HomeHL-9Κορωνοϊος-Κρήτη: Σε ποιες περιπτώσεις έχουν σβηστεί πρόστιμα

Κορωνοϊος-Κρήτη: Σε ποιες περιπτώσεις έχουν σβηστεί πρόστιμα

Μόνο μετά από σοβαρή δικαιολογία η διαγραφή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα πολύ μικρό ποσοστό των προστίμων που έχουν επιβληθεί για μάσκα και άσκοπη μετακίνηση ακυρώνονται από τους αρμόδιους αστυνομικούς, οι οποίοι εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα των πολιτών.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ η διαγραφή του προστίμου γίνεται μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος κι αυτός αποδεικνύεται με κάποιο τρόπο.

Για παράδειγμα, αστυνομικοί προ ημερών βεβαίωσαν πρόστιμο σε Ηρακλειώτη, ο οποίος δεν φορούσε μάσκα, όμως δεν είχε και κάποιο έγγραφο που να αναφέρει το γεγονός ότι είναι καρκινοπαθής και δεν μπορεί να φοράει την προστατευτική μάσκα.

Ο συγκεκριμένος πολίτης υπέβαλε ένσταση και έγινε δεκτή, αφού προσκόμισε χαρτί από τον γιατρό του.

Σε άλλη περίπτωση, οι ίδιοι αστυνομικοί που βεβαίωσαν παράβαση σε μία γυναίκα που πήγαινε στις ελιές, ήταν εκείνοι και που βοήθησαν να της σβηστεί το πρόστιμο. Συγκεκριμένα, το περιστατικό έγινε σε χωριό του Ηρακλείου.

Η συγκεκριμένη κυρία, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ έπεσε σε μπλόκο της Αστυνομίας. Ήταν νόμιμη, είχε γράψει ότι πηγαίνει για αγροτικές εργασίες, όταν όμως ελέγχθηκε δεν έβρισκε το χαρτί. Οι αστυνομικοί της «έκοψαν» το πρόστιμο και μόλις της το έδωσαν, εκείνη βρήκε το δικαιολογητικό που έψαχνε. Ήταν πεσμένο κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ τη συμβούλευσαν να κάνει ένσταση, αναφέροντας τους λόγους, ενώ κι εκείνοι με τη σειρά τους τηλεφώνησαν στο τμήμα λέγοντας ότι το δικαιολογητικό υπήρχε και άρα δεν πρέπει η παράβαση να ισχύσει.

Αξιωματικός ερωτηθείς για το ποσοστό των προστίμων που σβήνονται μας είπε: «Σκεφτείτε ότι από τα 100 πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί, σημαντικοί λόγοι για να ακυρωθούν είχαν μόνο δύο πολίτες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολίτες λένε ότι το ξέχασαν ή ότι ακόμα και πως δεν μπορούν να βάλουν μάσκα για λόγους υγείας, χωρίς όμως να έχουν κάποιο θέμα υγείας».

Άλλος αστυνομικός έθιξε και το θέμα της κοινωνικής ευαισθησίας.

Όπως είπε, υπήρξε γυναίκα χήρα που πήγαινε στη δουλειά της και είχε ξεχάσει να στείλει μήνυμα ότι πάει στην εργασία της. «Η συγκεκριμένη κυρία ήρθε στο τμήμα για να κάνει ένσταση. Με αποδείξεις μας είπε πού εργάζεται, πόσο αμείβεται από την εργασία της και ποια είναι τα έσοδά της για να μεγαλώσει τα δυο της παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση υπήρξε ακύρωση του προστίμου».

Ελέγχους πραγματοποιούν και βεβαιώνουν πρόστιμα και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα δεκάδες πρόστιμα που έχουν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα ήταν ένα μόνο το οποίο ακυρώθηκε και για το οποίο προσκομίστηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

«Συνήθως οι δικαιολογίες που προβάλλονται αφορούν στο γεγονός ότι δεν έχουν να πληρώσουν το πρόστιμο» ανέφερε λιμενικός.

Οι πολίτες ζητούν να μάθουν και για τον τρόπο αποπληρωμής της παράβασης, τηλεφωνώντας στα αστυνομικά τμήματα και τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες. «Ο κόσμος ζητά να μάθει πώς θα το πληρώσει πριν βεβαιωθεί στην εφορία. Τα τηλεφωνήματα είναι πολλά που έχουμε δεχτεί και εμείς με τη σειρά μας ενημερώνουμε τον κόσμο ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει» καταλήγει αστυνομικός.

Διαφήμιση
Διαφήμιση