HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Και το καλοκαίρι του 2021 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Και το καλοκαίρι του 2021 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πότε και πού κατατίθενται οι προτάσεις και ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο θεσμός «Oλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που γεννήθηκε ως επιτακτική ανάγκη της εποχής της πανδημίας και φιλοξένησε, το περιασμένο καλοκαίρι, δεκάδες εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, θα επαναληφθεί και το νέο έτος, από τις 15 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου του 2021, με την Εθνική Λυρική Σκηνή να αναλαμβάνει και πάλι την οργανωτική του ευθύνη.

Οπως, εξ αρχής, είχε δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, το πρόγραμμα αυτό εκδηλώσεων και των δράσεων για το 2021, θα συγκροτηθεί από τις προτάσεις που θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ drasis.culture.gr.

Η ηλεκτρονική πύλη για την κατάθεση των προτάσεων θα ανοίξει από την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020 και θα λειτουργήσει ως την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021. Η προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με το άνοιγμα της πύλης. Προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν οι ΑΜΚΕ, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του ΥΠΠΟΑ. Κάθε ΑΜΚΕ έχει δικαίωμα να υποβάλει ως δύο προτάσεις, σε διαφορετικό θεματικό άξονα. Επιλέξιμη θα είναι μία.

Για τις ΑΜΚΕ που θα επιλεγούν, θα καταρτιστούν τριμηνιαίες συμβάσεις. Τα δικαιώματα, για την μετέπειτα χρήση των παραγωγών, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.

Η ειδική επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων θα είναι επταμελής και θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα με την δημοσιοποίηση της προκήρυξης. Τα μέλη της επιτροπής προφανώς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία.

Η επιλογή των προτάσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ως το τέλος Μαρτίου 2021. Κάθε πρόταση πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς: Μουσική, Θέατρο, Χορό, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες/performance, Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους.

Οι κατηγορίες κοστολόγησης, στις οποίες θα πρέπει να εμπίπτουν οι προτάσεις, με την υποχρέωση παρουσίασης δύο παραστάσεων, σε χώρο που θα καθοριστεί από την επιτροπή, είναι 15.000€ για 40 παραγωγές , 30.000€ για 20 παραγωγές και 60.000€ για 10 παραγωγές. Συνολικά δηλαδή θα χρηματοδοτηθούν 70 παραγωγές με 1.800.000 €.

Παράλληλα, οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν σε πρωτότυπη δημιουργία, βασισμένη σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και συνθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας, που είναι οι Μυθολογία, Τραγικά σπαράγματα, Βυζάντιο, Μεσσαίωνας – Αναγέννηση – Μπαρόκ, Κλασικισμός – Ρομαντισμός, Παγκόσμια και Ελληνική Λογοτεχνία και Η πόλις.

protothema.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση