HomeΚΟΣΜΟΣΣτους 2,3 οι εμβολιασθέντες στο Ην. Βασίλειο

Στους 2,3 οι εμβολιασθέντες στο Ην. Βασίλειο

Συνεχή «σπριντ» για επίτευξη χρονικών στόχων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν δοθεί 2,6 εκ. δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού σε 2,3 εκ. πολίτες.

Συγκεκριμένα έχουν χορηγηθεί 2.286.572 πρώτες δόσεις και 388.677 δεύτερες δόσεις.

Από την περασμένη εβδομάδα η δεύτερη δόση του εμβολίου δίνεται εντός 12 εβδομάδων από την πρώτη.

Ο κ. Χάνκοκ έκανε την πρώτη από τις καθημερινές στο εξής ενημερώσεις για την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, λέγοντας ότι από σήμερα ξεκίνησε σε πραγματικά μαζική κλίμακα η χορήγηση των σκευασμάτων.

Ο περιοριστικός παράγοντας για ακόμα περισσότερους εμβολιασμούς είναι η προμήθεια των εμβολίων, παρόλα αυτά η κυβέρνηση έχει ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως στόχο.

Συγκεκριμένα, έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τα περίπου 14 εκ. των πιο ευπαθών και εκτεθειμένων πολιτών, δηλαδή οι κάτοικοι και εργαζόμενοι σε γηροκομεία, οι άνω των 80 ετών, οι γιατροί και νοσηλευτές πρώτης γραμμής και οι κλινικά εξαιρετικά ευάλωτοι πολίτες.

Το 88% των θανάτων που έχουν καταγραφεί λόγω COVID-19 στο Ην. Βασίλειο αφορά πολίτες σε αυτές τις τέσσερις κατηγορίες προτεραιότητας, σημείωσε ο κ. Χάνκοκ.

Μέχρι στιγμής έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου δύο στους πέντε πολίτες άνω των 80 ετών και περίπου ένας στους τέσσερις κατοίκους γηροκομείων.

Δεύτερος χρονικός στόχος είναι ο εμβολιασμός των υπολοίπων περίπου 11 εκατομμυρίων πολιτών στις επόμενες προσδιορισμένες κατηγορίες ρίσκου, δηλαδή από 50 ετών και πάνω.

Ο τρίτος χρονικά στόχος είναι να έχει προσθέτει το εμβόλιο σε όλους τους υπόλοιπους ενήλικες κατοίκους της χώρας έως το φθινόπωρο.

Ο ιατρικός διευθυντής του NHS Αγγλίας Στίβεν Πάουις έκανε χαρακτηριστικά λόγο για τρία «σπριντ» που έχουν αναλάβει να κάνουν οι αρχές για την επίτευξη των χρονικών στόχων που έχουν τεθεί.

Ο κ. Χάνκοκ και ο κ. Πάουις είπαν ότι αυτή την εβδομάδα μόνο στην Αγγλία θα λειτουργούν πάνω από 1.200 εμβολιαστικά κέντρα, σε νοσοκομεία, κατά τόπους γενικά ιατρεία, επτά μεγάλα κέντρα μαζικών εμβολιασμών και ορισμένα φαρμακεία, όπως και μερικές κινητές μονάδες εμβολιασμού.

Συνολικά έχουν στρατολογηθεί 80.000 μέλη υγειονομικών υπηρεσιών και εθελοντές για να χορηγούν τις ενέσεις.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 46.169 κρούσματα. Είναι η πρώτη φορά που ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων πέφτει κάτω από 50.000 μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Ο υπουργός τόνισε δε ότι οι νοσηλευόμενοι φορείς είναι πάνω από 32.000, με διαφορά ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας.

Ο κ. Χάνκοκ είπε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη λήψη ακόμα αυστηρότερων μέτρων, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες και να συμπεριφέρονται σαν να έχουν τον ιό.
skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση