HomeHL-WorldΒερολίνο: Τρομάζει η διείσδυση των Γκρίζων Λύκων σε κόμματα και κρατικό μηχανισμό

Βερολίνο: Τρομάζει η διείσδυση των Γκρίζων Λύκων σε κόμματα και κρατικό μηχανισμό

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί για τις προσπάθειες τούρκων ακροδεξιών να διεισδύσουν στα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας. Βολές ενάντια σε τουρκικές οργανώσεις που σχετίζονται με την τουρκική κυβέρνηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει δημοσιεύματα ότι Tούρκοι ακροδεξιοί επιδιώκουν να διεισδύσουν στα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας. Αυτό προκύπτει από γραπτή απάντηση σε επερώτηση του κόμματος των Φιλελευθέρων την οποία επικαλείται σε άρθρο της η εφημερίδα Die Welt. Άτομα που ανήκουν στο περιβάλλον οργανώσεων των Γκρίζων Λύκων ήταν υποψήφιοι στις λίστες γερμανικών κομμάτων στις δημοτικές και τις εκλογές για τα «Συμβούλια Ενσωμάτωσης» που διεξήχθησαν το Σεπτέμβριο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Με αυτό τον τρόπο Tούρκοι ακροδεξιοί επιδιώκουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της πολιτικής και της κοινής γνώμης, αλλά και να αποκτήσουν μεγαλύτερη αποδοχή, εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση. Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία της για τη διείσδυση οπαδών των Γκρίζων Λύκων στον κρατικό μηχανισμό. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες ένστολων αστυνομικών με τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων. Όπως διευκρινίζεται, μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατόν να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι πρόκειται για αστυνομικούς.

Σε αντίθεση με την Γαλλία, όπου έχουν απαγορευτεί οι οργανώσεις που πρόσκεινται στους Γκρίζους Λύκους, στην Γερμανία εξακολουθούν να είναι νόμιμες. Το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δεν υιοθέτησε αίτημα απαγόρευσης που ψηφίστηκε από τη γερμανική βουλή τον περασμένο Νοέμβριο μετά από πρόταση των ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελευθέρων. Σύμφωνα με την άποψη νομικών εμπειρογνώμων του υπουργείου, στην περίπτωση των Γκρίζων Λύκων δεν πληρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις για τη διάλυση συλλόγων και ενώσεων τους.

Προσπάθειες άσκησης επιρροής της Άγκυρας

Στην απάντησή της η γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται και στις δραστηριότητες τουρκικών μυστικών υπηρεσιών επί γερμανικού εδάφους, όπως και σε οργανώσεις που σχετίζονται άμεσα με την τουρκική κυβέρνηση. Ειδική αναφορά γίνεται στο παράρτημα του τουρκικού Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) στο Βερολίνο, το οποίο διευθύνεται από άτομο τουρκικής καταγωγής, μέλος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Ο ρόλος του SETA είναι να «δημοσιεύει τις θέσεις της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης στη γερμανική γλώσσα με την επιγραφή επιστήμη και έρευνα», τονίζεται στην απάντηση. Αγανάκτηση είχε προκαλέσει στη Γερμανία έκθεση που δημοσίευσε το 2019 το SETA στην οποία υπό τη μορφή επικήρυξης αναφέρονταν αναλυτικά προσωπικά στοιχεία ανταποκριτών ξένων μέσων στην Τουρκία όπως το BBC, την Deutsche Welle και το Euronews. Η έκθεση της SETA καταλόγιζε στους δημοσιογράφους ότι έχουν «ατζέντα» ενάντια στην κυβέρνηση του ΑΚΡ και ότι είναι «αριστεροί και κοσμικοί».

Σχολιάζοντας την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων, Στέφαν Τόμε, δήλωσε στην Die Welt ότι τον «εκπλήσσει η σαφήνεια με την οποία παίρνει θέση» για τις προσπάθειες τουρκικών κρατικών παραγόντων να επηρεάσουν τη γερμανική εσωτερική πολιτική, αλλά και να μετατρέψουν τη Γερμανία σε χώρο αντιπαράθεσης για ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας «με τη βοήθεια ενός όλου και πυκνότερου δικτύου κρατικά κατευθυνόμενων θρησκευτικών και κοινωνικών οργανώσεων – με κατασκοπεία, με εκφοβισμό και επιρροή». Ο κ. Τομέ συμπέρανε από την απάντηση, ότι «εξαντλείται σταδιακά η υπομονή της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας».

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση