HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈρευνα Aμερικανών επιστημόνων: Είμαστε …ζόμπι της οθόνης;

Έρευνα Aμερικανών επιστημόνων: Είμαστε …ζόμπι της οθόνης;

Τι αναφέρει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπου 44 χρόνια από τη ζωή μας τα περνάμε κοιτάζοντας ψηψιακές συσκευές: είτε πρόκειται για κινητό, είτε για τάμπλετ είτε για το ψηφιακό μας ρολόι. Έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, σε δείγμα δύο χιλιάδων ενηλίκων Αμερικανών, έδειξε ότι, η μισή ζωή μας -αν φθάσουμε τα 80- είναι αφιερωμένη στη ψηφιακή τεχνολογία.

Και μάλιστα τα στοιχεία αυτά είναι προτού ξεσπάσει η πανδημία της νόσου COVID! Εκατομμύρια πολίτες κάνουν τηλεργασία εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid και, πολλοί από αυτούς, πιστεύουν ότι όλη τους τη ζωή είναι «κολλημένοι» στην οθόνη του υπολογιστή. Μεταξύ μας, δεν έχουν και άδικο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος Αμερικανός θα περάσει 44 χρόνια από τη ζωή του κοιτάζοντας ένα είδος ψηφιακής οθόνης.  Οι ερευνητές μάλιστα λένε ότι, αυτός ο αριθμός αυξάνεται από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Η έρευνα του ινστιτούτου «OnePoll» που διεξήχθη για λογαριασμό της εταιρείας « Vision Direct», εξέτασε τον μέσο χρόνο που αφιερώνουμε σε διάφορες συσκευές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, ο μέσος Αμερικανός παρακολουθεί ημερησίως τέσσερις ώρες και 30 λεπτά τηλεόραση, τέσσερις ώρες και 33 λεπτά smartphone, πάνω από τρεις ώρες συσκευή παιχνιδιών και σχεδόν πέντε ώρες την οθόνη φορητού υπολογιστή.

Συνολικά, οι Αμερικανοί περνούν καθημερινά 17 ώρες και εννέα λεπτά κοιτάζοντας ψηφιακές συσκευές, σύμφωνα με τη μελέτη.  Κι εδώ έρχεται η μεγάλη είδηση.  Για τους επιστήμονες, όλα αυτά τα στοιχεία αφορούν την εποχή προ πανδημίας.

Μόλις ξεκίνησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, οι Αμερικανοί άρχισαν να περνούν 19 ώρες την ημέρα μπροστά από μία οθόνη, με το επιχείρημα ότι αισθάνονται βαρεμάρα.  «Είμαστε τυχεροί που έχουμε ψηφιακές συσκευές που μας συνδέουν με τον έξω κόσμο», δήλωσε ο Μπένζαμιν Ντιμέιν της «Vision Direct».  Κι όταν οι Αμερικανοί κάνουν διάλειμμα από την τηλεργασία τους, πάλι κοιτούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το 42% θα κοιτάξει το YouTube και τέσσερις στους 10 Αμερικανούς θα κάνουν μία ανάρτηση στο Twitter τη διάρκεια ενός εργασιακού «διαλείμματος». «Οι οθόνες διαδραματίζουν πολύτιμο ρόλο στη ζωή μας, τώρα περισσότερο από ποτέ», προσθέτει ο Ντιμέιν.

Όμως, ο υπερβολικός χρόνος μπροστά σε ψηφιακή οθόνη, δεν βλάπτει μόνο την όραση αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.  Έξι στους 10 ενήλικες διαφωνούν με τον σύντροφό τους για τον ψηφιακό… εθισμό του.  Τρεις στους τέσσερις γονείς αισθάνονται ότι δεν ακούγονται … και φωνάζουν στα παιδιά τους ότι κοιτάζουν πολλές ώρες ψηφιακές συσκευές.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση