HomeHL-GreeceΟ Μητσοτάκης στην Πορτογαλία: Η συνάντηση με τον Αντόνιο Κόστα και το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο Μητσοτάκης στην Πορτογαλία: Η συνάντηση με τον Αντόνιο Κόστα και το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ανατολική Μεσόγειος, Μεταναστευτικό και πανδημία στο «μενού» των συζητήσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Πορτογαλία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Λισαβόνα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα επαφές με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, στο πλαίσιο και της ανάληψης της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο κ. Κόστα θα παρουσιάσει στον κ. Μητσοτάκη τις προτεραιότητες που έχει θέσει η πορτογαλική προεδρία ενώ αναμένεται να τεθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν ζητήματα κομβικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.

Αναμένεται να συζητηθεί επίσης η πρόθεση της πορτογαλικής προεδρίας να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα υπό τη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας.

Στην ατζέντα της συζήτησης που θα έχουν οι κ.κ Μητσοτάκης και Κόστα περιλαμβάνονται επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Μεταναστευτικό, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της ‘Αγκυρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πορτογαλική πρωτεύουσα έχει ως εξής:

Στις 12:45, ώρα Ελλάδος, οι κ.κ Μητσοτάκης και Κόστα θα επισκεφτούν το κεντρικό κτήριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η Ακτοφυλακή.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού θα είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Στις 14:25, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο São Bento όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση