HomeHL-92020: Οι σπουδαίοι Κρητικοί που «έφυγαν» κατά τη διάρκεια του έτους

2020: Οι σπουδαίοι Κρητικοί που «έφυγαν» κατά τη διάρκεια του έτους

Άφησαν το στίγμα τους με την προσωπικότητα και το έργο τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε λίγες ημέρες αποχαιρετάμε το 2020 και υποδεχόμαστε το 2021 με αισιοδοξία για μία καλύτερη χρονιά.

Το 2019 φεύγει, ωστόσο μαζί του «έφυγαν» και σπουδαίες προσωπικότητες της Κρήτης που άφησαν το δικό τους στίγμα στην σύγχρονη ιστορία του τόπου. Άνθρωποι που προσέφεραν πολλά είτε στον τομέα της πολιτικής, είτε στον τομέα της επιχειρηματικότητας, είτε στον τομέα του αθλητισμού, είτε σε επίπεδο κοινωνίας άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Το cretapost, συγκέντρωσε τους σημαντικότερους θανάτους που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία της Κρήτης για το 2020.

Μεταξύ αυτών ο διεθνής διαιτητής Γιώργος Κουκουλάκης, ο διευθυντής του Ενυδρείου Κρήτης, Μιχάλης Παπαδάκης, ο πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, Στέλιος Κιαγιαδάκης, ο δικηγόρος και ιστορικός πρόεδρος του Εργοτέλη, Μανώλης Φαρσάρης, και ο άρχοντας της disco της δεκαετίας του ’80 Nick the Greek (κατά κόσμον Νίκος Μαλλιαράκης).

3 Ιανουαρίου: «Έσβησε» ο σπουδαίος λαουτιέρης, Παντελής Σαλούστρος

saloystros-pantelhsΈνας σπουδαίος λαουτιέρης, ο Παντελής Σαλούστρος πέρασε στην αιωνιότητα σε ηλικία 92 ετών.

Σπουδαίος μουσικός με ήθος και αρχές που δεν καταπάτησε ποτέ, αφήνει τη δική του παρακαταθήκη στην μεγάλη μουσική παράδοση της Κρήτης.

Με Ανωγειανές ρίζες, ο Παντελής Σαλούστρος γεννήθηκε στο Μορόνι το 1928 όπου και παντρεύτηκε, αποκτώντας 2 γιους, οι οποίοι συνεχίζουν την παράδοση του πατέρα τους.

31 Ιανουαρίου: Πέθανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ, Δημήτρης Παπαδόπουλος

papadopoylos-dhmhtrhsΣτο πένθος βυθίστηκε η Κρήτη, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Σύνδεσε το όνομά του με τον ΟΦΗ, με του οποίου τη φανέλα αγωνίστηκε για 13 χρόνια, εκ των οποίων 12 ως αρχηγός κατακτώντας δύο ανόδους στην Α’ Εθνική.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ασχολήθηκε με την προπονητική ενώ από το 2006 έως τον θάνατό του ασχολήθηκε με τις δικές του ακαδημίες ποδοσφαίρου στο αθλητικό κέντρο Λίντο που δημιούργησε στο Ηράκλειο.

pagomenos-giannhs13 Φεβρουαρίου: «Έφυγε» ο πρώην αντιδήμαρχος, Γιάννης Παγωμένος

Ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Παγωμένος αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 55 χρόνων.

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος και ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας του Γαζίου καθώς ασχολήθηκε με τα κοινά από τις θέσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Οικονομικών και Διοίκησης.

21 Φεβρουαρίου: Μεγάλη απώλεια για την κρητική μουσική ο θάνατος του Κιρλόκωστα

kirlokostasΜεγάλη απώλεια για την κρητική μουσική στην ομογένεια αποτελεί ο θάνατος του γνωστού λυράρη, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη.

Ο γνωστός σε όλους Κριλόκωστας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 χρόνων.

Ο σπουδαίος λυράρης, έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Γερμανία, ενώ με τη λύρα του διασκέδασε πολλές γενιές κρητών της Γερμανίας, αλλά συνεργάστηκε και μεγάλα ονόματα της κρητικής μουσικής εντός Ελλάδος!

28 Μαρτίου: Θλίψη στην ελληνική αυτοκίνηση: Πέθανε ο Νικόλαος Σφακιανάκης

sfakianakhs-suzukiΠέθανε σε ηλικία 98 ετών ο επιχειρηματίας στο χώρο του αυτοκινήτου Νικόλαος Σφακιανάκης. Συνέδεσε το όνομά του με τη παρουσία της Suzuki στην Ελλάδα και μεγαλούργησε για πάνω από μισό αιώνα στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου.

Γεννημένος στην Κρήτη το Δεκέμβριο του 1992, ο Έλληνας επιχειρηματίας κατάλαβε από νωρίς πως το αυτοκίνητο ήταν το βασικό πεδίο δράσης του για την υπόλοιπη ζωή του. Μετά από μια πορεία ετών στην αυτοκίνητο, το 1967 εισήγαγε πρώτος στην Ελλάδα την εταιρεία Suzuki.

3 Απριλίου: «Έφυγε» ο πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, Στέλιος Κιαγιαδάκης

kiagiadakhsΈφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης Στέλιος Κιαγιαδάκης μετά από μάχη που έδινε το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που ξεκινώντας δίπλα στον Παύλο Βαρδινογιάννη, έκανε σκοπό της ζωής του να μεταλαμπαδεύσει όπου γης την Κρητική Κουλτούρα, τη μουσική και τους χορούς της Κρήτης. Ήταν ο άνθρωπος που σε κάθε εθνική επέτειο, και γιορτές της ορθοδοξίας, με Κρήτες μουσικούς και χορευτές γέμιζε Κρήτη το Μέγαρο Μαξίμου και την Προεδρεία της Δημοκρατίας, στεκόμενος δίπλα σε κάθε πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

4 Απριλίου: «Έσβησε» ο Νικήτας Χαιρέτης – Ένας ακούραστος «εργάτης» της αυτοδιοίκησης

xaireths-nikhtasΤην τελευταία του πνοή άφησε ο Νικήτας Χαιρέτης, σε ηλικία 86 χρόνων.

Ο Νικήτας Χαιρέτης ήταν ένας ενεργός πολίτης των Ανωγείων ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ακούραστος «εργάτης» της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ήταν δημοτικός σύμβουλος ενώ έχει υπάρξει και υποψήφιος δήμαρχος.

Παράλληλα, ο ίδιος άφησε εποχή και με τις παρεμβάσεις του, ως «μεσίτης»  στους λεγόμενους «σασμούς»,  όπου παρέβαινε και έβρισκε λύσεις στις αντιμαχόμενες οικογένειες.

26 Απριλίου: Πέθανε ο διεθνής διαιτητής Γιώργος Κουκουλάκης

koykoylakhs-agonasΠένθος στην ελληνική διαιτησία, η οποία θρηνεί το χαμό του επί σειρά ετών πρόεδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Ηρακλείου και επί χρόνια μέλος της Κεντρικής επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΟ, Γιώργου Κουκουλάκη. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος Κρητικός διαιτητής που απέκτησε το σήμα της FIFA.

Επίσης, ήταν καθηγητής διαιτησίας, μέλος της ΚΕΔ της ΕΠΟ επί πολλά χρόνια και πρόεδρος της ΑΤΕΔ ΟΔΠΕ. Ο παλαίμαχος διαιτητής άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς.

3 Μαΐου: «Έσβησε» ο σπουδαίος αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης

seiradakhsΤην τελευταία του πνοή άφησε ο σπουδαίος Κρητικός αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης.

Ο 72χρονος άνδρας, που γεννήθηκε στα Χανιά, ήταν ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .

Το 2011 εξελέγη Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας και ήταν ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό των Αντικυθύρων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

11 Μαΐου: «Έφυγε» ο γνωστός επιχειρηματίας Γιάννης Περράκης

perrakhsΘλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Γιάννη Περράκη, σε ηλικία 75 ετών.

Ήταν ο ιδρυτής της εταιρίας info και πρωτοπόρος στο χώρο της πληροφορικής.Υπηρέτησε επί σειρά ετών ως αντιπρόεδρος το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

 

31 Μαΐου: Πέθανε ο πρώην αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος ΕΠΣΗ, Γιάννης Βασιλάκης

basilakhs-giannhsΘλίψη σκόρπισε ο θάνατος του πρώην Αντιδημάρχου Μινώα Πεδιάδος και πρώην αντιπροέδρου της ΕΠΣΗ Γιάννη Βασιλάκη, σε ηλικία 59 ετών.

Ο Γιάννης Βασιλάκης, παράλληλα, είχε διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιάννη Κουράκη.

11 Ιουνίου: «Έσβησε» ο Δευκαλίωνας

deykalionasΣε ηλικία 78 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή ο Δευκαλίωνας Μαρκόπουλος. Ο δημιουργός της “Αυλής του Δευκαλίωνα” της γραφικής ταβέρνας του, πίσω από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας.

Ο Δευκαλίωνας ήταν ένας ευγενής άνθρωπος που είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει μέσα από το ακορντεόν του, το κέφι και τη ζωντάνια.

Επίσης είχε πολλές κοινωνικές ευαισθησίες, βοηθώντας ανθρώπους που το είχαν ανάγκη, ιδιαίτερα κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

10 Ιουλίου: Θλίψη για τον θάνατο του σπουδαίου αυτοδιοικητικού, Πολυχρόνη Πολυχρονίδη

polyxronidhsΟ σπουδαίος αυτοδιοικητικός, με μακρά και πολισχιδή πορεία στο πολιτικό γίγνεσθαι των Χανίων, Πολυχρόνης Πολυχρονίδης «έφυγε» από τη ζωή.

Ο Πολυχρόνης Πολυχρονίδης υπήρξε Δήμαρχος, για δύο τετραετίες στον Καποδιστριακό Δήμο Κολυμβαρίου.

Το σημαντικό και αναγνωρισμένο έργο του, καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του σε θέματα Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, έχουν το ανεξίτηλο “αποτύπωμά” του στην περιοχή που υπηρέτησε.

12 Ιουλίου: Ο Nick the Greek της Κρήτης «έφυγε» με τραγικό τρόπο

nick-the-greekΟ Νίκος Μαλλιαράκης, o γνωστός και ως Nick the Greek, έφυγε από την ζωή, στα 89 του χρόνια μετά από τραγικό ατύχημα, καθώς έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του.

Ο Νίκος Μαλλιαράκης που τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνιμα  στην Παχειά Άμμο, ήταν μία από τις πλέον χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες των προηγούμενων δεκαετιών στον Άγιο Νικόλαο.

Ήταν επιχειρηματίας των disco τη δεκαετία του ’80, αφήνοντας το στίγμα του στη ψυχαγωγία, την περίοδο εκείνη.

 

paterakhs-baggelhs

19 Ιουλίου: «Έφυγε» ο γνωστός επιχειρηματίας Βασίλης Πατεράκης

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Βασίλης Πατεράκης, 69 ετών, ιδιοκτήτης ομώνυμης ταβέρνας στην παλιά πόλη.

Ο Βασίλης Πατεράκης υπήρξε  μορφή του Ρεθύμνου καθώς για χρόνια διατηρούσε ταβέρνα στο βενετσιάνικο λιμάνι από την οποία είχαν περάσει δεκάδες πολιτικών, καλλιτεχνών και επιχειρηματιών όπως ο Σουηδός πρωθυπουργός Ολαφ Πάλμε, η αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο επιχειρηματίας  Θόδωρος Βαρδινογιάννης κ.π.α.

3 Αυγούστου: Πέθανε ο τελευταίος επιζών Κρητικός πολεμιστής στο Αλβανικό μέτωπο και στην Μάχη της Κρήτης

palaiakhs-albaniko-metopoΠέθανε σε ηλικία 103 ετών ο Κρητικός ήρωας, τελευταίος επιζών πολεμιστής του Αλβανικού μετώπου και της Μάχης της Κρήτης, Γιώργος Παλαιάκης.

Ο Γιώργος Παλαιάκης υπερασπιζόμενος την Πατρίδα τραυματίστηκε σοβαρά και σώθηκε από θαύμα, ενώ για την προσφορά του τιμήθηκε απο την Ελληνική Δημοκρατία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και τον Δήμο Μαλεβιζίου που πριν λίγα χρόνια του απένειμε το τίτλο τιμής του τελευταίου εν ζωή ήρωα του Αλβανικού Μετώπου και της Μάχης της Κρήτης.

26 Αυγούστου: «Έφυγε» ο γνωστός επιχειρηματίας Μιχάλης Σκουλούδης

skoyloydhs-mixalhsΘλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Μιχάλη Σκουλούδη.

Ο Μιχάλης Σκουλούδης «έφυγε» σε ηλικία 81 ετών και ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Ηράκλειας Πρωτοβουλίας», ενώ διετέλεσε και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου επιδεικνύοντας κοινωνικό έργο.

6 Οκτωβρίου: «Έσβησε» η Πρεσβυτέρα Ελένη

presbytera-elenh-malliotakhΣε ηλικία 79 ετών απεβίωσε η Πρεσβυτέρα Ελένη Μαλλιωτάκη το γένος Κουβίδη.

Η αγαπητή σε όλους πρεσβυτέρα Ελένη ήταν σύζυγος του Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιου Μαλλιωτάκη, εφημέριου της Τυλίσου και αρχιερατικού επιτρόπου της ΣΤ’ Αρχιερατικής Περιφέρειας.

Η πρεσβυτέρα ήταν ιδιαιτέρως  αγαπητή τόσο στην τοπική κοινωνία της Τυλίσου αλλά και ευρύτερα και όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν θα τη θυμούνται για την πηγαία καλοσύνη της, το ήθος αλλά και την αγάπη της για το συνάνθρωπο.

25 Νοεμβρίου: Θλίψη για τον θάνατο του διευθυντή του Ενυδρείου Κρήτης, Μιχάλη Παπαδάκη

papadakhs-mixalhs-enydreioΘλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του διευθυντή του Ενυδρείου Κρήτης και Οικονομικού Προϊσταμένου στο ΕΛΚΕΘΕ, Μιχάλη Παπαδάκη σε ηλικία 67 χρόνων.

Ο Μιχάλης Παπαδάκης υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του Ινστιτούτου Θαλάσσιας ΒιολογίαςΚρήτης (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ.) στο οποίο διετέλεσε Διοικητικός και Οικονομικός Διευθυντής, Γραμματέας του Επιστημονικού Συμβουλίου και Υπεύθυνος Ανάπτυξης και Υποδομών του Κέντρου.

Ήταν από τους πρωτεργάτες του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της λειτουργίας του Ενυδρείου Κρήτης – CRΕΤΑquarium.

30 Νοεμβρίου: Πέθανε ο δικηγόρος και ιστορικός πρόεδρος του Εργοτέλη, Μανώλης Φαρσάρης

farsarhs-manolhsΟ Μανώλης Φαρσάρης είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση, είχε διωχθεί από τη χούντα ενώ υπήρξε και γραμματέας της ΕΔΗΝ Ηρακλείου.

Ο ίδιος διετέλεσε προέδρος του Εργοτέλη αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση