωσικός νόμος απαγορεύει τη δημόσια εμφάνιση ναζιστικών συμβόλων.

 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία πάντως υπερασπίστηκε την παράσταση. Ανέφερε ότι προοριζόταν για να συμβολίσει «όχι μόνο τη νίκη επί του φασισμού, αλλά και την απόρριψη και την παγκόσμια καταδίκη των ιδανικών της ναζιστικής Γερμανίας».

Η ρωσική Εκκλησία επιμένει ότι καλύπτεται νομικά από εξαίρεση που υπεγράφη από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το Μάρτιο του 2020. Η εξαίρεση επιτρέπει την εμφάνιση ναζιστικών συμβόλων υπό την προϋπόθεση ότι «προκαλούν αρνητική στάση απέναντι στη ναζιστική ιδεολογία». Τη μαϊμού και τις κατσίκες συνόδευαν εκπαιδευτές που φορούσαν σοβιετικές στολές κατά τη διάρκεια της παράστασης, ανέφεραν αξιωματούχοι της Εκκλησίας.

Οι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας εκδιώχθηκαν στην πρώην ΕΣΣΔ, αλλά τώρα η Ορθοδοξία και η σοβιετική νίκη εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους πυλώνες της ρωσικής κρατικής ιδεολογίας.

goats_4568b6bc-2580-4124-86bd-45f1c6ea50b8

Το τσίρκο της Ουντμουρτίας επίσης απέρριψε τις επικρίσεις για την παράσταση. «Οι εικόνες των ζώων λαμβάνονται εκτός πλαισίου», δήλωσε η Έλενα Κρασνόβα, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων στο τσίρκο. «Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο να χρησιμοποιούνται τέτοιοι ειρωνικοί ή γκροτέσκοι χαρακτήρες σε παραστάσεις τσίρκου», πρόσθεσε.

Πάντως οι εικόνες που δείχνουν τον πίθηκο και τις κατσίκες φαίνεται ότι έχουν αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του τσίρκου. Η χρησιμοποίηση ζώων σε τσίρκο εξακολουθεί να αποτελεί νόμιμη πρακτική στη Ρωσία.

Όχι, η μαϊμού και οι κατσίκες δε συνελήφθησαν…

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση