HomeHL-9Επεσαν οι υπογραφές για το 5G

Επεσαν οι υπογραφές για το 5G

Η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί «το πρώτο βήμα για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα δεκαετίας», τονίζει ο Κ. Πιερρακάκης. Ποιες είναι οι κινήσεις που ετοιμάζουν ΟΤΕ, Wind και Vodafone

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην υπογραφή των συμβάσεων για τη χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, προχώρησαν την Τετάρτη οι ΟΤΕ, Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί «το πρώτο βήμα για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα δεκαετίας».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κων/νος Μασσέλος τόνισε πως «δεν πρέπει να βλέπουμε την ανάπτυξη αυτών των δικτύων ανεξάρτητα από τα δίκτυα των λοιπών υποδομών, όπως για παράδειγμα των οπτικών ινών». Πρόσθεσε πως «η σύγκλιση των δικτύων οπτικών ινών και 5G είναι ο αμέσως επόμενος στόχος».

Στα επενδυτικά τους σχέδια επικεντρώθηκαν και οι επικεφαλής των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Ο επικεφαλής του ΟTΕ Μιχ. Τσαμάζ δήλωσε πως «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της χώρας, που τοποθετεί την Ελλάδα μεταξύ των λίγων χωρών στον κόσμο που διαθέτουν 5G δίκτυα σε λειτουργία».

Κατά τον κ. Τσαμάζ, «ο όμιλος ΟTΕ, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να επενδύει δυναμικά, έχοντας ήδη καταβάλει τα 123 εκατ. ευρώ για το φάσμα, ποσό που έρχεται επιπλέον του ποσού των επενδυτικού προγράμματος του ομίλου των 2 δισ. ευρώ.

Ηδη υπηρεσίες 5ης γενιάς είναι διαθέσιμες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το δίκτυό μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟTΕ, «πολύ σημαντικός είναι και ο παράγοντας της αδειοδότησης των κεραιών και όσο πιο γρήγορη είναι αυτή τόσο πιο γρήγορη θα είναι και η επέκταση των δικτύων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής είπε πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ο βασικός πυλώνας για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα γι’ αυτό που λέμε ψηφιακή σύγκλιση.

Η Wind επενδύει 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε υποδομές νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή και είναι μία μοναδική ευκαιρία για εμάς να δημιουργήσουμε αξία για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Εφεξής, θα χρειαστεί και η περαιτέρω συνδρομή του υπουργείου και της ρυθμιστικής αρχής στο στήσιμο των δικτύων 5G, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις που προγραμματίζουμε».

Στο επενδυτικό πλάνο των 500 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος Χαρ. Μπρουμίδης: «Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που συνολικά υπερβαίνει τα €630 εκατ.

Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαία προτεραιότητά μας είναι η ανάδειξη της χώρας σε τεχνολογικό κόμβο της περιοχής μας και η μεταμόρφωσή της σε μία ισότιμη ψηφιακή κοινωνία, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, αντίθετα θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες σε όλους και θα σέβεται και προστατεύει τον πλανήτη.

Στο πεδίο εφαρμογών 5G η Vodafone είχε τη μεγάλη χαρά να είναι η πρώτη που παρουσίασε με τρόπο απτό και διαδραστικό πέρυσι στα Τρίκαλα εφαρμογές της νέας τεχνολογίας στον χώρο των Μεταφορών, της Υγείας και της Εκπαίδευσης, ενώ έχουμε ήδη δημιουργήσει στην Ελλάδα Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης για ψηφιακές λύσεις υγείας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση