HomeΚΟΣΜΟΣΤο Iράν ξεκίνησε εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 20%

Το Iράν ξεκίνησε εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 20%

Παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία λέει η ΙΑΕΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ιράν ξεκίνησε την διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου κατά 20%, κατά παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος.

Η διαδικασία ξεκίνησε στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόφ, στο Ιράν, όπως επιβεβαίωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Πολλοί υπερσυντηρητικοί ζητούν εδώ και καιρό την απαγόρευση των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των ευαίσθητων ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015. Η αντίδραση εντάθηκε μετά τη δολοφονία του πατέρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Μοχσέν Φαχριζαντέχ στα τέλη του Νοέμβρη.

Ο ΙΑΕΑ επιβεβαιώνει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Ιράν

«Το Ιράν άρχισε σήμερα να τροφοδοτεί με εμπλουτισμένο στο 4,1% ουράνιο έξι συσκευές φυγοκέντρισης στον Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντόβ για περαιτέρω μέχρι και κατά 20% εμπλουτισμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση η οποία εστάλη στα κράτη μέλη της IAEA.

Η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία μίας σειράς παραβιάσεων των όρων της διεθνούς συμφωνίας, που ξεκίνησαν το 2019 σε απάντηση της αποχώρησης της Ουάσινγκτον από την συμφωνία και της επαναφοράς του αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Το Ιράν αποδεσμεύθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία τους τελευταίους μήνες, ως απάντηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την επαναφορά των κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση