HomeHL-EconomyΤι ισχύει για τα ενεργειακά πιστοποιητικά για τα ακίνητα

Τι ισχύει για τα ενεργειακά πιστοποιητικά για τα ακίνητα

Τι θα ισχύσει τον Γενάρη για τις αναστολές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για θέματα της οικονομίας που μας απασχολούν, τι γίνεται με τα ενεργειακά πιστοποιητικά για τα ακίνητα, τι θα ισχύσει με τις αναστολές, αλλά και τα αναδρομικά και τις αυξήσεις των συνταξιούχων, έδωσαν διευκρινίσεις στο MEGA οι Αριάδνη Νούκα, δικηγόρος, Σάντρα Γεράγγελου, φοροτεχνικός, και Γιάννης Μαυρωνάς, δικηγόρος, εργατολόγος,

Σε ό,τι αφορά στο ότι πλέον δε θα γίνεται καμία μεταβίβαση, αγορά ή ενοικίαση ακινήτου χωρίς ενεργειακό πιστοποιητικό η κ. Νούκα είπε ότι «απαιτείται ενεργειακό πιστοποιητικό για να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο αλλά και για να νοικιαστεί ένα ακίνητο. Δημιουργήθηκε πρόβλημα με τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς. Πολλά είχαν αυθαιρεσίες, με αποτέλεσμα οι τράπεζες που τα έπαιρναν από τους πλειστηριασμούς να μην μπορούν να κάνουν μεταβιβάσεις αν δεν νομιμοποιούσαν τους χώρους τους αυθαίρετους, γιατί χρειαζόταν ενεργειακό πιστοποιητικό. Το κόστος του πιστοποιητικού δεν είναι ένα συγκεκριμένο ποσό. Εξαρτάται από το ποσό που θα ζητήσει ο μηχανικός».

Για το θέμα του ΕΣΠΑ, η ίδια είπε ότι «Είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα γιατί βοηθάει πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μιλάμε για ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ. Πολύ σημαντικό είναι και για τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων. Το πότε θα δουν τα χρήματα οι επιχειρήσεις, εξαρτάται από το πρόγραμμα πότε θα ολοκληρωθεί».

Τι ισχύει με την προκαταβολή φόρου

Για το θέμα της προκαταβολής φόρους μίλησε η κ. Γεράγγελου, σημειώνοντας ότι «Κλείδωσε όντως ότι και για το 2021 θα μειωθεί η προκαταβολή του φόρου. Ενδέχεται από το 2022 και μετά να πάμε σε μια μονιμοποίηση της μείωσης της προκαταβολής του φόρου. Τα εισοδήματα το 2020 θα είναι αρκετά μειωμένα, άρα δεν θα προέκυπτε και προκαταβολή φόρου».

Τι γίνεται με τις αναστολές

Για το θέμα των αναστολών, πότε θα πληρωθεί το επίδομα για τις αναστολές Δεκεμβρίου και τι θα ακολουθήσει, ο κ. Μαυρωνάς είπε ότι «Όσον αφορά το πότε θα πληρωθεί το επίδομα για τις αναστολές του Δεκεμβρίου, θα γίνει από τις 12 Γενάρη και μετά. Για το τι θα ισχύσει το Γενάρη, θεωρώ αυτονόητο ότι θα πάμε σε νέες αναστολές. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε αναστολές. Θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο μοτίβο και με τα 534 ευρώ ως τιμή βάσης για να προσδιορίζεται το επίδομα».

Τι γίνεται όμως με τους συνταξιούχους που περιμένουν αναδρομικά και αυξήσεις;

«Είναι ένας τομέας που έχει πάει αρκετά πίσω. Έχουμε διπλές αυξήσεις που περιμένουν αυτοί που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και περιμένουν αύξηση. Θεωρώ ότι θα τη δουν στο τέλος Μαρτίου. Είναι και τα αναδρομικά που πρέπει να πάρουν. Θεωρώ ότι αυτά θα τα πάρουν στο τέλος Απριλίου. Έχουμε και την αύξηση στους απασχολούμενους συνταξιούχους», είπε ο κ. Μαυρωνάς.

Ο ίδιος, μιλώντας για το τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους που έχουν νοσήσει από κοροναϊό όταν επιστρέψουν στην εργασία τους, ο ίδιος είπε ότι «Εκεί είναι ένα ζήτημα σημαντικό. Δεν έχει ρυθμιστεί ακόμα και το βλέπουμε κατά περίπτωση. Πρέπει να πιστοποιείται ότι έχει νοσήσει. Η καραντίνα θεωρείται αναρρωτική άδεια. Αλλά πρέπει να πιστοποιείται. Κάποιοι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, να μην έχουν νοσηλευτεί, υπάρχουν τέτοια ζητήματα».

Τι θα γίνει με τις δόσεις των δανείων πρώτης κατοικίας

Μιλώντας αναφορικά με τις δόσεις των δανείων πρώτης κατοικίας, η κ. Νούκα ανέφερε ότι «Αν έχει τελειώσει το ενιάμηνο της αναστολής, οι τράπεζες έχουν βγάλει προγράμματα για να μπορέσουν να επανεκκινηθούν τα δάνεια. Η κάθε τράπεζα έχει το δικό της πρόγραμμα. Πρέπει οι δανειολήπτες να κάνουν μια αίτηση στην τράπεζα, να αποδεικνύουν ότι είναι πληττόμενοι, για να έχουν μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε ήδη σε δεύτερο lockdown. Έχουν προϋπολογιστεί περίπου 10 δισ. νέα κόκκινα δάνεια».

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση