HomeHL1-CultureΤο «Αστέρι της Βηθλεέμ» – Εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο

Το «Αστέρι της Βηθλεέμ» – Εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο

Από το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία χθες να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι χωρών προς τα νοτιοδυτικά στο Βόρειο Ημισφαίριο. Οι αστρονόμοι το αποκαλούν «Μεγάλη Σύζευξη» ενώ οι χριστιανοί θεωρούν πως πρόκειται για το «Άστρο της Βηθλεέμ» και θα συμβεί ξανά το 2080.

Το σπάνιο φαινόμενο προέκυψε από μια σχεδόν σύγκλιση των τροχιών του Δία και του Κρόνου και που συνέπεσε με το χειμερινό ηλιοστάσιο του Βόρειου Ημισφαιρίου, την μικρότερη ημέρα του χρόνου.


Για όσους ήταν σε θέση να παρατηρήσουν την ευθυγράμμιση σε καθαρό ουρανό, οι δύο σφαίρες κατεψυγμένου αερίου εμφανίστηκαν πιο κοντά – σχεδόν σαν ένα μόνο σημείο φωτός – από ό,τι οποιαδήποτε στιγμή εδώ και 800 χρόνια, παρόλο που στην πραγματικότητα απείχαν περισσότερα από 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η βέλτιστη σύζευξη πραγματοποιήθηκε στις 18:22 GMT.


Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθήσει κανείς την «συνάντηση»αυτή, ήταν κοιτάζοντας προς τα νοτιοδυτικά σε μια ανοιχτή περιοχή, περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

Ήταν το «Αστέρι της Βηθλεέμ» ένα τέτοιο πλανητικό φαινόμενο;

Πέρα όμως από το επιστημονικό ενδιαφέρον, η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων πλανητών στο ηλιακό σύστημα, παρομοιάζεται και με το Αστέρι της Βηθλεέμ, λόγω της χρονικής στιγμής της εκδήλωσης.


Μερικοί αστρονόμοι έχουν επίσης υποθέσει ότι ένα παρόμοιο γεγονός γύρω από την στιγμή της γέννησης του Ιησού, μπορεί να είναι υπεύθυνο για το μυθικό αστέρι της Βηθλεέμ που περιγράφεται στην Βίβλο. Ενώ πολλοί Χριστιανοί πιστεύουν ότι το φωτεινό άστρο που οδήγησε τους «σοφούς από την Ανατολή» στην Βηθλεέμ ήταν ένα θαυματουργό σημάδι, η πιο ορολογική εξήγηση οποιουδήποτε τέτοιου γεγονότος θα ήταν η σύζευξη δύο πλανητών.

Πάντως, είτε επρόκειτο για ένα μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο, είτε για το άστρο της Βηθλεέμ, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να το θαυμάσουν και φρόντισαν να αναρτήσουν φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση