HomeHL-HealthΟ ΠΟΥ εγκρίνει την υπό όρους παράταση του χρόνου μεταξύ δύο δόσεων του εμβολίου

Ο ΠΟΥ εγκρίνει την υπό όρους παράταση του χρόνου μεταξύ δύο δόσεων του εμβολίου

Απουσιάζουν αποδείξεις ότι αυτός που έχει εμβολιαστεί, αν νοσήσει, δεν μεταδίδει τον ιό στους άλλους ανθρώπους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις καθυστερήσεις στην παραγωγή και διανομή των εμβολίων, ανακοίνωσε ότι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων χορήγησης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech μπορεί, υπό όρους, να φτάσει ακόμη και τις έξι εβδομάδες.

Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα των ειδικών για την Ανοσία (SAGE) στη γνωμοδότησή της αναφέρει ότι το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων συνιστάται να είναι 21 έως 28 ημέρες. Ωστόσο σημειώνει ότι «μια σειρά από χώρες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες συνθήκες στην προμήθεια εμβολίων οι οποίες συνδυάζονται με βαρύ ιικό φορτίο».

Επισημαίνει ότι οι χώρες αυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να «αναβάλουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ώστε να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα λάβουν την πρώτη δόση» και προσθέτει ότι αυτή η «πραγματιστική προσέγγιση» μπορεί να θεωρηθεί «απάντηση στις ιδιαίτερες επιδημιολογικές συνθήκες».

Ωστόσο, τονίζει ότι οι χώρες που επιλέγουν αυτήν τη στρατηγική θα πρέπει να εξασφαλίσουν εμβόλια για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης και το διάστημα που θα μεσολαβήσει να μην υπερβαίνει τις 42 ημέρες ή έξι εβδομάδες.

Υποστηρίζει ότι η δήλωση αυτή στηρίζεται σε κλινικά δεδομένα και ότι «αν υπάρξουν νέα δεδομένα από τις κλινικές έρευνες, που να επιτρέπουν μεγαλύτερο χρονικό εύρος μεταξύ των δόσεων, η σύσταση αυτή μπορεί να αναθεωρηθεί».

Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χορήγηση δεύτερης δόσης από εμβόλιο διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη δόση μπορεί να είναι αποτελεσματική όσον αφορά την ανοσία, καθώς δεν έχουν γίνει επιστημονικές μελέτες.

Επίσης, προσθέτει, απουσιάζουν αποδείξεις ότι αυτός που έχει εμβολιαστεί, αν νοσήσει, δεν μεταδίδει τον ιό στους άλλους ανθρώπους.

efsyn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση