HomeHL-EconomyΣυντάξεις: Το ΣτΕ (ξανα)κρίνει την τύχη αναδρομικών 2,5 δισ. ευρώ

Συντάξεις: Το ΣτΕ (ξανα)κρίνει την τύχη αναδρομικών 2,5 δισ. ευρώ

Δεν έχει τέλος η δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών από συνταξιούχους. Η συζήτηση για τα κομμένα δώρα και επιδόματα, καθώς και τις επικουρικές συντάξεις. Τι υποστηρίζουν οι οργανώσεις στην προσφυγή τους στο ανώτατο δικαστήριο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η δεύτερη φάση του… δράματος των αναδρομικών θα παιχτεί εντός του Ιανουαρίου 2021, καθώς στις 15 του μήνα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ξεκινά η δίκη των προσφυγών συνταξιούχων οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου, ξεκινά αντίστοιχη διαδικασία και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις Δημοσίου.

Πρόκειται για ποσά που δεν δόθηκαν στους δικαιούχους κατά την πληρωμή των αναδρομικών που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς η κυβέρνηση θεώρησε ότι η απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε εντός του 2020 αφορούσε μόνο τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η απόφαση θα εκδοθεί πολύ σύντομα, το αργότερο σε 4 μήνες, καθώς τα θέματα που καλείται να αποφασίσει το ΣτΕ έχουν ήδη κριθεί με παλαιότερες αποφάσεις.

Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η απόφαση θα είναι πιλότος για όλες τις δίκες που θα ακολουθήσουν σε πρώτο επίπεδο, από τους πάνω από 600.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά δώρων και επικουρικών συντάξεων.

Τα αναδρομικά που δεν δόθηκαν και η τύχη τους κρίνεται εκ νέου στο ΣτΕ αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Δυνητικά αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων, ήτοι 2,5 εκατ. πολίτες.

Στη μάχη της διεκδίκησης μπαίνουν πλέον και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν υπέστησαν περικοπές στις κύριες ή επικουρικές συντάξεις τους, είδαν όμως τα δώρα και επιδόματα να κόβονται τόσο από τις κύριες, όσο και τις επικουρικές συντάξεις.

Να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σαρπ αποφάσισε να εισάγει στην Ολομέλεια την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, την αίτηση ακύρωσης των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που κατέθεσαν στις 21 Οκτωβρίου 2020 ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και ΟΑΣΑ για τον έλεγχο της νομιμότητας της υπουργικής απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά.

Σύμφωνα δε, με τον δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη που εκπροσωπεί τους προσφεύγοντες, το αποτέλεσμά της δίκης αφορά σχεδόν όλο τον συνταξιουχικό κόσμο.

Όσους δηλαδή «άσκησαν αγωγές και δεν έγινε σεβαστό το δεδικασμένο με την απόφαση Ολομέλεια ΣτΕ 1439/2020, να επιστραφούν αναδρομικά σύνταξη – επικούρηση και δώρα, σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα» αλλά και «όσους πληρώθηκαν αναδρομικά για τη σύνταξη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4734/2020 (άρθρα 33,34) καθώς η επίμαχη διάταξη και απόφαση προβλέπει ότι αποσβένονται οι νόμιμες αξιώσεις τους για επικούρηση και δώρα».

Βασικός λόγος για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης είναι – πάντα κατά την αίτηση – η παραβίαση του δεδικασμένου των δικαστικών αποφάσεων 2287-2288/2015 Ολ. ΣτΕ – δηλαδή των αρχικών αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του 2012 – αλλά και της πρόσφατης πιλοτικής δίκης 1439/2020.

Κατά τους προσφεύγοντες, η προσβαλλομένη ΚΥΑ παραβιάζει το δεδικασμένο των ανωτέρω αποφάσεων, στο βαθμό που περιορίζεται στην καταβολή ποσών συντάξεων μόνο στην κύρια σύνταξη, χωρίς να διαλαμβάνει ουδεμία ρύθμιση για τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη και την κατάργηση των επιδομάτων των δώρων και αδείας και γι αυτό πρέπει να ακυρωθεί.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με τη διάταξη νόμου που έφερε όρισε ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες συνταξιουχικές οργανώσεις έχουν πρόσφατα προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), για την ακύρωση της υπ΄αριθμ. 1439/2020 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι πλήττει το περιουσιακό δικαίωμα των συνταξιούχων, το οποίο κατοχυρώνεται μεταξύ άλλων και με υπερνομοθετικού δικαίου διατάξεις, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση