HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΔορυφόρος κατέγραψε έκλειψη Ηλίου όπως δεν την έχετε ξαναδεί

Δορυφόρος κατέγραψε έκλειψη Ηλίου όπως δεν την έχετε ξαναδεί

Φαντασμαγορικό θέαμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μόνο η Νότιος Αμερική βρισκόταν σε κατάλληλη θέση για να θαυμάσει την Δευτέρα την πρώτη και μοναδική ολική έκλειψη Ηλίου του 2020.

Για μας τους υπόλοιπους, η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας παρουσίασε μια σειρά βίντεο που καταγράψουν την πορεία ενός κοσμικού φαντάσματος: τη σκιά της Σελήνης να μετακινείται στην επιφάνεια της Γης.

«Η ολική ηλιακή έκλειψη προσέφερε ένα φαντασμαγορικό θέαμα καθώς η Σελήνη πέρασε για λίγο μπροστά από τον Ήλιο και μπλόκαρε το φως του» ανέφερε η Υπηρεσία Δορυφόρων και Πληροφοριών της NOAA.

Οι θεαματικές εικόνες μεταδόθηκαν από τον δορυφόρο GOES, ο οποίος κινείται σε γεωστατική τροχιά, περίπου 36.000 χιλιόμετρα από τη Γη, και παραμένει έτσι διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο της Γης.

Και τα τρία βίντεο τραβήχτηκαν στη διάρκεια της ημέρας στο δυτικό ημισφαίριο.

Το πρώτο δείχνει τη σκιά της Σελήνης να διασχίζει τον Ειρηνικό ωκεανό κινούμενη ανατολικά. Περνά πάνω από τη Νότιο Αμερική, όπου έγινε ορατή η έκλειψη, και μετά χάνεται στον Ατλαντικό λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα.

Το δεύτερο βίντεο δείχνει το ίδιο φαινόμενο με ολόκληρη τη Γη στριμωγμένη στο πλάνο.

Τα χρώματα των δύο εικόνων προέκυψαν από τον συνδυασμό πέντε φίλτρων που δείχνουν περίπου αυτό που θα έβλεπε και το ανθρώπινο μάτι.

Στο τρίτο βίντεο, η ξηρά και η ατμόσφαιρα εμφανίζονται με ζωηρά μοβ, κόκκινα και μπλε χρώματα που επιτρέπουν στους επιστήμονες να ξεχωρίσουν την ομίχλη από την χαμηλή νέφωση. Σε αυτή την περίπτωση, η σκιά της Σελήνης διακρίνεται ως φωτεινή κηλίδα που διατρέχει το κάδρο από τα αριστερά προς τα δεξιά.

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση