HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚεφαλαιακό όφελος 155 εκατ. για Eurobank μετά το swap ελληνικών ομολόγων

Κεφαλαιακό όφελος 155 εκατ. για Eurobank μετά το swap ελληνικών ομολόγων

Η Eurobank αντάλλαξε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, λήξεων από 7 έως 21 έτη, με νέους τίτλους, 30ετούς διάρκειας, σε τιμές αγοράς, καθώς και μετρητά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κεφαλαιακό όφελος 155 εκατ. ευρώ θα έχει η Eurobank από το swap των ελληνικών κρατικών ομολόγων που πραγματοποίησε με το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως σημειώνουν πηγές της τράπεζας, με την πρωτοβουλία αυτή, η τράπεζα ισχυροποιεί την κεφαλαιακή θέση της, ενώ για το ελληνικό Δημόσιο η ανταλλαγή βελτιώνει το προφίλ του χρέους, επεκτείνοντας τη μέση διάρκειά του.

Η συναλλαγή συμφωνήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου και βάσει αυτής, η Eurobank αντάλλαξε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, λήξεων από 7 έως 21 έτη, με νέους τίτλους, 30ετούς διάρκειας, σε τιμές αγοράς, καθώς και μετρητά.

Η κίνηση προσθέτει 40 μονάδες βάσης στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν τις τρέχουσες αποτιμήσεις των λοιπών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και τις αλλαγές στον κανονισμό για τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας αναφορικά με προγράμματα λογισμικού, ο δείκτης διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 16,3% από 15,6% στο τέλους του 9μήνου, ενισχυμένος κατά περίπου 70 μβ.

Σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο δείκτη NPEs στο 14,9% και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης NPEs 62.5% (στοιχεία εννεαμήνου 2020), η Eurobank εισέρχεται στη νέα χρονιά με τον ισχυρότερο ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, κάτι που αποδεικνύεται και από το Texas ratio που είναι κοντά στο 60%, καταλήγουν πηγές του ομίλου.

Σημειώνεται ότι πράξεις ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων με την Ελληνική Δημοκρατία, διενήργησαν Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, ενώ θα ακολουθήσει στις αρχές της νέας χρονιάς η Τράπεζα Πειραιώς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση