Σοκ προκαλεί ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτόνησαν στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretapost, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 25 Δεκεμβρίου 35 άτομα έβαλαν τέλος στη ζωή του, ανάμεσά τους αρκετοι ηλικιωμένοι αλλά και ένα 14χρονο κορίτσι.

Ο τραγικός αυτός αριθμός των αυτόχειρων είναι κατά δύο αυξημένος συγκριτικά με πέρυσι που αυτοκτόνησαν 33 άτομα.

Τα αίτια που οδήγησαν τους 35 ανθρώπους να κόψουν το νήμα της ζωής τους ήταν κυρίως ψυχολογικής φύσεως ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν θέματα υγείας αλλά και οικονομικής κατάστασης.

Οι αυτοκτονίες σε… αριθμούς

Οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώθηκαν τους μήνες Φεβρουάριο και Αύγουστου (πέντε σε κάθε μήνα), αντίθετα τον Ιούνιο δεν καταγράφηκε καμία αυτοκτονία.

Γένος και ηλικίες: Από τους 35 ανθρώπους οι 24 είναι άνδρες και οι 11 γυναίκες. Οι περισσότεροι – 9 για την ακρίβεια – ήταν ηλικίας από 41 έως 50 χρόνων, 8 ήταν ηλικιωμένοι (με τους έξι να είναι άνω των 90 χρόνων), 7 ήταν από 61 έως 70 χρόνων, 4 από 31 έως 40 ετών, 3 επίσης από 51-60 χρόνων και τέσσερις ήταν έως 30 χρόνων – ανάμεσά τους κι ένα κορίτσι 14 χρόνων.

Τοποθεσία: Την «μαύρη» πρωτιά στις αυτοκτονίες έχει η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου καθώς το 2020 έβαλαν τέλος στην ζωή τους 23 άτομα. Ακολουθούν τα Χανιά με 7 αυτόχειρες, και το Λασίθι με το Ρέθυμνο έχει από δύο αυτοκτονίες κάθε περιφερειακή ενότητα.

Τρόπος: Οι περισσότεροι άνθρωποι που αποφάσισαν να κόψουν το νήμα της ζωής τους του επέλεξαν τον απαγχωνισμό ή την πτώση.  Πιο συγκεκριμένα 15 άνθρωποι επέλεξαν τον απαγχονισμό και 11 έπεσαν από μεγάλο ύψος (από μπαλκόνι σπιτιού, νοσοκομείου, γηροκομείου ενώ μία γυναίκα έπεσε σε δεξαμενή και ένα 14χρονο κορίτσι έπεσε από τα Τείχη). Τέσσερα άτομα αυτοπυροβολήθηκαν, δύο άτομα αυτομαχαιρώθηκαν, δύο πνίγηκαν και ένα άτομο δηλητηριάστηκε με φυτοφάρμακο.

Οι αυτοκτονίες που… συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία

1.14χρονη έπεσε από τα Ενετικά Τείχη

Μία από τις αυτοκτονίες που συγκλόνισαν όλη την κοινωνία της Κρήτης ήταν ο θάνατος ενός 14χρονου κοριτσιού.

Ήταν 11 Φεβρουαρίου στις 8.30 όταν η 14χρονη ανεβαίνει στα Ενετικά Τείχη στο Κομμένο Μπεντένι και πέφτει στο… κενό. Στο σημείο σπεύδει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που την παραλαμβάνει και την μεταφέρει στο ΠΑΓΝΗ όπου εισάγεται απευθείας στη ΜΕΘ Παίδων σε κρίσιμη κατάσταση. Το άτυχο κορίτσι υποκύπτει στα τραύματά του στις 12 Μαΐου.

2. 47χρονη έπεσε σε δεξαμενή ομβρίων υδάτων

Την 1η Ιανουαρίου μία 47χρονη, μετά από ώρες αναζητήσεων, εντοπίζεται νεκρή στον πάτο της δεξαμενής ομβρίων υδάτων ενός θερμοκηπίου που διατηρεί η οικογένειά της στην Ιεράπετρα.

Η ίδια, όπως έδειξαν οι έρευνες, έβαλε τέλος στη ζωή της ενώ η σορός της ανασύρθηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ.

3. Αυτοκτόνησε μέσα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού

Στις 20 Φεβρουαρίου ένας 50χρονος άνδρας εντοπίζεται απαγχονισμένος στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού στη Φοινικιά Ηρακλείου.

Ο ίδιος ήταν εργαζόμενος της ΔΕΥΑΗ για 20 χρόνια και το άψυχο σώμα του εντόπισαν οι συνάδελφοι του.

4. Έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στο ξενοδοχείο που εργαζόταν

Σοκ προκάλεσε η αυτοκτονία ενός 57χρονου μέσα στις εγκαταστάσεις γνωστού ξενοδοχείου όπου εργαζόταν.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου με τον άτυχο άνδρα να εντοπίζεται απαγχονισμένος μέσα στην αποθήκη του ξενοδοχείου από τους συναδέλφους του.

5. Πήγε στον τάφο της μητέρας του και αυτοκτόνησε

Ανήμερα Χριστουγέννων στις Γωνιές Ηρακλείου εντοπίζεται νεκρός ένας 62χρονος.

Ο άτυχος άνδρας πήγε στον τάφο της μητέρας του και έκοψε τις φλέβες του ενώ η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε όλη την τοπική κοινωνία.

Συγκλονίζουν δύο απόπειρες αυτοκτονίας

Πολλές ήταν οι απόπειρες αυτοκτονίας που καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 ωστόσο δύο ήταν εκείνες που προκάλεσαν σοκ σε όλη την Κρήτη.

Η πρώτη καταγράφηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στα Χανιά όταν μία 44χρονη γυναίκα, με ψυχολογικά προβλήματα, κλειδώθηκε μέσα στο σπίτι της μαζί με την ανήλικη κόρη της και απειλούσε πως θα βάλει φωτιά στο σπίτι και στη συνέχεια θα αυτοκτονήσει.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ. κι έπειτα από μία μαραθώνια διαδικασία η μητέρα βγήκε από το σπίτι και οδηγήθηκε στην Ψυχιατρική Κλινική. Ωστόσο, νωρίτερα η κορη είχε καταφέρει κι είχε βγει από το σπίτι χωρίς να την καταλάβει η μητέρα της.

Η δεύτερη καταγράφηκε στις 16 Οκτωβρίου όταν ένας 80χρονος στο Ηράκλειο πήρε ένα μαχαίρι κι έκοψε το λαιμό του. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο Βενιζέλειο όπου και παρέμεινε για αρκετές ημέρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση