HomeΚΟΣΜΟΣΚαι στην Κύπρο το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού

Και στην Κύπρο το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού

Υπενθυμίζεται ότι οι συστάσεις του ECDC επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και την εντατικοποίηση του επιδημιολογικού και μοριακού ελέγχου μέσω εργαστηριακών εξετάσεων»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον εντοπισμό του νέου στελέχους του κορονοϊού VOC 202012/01 και στην Κύπρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου δειγμάτων ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο για την ύπαρξη του νέου στελέχους του ιού έγινε γνωστό ότι:

«Ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, το οποίο είχε αρχικά ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε, μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε εξειδικευμένο έλεγχο δειγμάτων από άτομα που αφίχθησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Συγκεκριμένα, απεστάλησαν στο ΙΝΓΚ όλα τα θετικά δείγματα των αφικνούντων από το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μέρα που οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την ύπαρξη του νέου στελέχους στη χώρα τους, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου 2020, και μέχρι 15 μέρες πριν. Πιο συγκεκριμένα, από τα 19 δείγματα της περιόδου 6-20 Δεκεμβρίου 2020 που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το στέλεχος VOC 202012/01.

Σημειώνεται ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, ταχύτερη διασπορά και υψηλότερη μεταδοτικότητα έως και 70%. Το νέο στέλεχος του ιού θεωρείται ότι πιθανόν να έχει συμβάλει έως έναν βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και, κατά συνέπεια, στην αύξηση των νοσηλευόμενων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συστάσεις του ECDC επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και την εντατικοποίηση του επιδημιολογικού και μοριακού ελέγχου μέσω εργαστηριακών εξετάσεων».

Kαι στην Ταϊλάνδη

H Ταϊλάνδη εντόπισε στην επικράτειά της τα πρώτα τέσσερα κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας PBS επικαλούμενο τον επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Τσουλαλονγκόρν, Γιονγ Πουβοραουάν.

Σύμφωνα με το δίκτυο, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε σε μια τετραμελή οικογένεια βρετανών υπηκόων, η οποία τώρα βρίσκεται σε καραντίνα σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Στα τέλη Δεκεμβρίου το Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισε ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο είναι κατά 70% περισσότερο μεταδοτικό σε σχέση με τα άλλα στελέχη του SARS-CoV-2.

Χθες έκλεισαν μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Μπανγκόκ, ενώ θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ στη πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης βάσει μιας σειράς νέων μέτρων που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Αν και η Ταϊλάνδη ήταν η πρώτη χώρα στην οποία εμφανίστηκε κρούσμα της covid-19 εκτός Κίνας στις αρχές του 2020, μέχρι τον Νοέμβριο είχε καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας, με λιγότερα από 6.000 κρούσματα και 60 θανάτους.

Όμως η εμφάνιση κρουσμάτων στη μεγαλύτερη ψαραγορά της Ταϊλάνδης τον προηγούμενο μήνα προκάλεσε μια ξαφνική άνοδο των μολύνσεων, οι οποίες πλέον έχουν εντοπιστεί σε 53 από τις 77 επαρχίες της χώρας.

Χθες οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας έχει εκτοξευθεί σε περισσότερα από 7.300.

Στην Μπανγκόκ, όπου έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 2.600 κρούσματα covid-19, οι τοπικές αρχές αντέδρασαν άμεσα επιβάλλοντας μερικό lockdown, το οποίο τέθηκε σε ισχύ χθες.Τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, οι χώροι όπου διεξάγονται αγώνες μποξ, κοκκορομαχίες αλλά και οι αίθουσες μασάζ, τα κέντρα αισθητικής και τα γυμναστήρια είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που πλήττονται από τους νέους περιορισμούς.

Επιπλέον, οι αρχές της Μπανγκόκ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι τα δημόσια σχολεία της πόλης θα κλείσουν για δύο εβδομάδες.

skai.gr