HomeHL-9Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε και στη χώρα μας η νέα μετάλλαξη του ιού

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε και στη χώρα μας η νέα μετάλλαξη του ιού

Σε επιβάτες πτήσης από τη Μεγάλη Βρετανία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θετικοί στη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού διαγνώστηκαν έξι ταξιδιώτες που έφτασαν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για ταξιδιώτες από τη Βρετανία, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε rapid test και διαγνώστηκαν θετικοί σε κορωνοϊό. Άμεσα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας και υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ. Μετά από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είναι θετικοί στο νέο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο τελικά έφτασε και στη χώρα μας, όπως συνέβη και σε άλλα κράτη της Ευρώπης και του κόσμου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ταξιδιώτες θα παραμείνουν σε καραντίνα, όπως προβλέπεται, και θα υποβληθούν εκ νέου σε τεστ κορωνοϊού σε 10 ημέρες, ενώ βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιβάτες των πτήσεων με τις οποίες ταξίδεψαν στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το νέο, μεταλλαγμένο, στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία και εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 70% πιο μεταδοτικό.

Γώγος: Είναι πολύ φυσικό να υπάρχει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Alpha, ο Χαράλαμπος Γώγος δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους στη χώρα μας, ωστόσο τόνισε ότι είναι αναμενόμενο να φτάσει και στη χώρα μας το η συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Ο μεταλλαγμένος ιός δεν πρόκειται να έχει σύνορα, με τις μετακινήσεις που γίνονται από τη μια χώρα στην άλλη θα έχουμε σίγουρα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού σε όλη την Ευρώπη και προφανώς θα υπάρξουν και στη χώρα, μας και φαίνεται πως έχουν ήδη ανιχνευτεί τέτοιου είδους στελέχη» είπε.

«Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει γενικώς αυτή η επιφυλακτικότητα σε σχέση με την μεταδοτικότητα και λόγω των εορτών και λόγω της παρουσίας αυτού του ιού και στη Βρετανία υπήρχε αυτό και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και είναι πολύ φυσικό να υπάρχει και στην Ελλάδα» συμπλήρωσε. «Δεν αλλάζει τα δεδομένα η παρουσία μετάλλαξης στη χώρα μας. Είναι κάτι αναμενόμενο. Φυσικά δεν ξέρουμε την έκταση που έχει λάβει. Εμείς πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, δηλαδή ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στις καταγραφές των παραμέτρων της επιδημιολογικές» κατέληξε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση