HomeHL-Economy«Πυρετός» για τα μέτρα στήριξης του επόμενου τριμήνου

«Πυρετός» για τα μέτρα στήριξης του επόμενου τριμήνου

Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για φοροεκπτώσεις, ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεδομένο πρώτο, η παράταση της καραντίνας- έστω χαλαρότερης από αυτή της περασμένης Άνοιξης- τουλάχιστον για όλο το Δεκέμβριο επιδεινώνει το μακροοικονομικό προφίλ. Δεδομένο δεύτερο, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ήδη ξεπερασμένο το “πακέτο” των 7,5 δισ ευρώ, που έχει προβλεφθεί για μέτρα στήριξης στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Δεδομένο τρίτο, οι Ευρωπαίοι δεν διαφωνούν με τη γραμμή ότι απαγορεύεται να αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα στήριξης, ωστόσο υπενθυμίζουν ότι η Αθήνα θα πρέπει να έχει πάντα κατά νου ότι δεν έχει την πολυτέλεια να ξεφύγει, καθώς το 2022 θα απαιτήσει συμμάζεμα.

Διπλή άσκηση μετά τις γιορτές

“Θα ρίξουμε χρήμα όπου χρειαστεί και για όσο χρειαστεί” διαβεβαιώνουν από το οικονομικό επιτελείο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα γίνει διπλή άσκηση. Αφενός θα αποτιμηθεί η συνολική ζημιά μετά και τη δεύτερη καραντίνα, αφετέρου θα συνεκτιμηθούν οι προβλέψεις των επιστημόνων για τους επόμενους μήνες και θα χαραχθεί η στρατηγική για κλάδους ή και επιχειρήσεις, καθώς είναι ειλημμένη η απόφαση ότι τα μέτρα στόχευσης δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, ελήφθη η απόφαση για το μεγάλο “κούρεμα” των επαγγελματικών μισθώσεων στο πρώτο δίμηνο του 2021, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο για έναν ή δύο μήνες ακόμα, αφού καλύπτεται έτσι ένα μεγάλο μέρος του λειτουργικού κόστους βαριά “πληγωμένων” επιχειρήσεων, ενώ και οι ιδιοκτήτες υφίστανται πολύ μικρότερες απώλειες.

Μείγμα φοροεκπτώσεων και ελαφρύνσεων

Πέρα από τις πρόσθετες έκτακτες δαπάνες, για την περαιτέρω θωράκιση του συστήματος Υγείας και τη στήριξη επιχειρήσεων- εργαζομένων (π.χ. επιδότηση μισθών και εισφορών, ειδική αποζημίωση για αναστολές συμβάσεων ως την Άνοιξη), οι οποίες μπορούν να καλυφθούν εν πολλοίς από τα 1,6 δισ του κοινοτικού προγράμματος React EU, το οικονομικό επιτελείο θα χρησιμοποιήσει ένα μείγμα φοροεκπτώσεων και ελαφρύνσεων ως ασπίδα σε επιχειρήσεις και ολόκληρους κλάδους:

  • Το μέτρο της μείωσης ή και κατάργησης της προκαταβολής φόρου κρίνεται εκ του αποτελέσματος λίαν επιτυχημένο, καθώς απάλλαξε μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις από ένα “βάρος” 1,5 δισ ευρώ. Η επανάληψη του μέτρου το 2021 βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, αν και η περίμετρος θα είναι σαφώς μικρότερη, αφού δεν αφορά παρά μόνο στις επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν κερδοφορία εν μέσω πανδημίας. Η δικαιολογητική βάση είναι ότι δεν πρέπει να “τιμωρηθούν” οι εν λόγω επιχειρήσεις, με αφαίρεση πολύτιμης ρευστότητας
  • Αντιθέτως, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι οριζόντια, αφορά σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις και τους απαλλάσσει από βάρος άνω των 400 εκατ. ευρώ. Μπορεί το μέτρο να έχει τη “σφραγίδα” του προσωρινού, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν βέβαιοι ότι ως τον επόμενο Οκτώβριο, που θα κατατεθεί το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2022, θα έχει δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος όχι απλώς για τη μονιμοποίηση του μέτρου, αλλά και για την περαιτέρω μείωση ως τις 5 μονάδες στην επόμενη διετία
  • Η αγορά προσδοκά βελτίωση των όρων ρύθμισης για τα “παγωμένα” χρέη της πανδημίας, δηλαδή για φόρους και εισφορές που ανεστάλησαν κυρίως στην πρώτη καραντίνα. Στο υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσουν αν αυτά τα περίπου 2-2,5 δισ ευρώ μπορούν να εξοφληθούν ως και σε 48 δόσεις αντί των προβλεπόμενων 24 δόσεων
  • Το μεγάλο στοίχημα είναι η εξυπηρέτηση του συνόλου των χρεών, που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των μηνών της πανδημίας. Υπολογίζεται ότι οι απλήρωτοι φόροι από το Μάρτιο ως το τέλος του χρόνου θα αγγίξουν τα 3 δισ ευρώ και οι απλήρωτες εισφορές το 1,5 δισ ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν υπάρχει σκέψη για “κούρεμα”, ωστόσο αφήνει ορθάνοικτο το “παράθυρο” για μια ad hoc ευνοϊκή ρύθμιση.

economistas.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση