HomeHL-9Ο κορωνοϊός επιμένει να πιέζει το σύστημα Υγείας

Ο κορωνοϊός επιμένει να πιέζει το σύστημα Υγείας

Με βραδείς ρυθμούς μειώνονται οι διασωληνωμένοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ώρα που η έλευση των εμβολίων φέρνει συναισθήματα ελπίδας πως θα αφήσουμε σύντομα πίσω μας τη φονική πανδημία, η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς.

Οι τελευταίες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα στη χώρα βρίσκονται για πρώτη φορά έπειτα από καιρό σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε σε αυτή την εξίσωση και τα περιορισμένα τεστ κορωνοϊού που διεξήχθησαν τις ημέρες των εορτών ανά την επικράτεια.

Είναι ενδεικτικό πως την Κυριακή διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, 342 νέα κρούσματα κορωνοϊού, σε σύνολο κάτι παραπάνω από 6.000 τεστ.

Παραμένει υψηλός ο αριθμός διασωληνωμένων

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έπειτα από δύο σχεδόν μήνες lockdown στην Ελλάδα. Η επιτροπή ειδικών έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην αργή ανταπόκριση των μέτρων στη μείωση της διάδοσης του κορωνοϊού και την ακόμη πιο σταδιακή αποκλιμάκωση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Την Κυριακή, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε σε 469, την ώρα που τα μοντέλα πρόβλεψης εξέλιξης της πανδημίας στις αρχές του Δεκέμβρη υπολόγιζαν οι βαριά ασθενείς σε ΜΕΘ να έχουν μειωθεί στους 300 την ημέρα των Χριστουγέννων.

Σωτήρης Τσιόδρας: «Δεν είναι το τέλος ακόμη»

Σε κάθε περίπτωση, χαρακτηριστικές της κατάστασης είναι οι δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα μετά τον εμβολιασμό του το μεσημέρι στο νοσοκομείο «Αττικόν». «Δεν είναι το τέλος ακόμη. Το τέλος θα έρθει με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος, απηχώντας την ανησυχία των ειδικών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα χαλάρωσης.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωνε χθες μάλιστα, ότι τα αποτελέσματα της χαλάρωσης που ενδέχεται να υπάρξει στις γιορτές θα φανεί σε 15 ημέρες. Αυτός είναι και ο λόγος που παρότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, οι ειδικοί αναμένουν την επιδημιολογική εικόνα πριν προχωρήσουν στην οποιαδήποτε εισήγηση.

Τάσεις μείωσης παρουσιάζει ο μέσος όρος θνητότητας

Καλύτερη φαίνεται η εικόνα στον μέσο όρο θανάτων την τελευταία εβδομάδα, που μοιάζει να αποκλιμακώνεται από τον τριμήφιο αριθμό θυμάτων από την πανδημία. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 53 άνθρωποι, βαρύς φόρος αίματος από τον κορωνοϊό, που δείχνει τάσης μείωσης σε σύγκριση με τις περασμένες εβδομάδες.

Θυμίζουμε άλλωστε, πως ως χθες, Σάββατο, 11 νέοι ως 39 ετών βρίσκονταν διασωληνωμένοι εξαιτίας του κορωνοϊού. Από την ίδια ηλικιακή ομάδα, τις ζωές τους είχαν χάσει από τον κορωνοϊό 36 άτομα. Πρόκειται για το 0,8% του συνόλου των απωλειών, κάτι που σημαίνει ότι περίπου ένας στους εκατό νεκρούς είναι κάτω των 39 ετών.

Να σημειωθεί ότι προβληματισμό προκαλούν και τα στοιχεία για την ομάδα των 40 έως 65 ετών. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μετρά 655 νεκρούς (14,4%), ενώ η συντριπτική πλειονότητα των απωλειών αφορά τους άνω των 65 ετών (3.862 νεκροί, δηλαδή το 84,8%).

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση