HomeHL-EconomyΟι 10 φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν σήμερα, παραμονή πρωτοχρονιάς

Οι 10 φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν σήμερα, παραμονή πρωτοχρονιάς

ΕΝΦΙΑ, δόσεις, φόρος εισοδήματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 2020 έφτασε στο τέλος του και σήμερα, παραμονή πρωτοχρονιάς, λήγει μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, μέχρι σήμερα πρέπει να πληρωθούν φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ και του εισοδήματος, να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες που αφορούν τον ΦΠΑ και να προσκομιστούν δηλώσεις για αναδρομικά. Σε αρκετές περιπτώσεις, η καθυστέρηση εξόφλησης ή τακτοποίησης «κρύβουν» προσαυξήσεις και ταλαιπωρία.

Μια διαφοροποίηση από άλλες χρονιές είναι τα τέλη κυκλοφορίας, για τα οποία δόθηκε παράταση. Επιπλέον, οι δηλώσεις για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές που έληγαν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο παρατείνονται έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Οι 10 φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν σήμερα

Ακολουθούν οι 7 φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν σήμερα, παραμονή πρωτοχρονιάς:

-1) Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος: Σε περίπτωση που με την υποβολή αρχικής φορολογικής δήλωσης δεν έχει υπολογιστεί η μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου έτους 2019, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για να κερδίσουν τη μείωση θα πρέπει να κάνουν τροποποιητική δήλωση έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

-2) Ειδοποιητήρια με έξτρα φόρο για εισοδήματα του 2014. Φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικά για την πληρωμή φόρου για εισοδήματα που είχαν εισπράξει το 2014 τα οποία δεν είχαν δηλώσει το 2015 ο οποίος υπολογίστηκε κατ’ εκτίμηση έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν χειρόγραφη φορολογική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.

-3) Δεύτερη ευκαιρία για τις 100 και 120 δόσεις: Όσοι πλήττονται από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν αίτηση επανένταξης πληρώνοντας ταυτόχρονα τη δόση του Δεκεμβρίου.

-4) Κάτοικοι εξωτερικού: Υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για όσους μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος.

-5) Δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν: Μέχρι τέλος του έτους υποβάλλονται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. οι φορολογικές δηλώσεις από τους κληρονόμους αποβιωσάντων το 2019.

-6) Δηλώσεις Covid: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 λάθη και παραλείψεις των δηλώσεων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δηλωθεί η μείωση του ενοικίου Νοεμβρίου.

-7) ΦΠΑ στα ακίνητα: Μέχρι σήμερα θα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση αναστολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα με άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2020.

-8) ΕΝΦΙΑ: Σήμερα, 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2020.

-9) Φόρος εισοδήματος: Μέχρι σήμερα θα πρέπει να πληρωθεί η έκτη δόση του φετινού λογαριασμού του φόρου εισοδήματος.

-10) Αναδρομικά: Μισθωτοί ή συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος του έτους για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση