HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕσοδα 372 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση φάσματος 5G

Εσοδα 372 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση φάσματος 5G

Cosmote, Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas συμμετείχαν στη διαδικασία. Δηλώνουν έτοιμες να αρχίσουν την παροχή υπηρεσιών 5G εντός του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όπως ακριβώς αναμένονταν, οι τρεις υφιστάμενες εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας λαμβάνουν φάσμα για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στο διαγωνισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Οι Cosmote, Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas θα καταβάλλουν συνολικά 372 εκατ. ευρώ για τις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν για τα δίκτυα 5G στην κινητή τηλεφωνία.

Οι διοικήσεις και των τριών εταιρειών έχουν υποστηρίξει πως είναι έτοιμες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του φάσματος στα τέλη του έτους, να αρχίσουν την παροχή υπηρεσιών με βάση το 5G από το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Ο διαγωνισμός αφορούσε στη χορήγηση:

Έως πέντε δικαιωμάτων χρήσης φάσματος στη φασματική περιοχή 3.600 MHz.
Έως δώδεκα δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 2×5 MHz στη φασματική περιοχή 2 GHz.
Έως έξι δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 2×5 MHz στη φασματική περιοχή 700 MHz.
Έως πέντε δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 200 MHz στη φασματική περιοχή 26 GHz.

Η αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα ποικίλλει και ξεκινάει από τις 640.000 ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στη φασματική περιοχή 3.600 MHz, ενώ φτάνει τα 25,03 εκατ. ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές 2 GHz και 700 MHz.

Οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τίμημα είτε εφάπαξ είτε σε 10 δόσεις σε εννέα χρόνια.

Στη δεύτερη περίπτωση, καταβάλλουν εντός δεκαημέρου το 30% του τιμήματος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση