HomeΥΓΕΙΑΕμβόλια με… συμβολισμούς σε 4 περιφερειακά νοσοκομεία

Εμβόλια με… συμβολισμούς σε 4 περιφερειακά νοσοκομεία

Το μήνυμα που στέλνουν για την πανδημία και την ασφάλεια του εμβολίου γιατροί και νοσηλευτές, μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19 στο ΑΧΕΠΑ. Στη Θεσσαλονίκη 20.000 δόσεις του εμβολίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το στοίχημα του εμβολιασμού πρέπει να κερδηθεί και ο ρόλος των υγειονομικών είναι να βγουν μπροστά και να πείσουν όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν.

Αυτό είναι το απόσταγμα των τοποθετήσεων των πρώτων γιατρών, νοσηλευτών και στελεχών τεσσάρων πανεπιστημιακών νοσοκομείων της περιφέρειας που εμβολιάστηκαν σήμερα, στο άνοιγμα της αυλαίας της εκστρατείας, που ακολούθησε αυτό της πρωτεύουσας.

Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έδωσαν το παρών και εμβολιάστηκαν, επίσης, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα για συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά και τήρηση των μέτρων μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, οι πρώτοι δύο που εμβολιάστηκαν συμβολικά, ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Συμεών Μεταλλίδης και ο νοσηλευτής επιτήρησης λοιμώξεων Γιάννης Ιστίκογλου, έστειλαν ηχηρά μηνύματα λίγη ώρα μετά, ενώ για ημέρα θριάμβου της επιστήμης μίλησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

«Ένας απλός εμβολιασμός», είπε ο κ. Μεταλλίδης, όταν ρωτήθηκε πώς ήταν η εμπειρία και αν είχε κάποια ενόχληση. «Δεν πρόκειται να έχουμε κάτι αναπάντεχο.

Είναι ένα ασφαλές εμβόλιο, οι μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλές, εδώ είμαστε για να πείσουμε τον κόσμο ότι όταν θα έρθει η ώρα, όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν, γιατί αυτό θα είναι το όπλο για να περάσουμε ξανά στην κανονικότητά μας. Για να ξαναζήσουμε ελεύθεροι», επεσήμανε.

Ο Γιάννης Ιστίκογλου, ίσως ο παλαιότερος νοσηλευτής λοιμώξεων σε ολόκληρη τη χώρα, εργάζεται στο ΑΧΕΠΑ περισσότερα από 30 χρόνια και έχει ζήσει, όπως είπε, παρόμοιες καταστάσεις σε παλαιότερες επιδημίες, σαφώς χαμηλότερης έντασης και επικινδυνότητας από την πανδημία της Covid-19.

Η εμπειρία του τον κάνει αισιόδοξο πως θα πειστούν και όσοι έχουν επιφυλάξεις.

«Έχω εμπειρία από άλλες επιδημίες, όπως του SARS, του MERS, του H1N1. Κι εκεί εμβολιαστήκαμε, κι εκεί υπήρχαν κάποιες παραπληροφορήσεις, με την πάροδο του χρόνου ξεπεράστηκαν», είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως μετά τον εμβολιασμό του αισθάνεται πως προστατεύεται καλύτερα και θα μπορεί να κυκλοφορεί με μια σχετικά μεγαλύτερη άνεση στους χώρους του νοσοκομείου, που είναι μεγάλοι και με υψηλό ιικό φορτίο. Όπως είπε, το ενδιαφέρον των υγειονομικών ξεπερνά το 70%.

«Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής, είναι ένας θρίαμβος της επιστήμης, μιας και το εμβόλιο για πρώτη φορά στην ιστορία κατάφερε και ολοκληρώθηκε μέσα σε ελάχιστους μήνες. Είναι μια μέρα χαράς και θέλω να κρατήσουμε το μήνυμα αισιοδοξίας αλλά και προσοχής για τους επόμενους μήνες», επεσήμανε από την πλευρά του ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας.

«Εμβολιάζουμε πρώτα τους υγειονομικούς για να τους κρατήσουμε ασφαλείς, για να κρατήσουμε τους ασθενείς μας ασφαλείς, με ένα εμβόλιο το οποίο είναι ασφαλές, έχει περάσει από όλα τα στάδια της αδειοδότησης.

Έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να ατενίσουμε την επόμενη μέρα», ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος, προσθέτοντας πως είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων στους μήνες που θα ακολουθήσουν, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, ώστε να αποφευχθεί το ξέσπασμα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

«Σήμερα νομίζω ότι είναι η αρχή του τέλους αυτής της πανδημίας, αυτού του πολέμου, και είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι θα αντεπεξέλθουμε σε πολύ καλύτερες καταστάσεις.

Αν συμμετάσχουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια, θα πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό στόχο στο συντομότερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης.

Όπως είπε, θα γίνουν σήμερα περίπου 60 εμβολιασμοί και περίπου 500 μέχρι τις 4 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια ο ρυθμός θα επιταχυνθεί και στόχος είναι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε όλο το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Νωρίς το μεσημέρι έφτασαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης 20.000 δόσεις του εμβολίου, από την παρτίδα που είχε αφιχθεί το πρωί στην Αθήνα. Τα φιαλίδια θα μεταφερθούν στα hub αποθήκευσης της Βόρειας Ελλάδας, όπου θα φυλαχθούν σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης και θα διανέμονται στα νοσοκομεία.

Σε Λάρισα, Γιάννενα
O υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης εμβολιάστηκε πρώτος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. «Ο εμβολιασμός αποτελεί την κορωνίδα των παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία, προκειμένου να την προστατεύσουμε και να την προασπίσουμε.

Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι συμπολίτες μας, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, να κάνουν το εμβόλιο. Η χώρα μας, την ίδια στιγμή με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα», δήλωσε.

Ο καταγόμενος από τη Λάρισα, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος εμβολιάστηκε πρώτος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της θεσσαλικής πόλης και δήλωσε πως είναι χαρά και τιμή του που συμμετείχε στο εγχείρημα.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για ομαλή τροφοδοσία με εμβόλια το επόμενο διάστημα, ενώ σε ερώτηση τι έχει να πει σε όσους το σκέφτονται, απάντησε λακωνικά: «Να μην το σκέφτονται και να έρθουν να το κάνουν, όταν έρθει η σειρά τους».

Διαφήμιση
Διαφήμιση