HomeΕΛΛΑΔΑΚροατία: Δύο ισχυροί μετασεισμοί σήμερα, μετά τα 6,4 Ρίχτερ

Κροατία: Δύο ισχυροί μετασεισμοί σήμερα, μετά τα 6,4 Ρίχτερ

Ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο μετασεισμοί σημειώθηκαν σήμερα στην κεντρική Κροατία.

Μία ημέρα αφού ισχυρή δόνηση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων, προκάλεσε ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε συνοικίες.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), δύο σεισμοί μεγέθους 4,8 και 4,7 βαθμών σημειώθηκαν στην πόλη Σίσακ, νοτιοανατολικά του Ζάγκρεμπ, μέσα σε λίγα λεπτά μετά τις 06:15 τοπική ώρα (07:15 ώρα Ελλάδας). Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές. Η πόλη αυτή όπως και η Πέτρινια και τα περίχωρά της βρίσκονται ακόμη υπό το σοκ του ισχυρού σεισμού των 6,4 βαθμών που σημειώθηκε χθες, Τρίτη, και ο οποίος έγινε αισθητός σε πολλές γειτονικές χώρες, ακόμη και στη Βιένη.

Φονικός σεισμός στην Κροατία, αναζητούν επιζώντες

Η φρίκη της Πέτρινια, έγραφε σήμερα ο τοπικός Τύπος. Μια καταστροφική χρονιά ολοκληρώνεται με την καταστροφή μιας επαρχίας, ανέφερε στην πρώτη της σελίδα μία εφημερίδα. Σωστικά συνεργεία εργάζονταν όλη τη νύκτα αναζητώντας τυχόν επιζώντες στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν λόγω του σεισμού. Φοβούμενοι μετασεισμούς πολλοί κάτοικοι πέρασαν τη νύκτα στα αυτοκίνητά τους, ενώ περίπου 200 άλλοι βρήκαν καταφύγιο σε έναν στρατώνα.

Από τον χθεσινό σεισμό σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους μία 13χρονη έφηβη που περπατούσε σε δρόμο της Πέτρινια όταν κατέρρευσε ένα κτίριο, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Πέντε άνδρες από το χωριό Μάγισκε Πόλιανε, κοντά στην πόλη Γκλίνα, σκοτώθηκαν. Το έβδομο θύμα εντοπίστηκε στα ερείπια μιας εκκλησίας στο χωριό Ζάζινα. Σύμφωνα με τον ιερέα του ναού, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Hina, ο άνδρας αυτός ήταν ο οργανίστας του εκκλησιαστικού οργάνου, ο οποίος είχε πάει στην εκκλησία για να το επισκευάσει έπειτα από τις ζημιές που είχε υποστεί σε προηγούμενο σεισμό.

Περίπου 20 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ η υπηρεσία ορεινών διασώσεων αναζητεί τυχόν θύματα σε περισσότερα από 80 χωριά της περιοχής, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Γιόσιπ Γκράνιτς. Εκατοντάδες κτίρια, σπίτια, κυβερνητικά γραφεία και σχολεία έχουν υποστεί ζημιές, ενώ ολόκληρες συνοικίες στην Πέτρινια και το Σίσακ εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί.

Η κυβέρνηση της Κροατίας έχει ανακοινώσει ότι θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί προκειμένου να καθορίσει τη βοήθεια που θα παρασχεθεί στις πληγείσες περιοχές, ενώ στη χώρα αναμένεται να μεταβεί και ο υπεύθυνος διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ Γιάνεζ Λέναρτσιτς. Όπως έγραψε στο Twitter, οι Βρυξέλλες πρόκειται να στείλουν στην Κροατία χειμερινές σκηνές, ηλεκτρικές κουβέρτες, υπνόσακους και κρεβάτια καθώς και κοντέινερ τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν τους πληγέντες.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση