Πολλές ήταν οι πολύκροτες υποθέσεις που εκδικάστηκαν στις δικαστικές αίθουσες της Κρήτης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

Ιδιαίτερα για τα ποινικά δικαστήρια η χρονιά ήταν πλούσια με τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές να καλούνται να βγάλουν ετυμηγορίες σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών, σε υποθέσεις ληστείας που κατέληξαν σε απώλεια ζωής, σωματικές βλάβες και σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Το cretapost σήμερα σας παρουσιάζει, χρονολογικά, τις πιο σημαντικές δίκες που πραγματοποιήθηκαν το 2020. Ανάμεσά τους είναι ο βιασμός και η δολοφονία της Suzanne Eaton που εκδικάστηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και η απαγωγή Λεμπιδάκη που εκδικάστηκε στο Εφετείο.

Εφετείο: Καταδικάστηκε ο πατέρας για τα φρικιαστικά βασανιστήρια στην κόρη του

Στις 30 Ιανουαρίου αναβιώνει η υπόθεσης των φρικιαστικών βασανιστηρίων που βίωσε στα χέρια του 55χρονου πατέρα της μία 15χρονη στα Χανιά.

Ο πατέρας δήλωσε μεταμέλεια για τις πράξεις του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κρήτης με το δικαστήριο να τον καταδικάζει εκ νέου, να μην του αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό και να του επιβάλει ποινή κάθειρξης 10 χρόνων (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια φυλάκισης).

Η φρικιαστική αυτή υπόθεση είχε ανακαλυφθεί τον Μάιο του 2017 με την καταγγελία ν’ αναφέρει ότι ο 55χρονος έδενε την κόρη του νε χειροπέδες στο καλοριφέρ, την έδερνε με μπλάστρη και ξέσπαγε τα νεύρα του πατώντας τη στο λαιμό!

Ένοχοι 8 από διακινητές που είχαν κρύψει τους μετανάστες σε σπηλιές

Οκτώ καταδικάστηκαν και δύο αθωώθηκαν μετά την εκδίκαση της υπόθεσης παράνομης μεταφοράς μεταναστών στην Κρήτη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Σε τέσσερις επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 41 έτη έως 74 έτη και στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν ποινές από 4 έτη έως 6 έτη ενώ αθωώθηκαν οι δυο Κρητικοί.

Πρόκειται για το διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που χρησιμοποιούσαν την Κρήτη ως ενδιάμεσο σταθμό ενώ οι μετανάστες φιλοξενούνταν σε αποθήκες και σπηλιές.

Ανατροπή στη δίκη για τη δολοφονία ηλικιωμένων στο Σφηνάρι

Ανατροπή σημειώθηκε στην δίκη για την άγρια δολοφονία των δύο ηλικιωμένων που βρήκαν φριχτό θάνατο στα χέρια κλεφτών το Φεβρουάριο του 2015.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων, στις 28 Φεβρουαρίου, αποφάσισε την αθώωση και των δύο κατηγορουμένων που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε δις ισόβια!

Η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή στον χώρο του εγκλήματος δεν είχαν βρεθεί ούτε αποτυπώματα, ούτε γενετικό υλικό που ν’ ανήκει στους δύο κατηγορουμένους.

Ισόβια στον 37χρονο για τη δολοφονία της συζύγου του

Στις 27 Μαΐου το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου επιβάλλει ποινή ισόβιας κάθειρξης, χωρίς κανένα ελαφρυντικό στον 37χρονο Γ.Ρ., που στραγγάλισε την 32χρονη εν διαστάσει σύζυγό του στη Σητεία, μετά από καυγά, κι ενώ ήταν μέσα στο σπίτι τα παιδιά.

Ο 37χρονος κρίθηκε ένοχος για την ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ αθωώθηκε για την έκθεση ανηλίκων κατά συρροή και την κατοχή ναρκωτικών σκευασμάτων.

Ένοχος ο καθηγητής φροντιστηρίου στα Χανιά που ασελγούσε σε μαθήτριες

Ένοχος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου ο Χανιώτης καθηγητή φροντιστηρίου, ο οποίος κατηγορούνταν ότι ασελγούσε σε μαθήτριες του.

Το δικαστήριο, στις 20 Ιουνίου, επέβαλλε ποινή φυλάκισης 20 ετών χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό πλην αυτό του πρότερου εντίμου βίου.

Υπενθυμίζεται ότι το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τις τελευταίες ημέρες του 2018 όταν έγιναν καταγγελίες για ασέλγεια σε κορίτσια από την ηλικία των 13 χρόνων.

Καταδικάστηκε ο πατέρας που βίαζε την κόρη του για 15 χρόνια

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε, στις 23 Ιουνίου, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου ο 55χρονος πατέρας που βίαζε την κόρη του από την τρυφερή ηλικία των 12 χρόνων μέχρι και τα 27 της χρόνια.

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Στη φυλακή για τον θάνατο της ηλικιωμένης στην Ζήρο

Tον δρόμο για τη φυλακή πήραν στις 15 Ιουλίου οι 4 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της δολοφονίας της ηλικιωμένης γυναίκας στην Ζήρο που είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Κρήτης τον Φεβρουάριο του 2019.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αποφάσισε ποινή κάθειρξης 13 ετών για θανατηφόρα ληστεία για τους δύο κατηγορούμενους, ενώ στους άλλους δύο, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 7 ετών, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια σε ληστεία. Πρόκειται για τρεις Έλληνες και έναν αλλοδαπό.

Δολοφονία Κώστα Κατσουλάκη: Ισόβια κάθειρξη αποφάσισε το δικαστήριο

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε, στις 29 Σεπτεμβρίου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου τον 61χρονο άνδρα που δολοφόνησε τον 43χρονο Κώστα Κατσούλη.

Η δολοφονία του άτυχου 43χρονου σημειώθηκε τον Μάιο του 2019 στο Βαμβακόπουλο Χανίων όταν ο δράστης τον βρήκε στο μίνι μάρκετ που διατηρούσε το θύμα και τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

«Έσπασαν» τα ισόβια στην τοξικομανή που σκότωσε τον γείτονά της

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, στις 30 Σεπτεμβρίου, για την τοξικομανή που τον Νοέμβριο του 2017 μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον 35χρονο γείτονά της με αφορμή μία… παρεξήγηση.

Το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή της και της επέβαλε 17 χρόνια ποινή κάθειρξης λόγω «μειωμένου καταλογισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Δίκη για το 11μηνο βρέφος: Νέα καταδίκη για τον παιδοχειρουργό

Η υπόθεση θανάτου του μόλις 11 μηνών αγοριού της οικογένειας Κοσμαδάκη αναβίωσε στις 27 Οκτωβρίου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης με τον παιδοχειρουργό που είχε αναλάβει τη μοιραία επέμβαση στο βρέφος να βρίσκεται ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Το δικαστήριο τον έκρινε εκ νέου ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

brefos-kosmadakh-exo-1024x469

Ανατροπή στην δίκη της υπόθεσης της 4χρονης Μελίνας

Στις 16 Δεκεμβρίου όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου καθώς αναμενόταν η ετυμηγορία για την πολύκροτη υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη που έχασε τη ζωή της μετά από χειρουργείο ρουτίνας.

Στο εδώλιο βρισκόταν η αναισθησιολόγος με τον εισαγγελέα να έχει προτείνει την ενοχή της.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν εξέδωσε την απόφασή του. Αντίθετα, ζήτησε την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από συγκεκριμένους γιατρούς – που όρισε το ίδιο το δικαστήριο – και διέκοψε την συνεδρίασή του για τις 15 Ιανουαρίου οπότε και θα λάβει την απόφασή του.

Καταδικάστηκε για τη δολοφονία του 59χρονου στην Αλικαρνασσό

Στη φυλακή επιστρέφει η 32χρονη καθώς καταδικάστηκε, στις 13 Νοεμβρίου, από το δικαστήριο για την δολοφονία του 59χρονου πρώην συντρόφου της στην Αλικαρνασσό.

Το αποτρόπαιο έγκλημα είχε σημειωθεί στις 12 Οκτωβρίου του 2019 έξω από το κέντρο αστέγων με την 32χρονη να τον μαχαιρώνει μέχρι… θανάτου με την πρόφαση ότι την κακοποιούσε.

Το δικαστήριο της επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 χρόνια.

Ομόφωνα ένοχος ο 28χρονος για τη δολοφονία και τον βιασμό της Suzanne Eaton

Η υπόθεση που απασχόλησε τόσο την τοπική κοινή γνώμη όσο το πανελλήνιο αλλά και τα ξένα ΜΜΕ ήταν ο βιασμός και η δολοφονία της Suzanne Eaton με κατηγορούμενο τον 28χρονο Γ.Π.

Η δίκη ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου παρουσία της αδερφής της αδικοχαμένης Suzanne Eaton ενώ καλύφθηκε τόσο από ελληνικά όσο και από ξένα ΜΜΕ.

Ο 28χρονος ο οποίος είχε ομολογήσει, κατά τη σύλληψή του, τόσο τον βιασμό όσο και το θάνατο της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου ενώπιον του εισαγγελέα άλλαξε τους ισχυρισμούς του λέγοντας πως δεν είχε καμία σεξουαλική επαφή με τον Suzanne Eaton και ο θάνατός της ήταν αποτέλεσμα ενός ατυχήματος.

Κατά τη διάρκεια της δίκης αναλύθηκε το ψυχιατρικό πόρισμα στο οποίο είχε υποβληθεί ο 28χρονος το οποίο έλεγε πως δεν διαπιστώθηκε καμία ψυχοπάθεια ενώ ο Γ.Π. λέει ψέματα με μεγάλη ευκολία.

Μετά την ακροαματική διαδικασία αλλά και την απολογία του κατηγορουμένου ο εισαγγελέας τονίζοντας πως ο 28χρονος είχε πλήρη συνείδηση των πράξεών του πρότεινε την ενοχή του.

Το δικαστήριο, λίγη ώρα αργότερα, αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή του τόσο για την κατηγορία της δολοφονίας όσο και για την κατηγορία του βιασμού.

Μάλιστα οι ποινές που του επέβαλαν ήταν: Ισόβια για ανθρωποκτονία, 13 χρόνια για βιασμό, τέσσερις μήνες και 1.000 ευρώ πρόστιμο για πτυσσόμενη ράβδο που βρέθηκε σπίτι του. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Ισόβια στη Γαλλίδα για το φονικό στον Τσούτσουρα

Δεν κατάφερε να πείσει για την αθωότητα της την έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου, η Γαλλίδα η οποία κρίθηκε ένοχη, στις 24 Νοεμβρίου, για τη δολοφονία του συντρόφου της με ένα ψαλιδάκι σε ξενοδοχείο στον Τσούτσουρα, το καλοκαίρι του 2019.

Στην 46χρονη γυναίκα δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και το δικαστήριο της επέβαλλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

tsoytsoyras

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Αθωώθηκαν τρεις από τους 12 κατηγορούμενους

Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της απαγωγής του γνωστού Κρητικού επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Στο εδώλιο κάθονται εκ νέου οι 12 κατηγορούμενοι ενώ για μία ακόμα φορά στο τέλος της κατάθεσής του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ζητά από το δικαστήριο να δείξει μεγάλη επιείκεια στους κατηγορούμενους που έχουν δείξει ειλικρινής μεταμέλεια.

Η δίκη διαρκεί έως και τις 4 Δεκεμβρίου όπου το δικαστήριο αποφασίζει την αθώωση τριών εκ των 12 κατηγορουμένων.

Πρόκειται για τον 41χρονο, τον 43χρονο αδερφό ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων και τον 42χρονο εργαζόμενο στην μάντρα αυτοκινήτων. Οι τρεις άνδρες πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 11 ετών.

lempidakhs

 

Παράλληλα, οι ποινές που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους εννέα κατηγορουμένους είναι:

– Σε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών καταδικάστηκε ο 48χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα.

– Από 7 χρόνια επιβλήθηκαν στον 46χρονο Ρεθυμνιώτη, ιδιοκτήτης της μάντρας, στον 47χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία, στον 49χρονο αγρότη από το Ρέθυμνο, στον 63χρονο μεσίτη, στον 48χρονο ακτιβιστή και στον 51χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία.

– Σε 6 χρόνια καταδικάστηκε ο 25χρονος μικρότερος της παρέας.

– Συνολική ποινή φυλάκισης 5 έτη, στον 43χρονο τελευταίο φύλακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, στις 29 Ιανουαρίου, στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλειόυ αθωώθηκε η 19χρονη, πλέον, γυναίκα για την υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 16χρονη τότε κοπέλα, ήταν η αποστολέας επιστολών και μηνυμάτων προς την οικογένεια Λεμπιδάκη.

Δίκη Προβιδάκη: Ισόβια σε δύο, 15 χρόνια στον τρίτο

Ένοχους και τους τρεις κατηγορουμενους έκρινε ομόφωνα, στις 16 Δεκεμβρίου, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Προβιδάκη στο Αντισκάρι.

Πρόκειται για τον 38χρονο, τον 29χρονο αδερφό του και τον 31χρονο οι οποίοι κατηγορούνταν ότι σκότωσαν τον 51χρονο Κωνσταντίνο Προβιδάκη χτυπώντας τον με μαγκούρες.

Το δικαστήριο διατήρησε την ισόβια κάθειρξη στον 38χρονο και τον 31χρονο ενώ για τον 29χρονο αδερφό του μεγαλύτερου κατηγορουμένου «έσπασαν» τα ισόβια καθώς καταδικάστηκε σε 15 χρόνια ποινή κάθειρξης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση