HomeHL-SportsTo απρόβλεπτο πρώτο μισό των πρωταθλημάτων ανά την Ευρώπη

To απρόβλεπτο πρώτο μισό των πρωταθλημάτων ανά την Ευρώπη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Του Ευθύμη Φασουλάκη

Με το 2020 να πλησιάζει (ευτυχώς) στο τέλος του και τα πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη, να πλησιάζουν στο τέλος του πρώτου γύρου, φαίνεται εύκολα με μια ματιά στις βαθμολογίες, ότι έχουμε πολλές εκπλήξεις και ανακατατάξεις στην συνήθη τάξη πραγμάτων.

Σίγουρα, όλα όσα έχει επιβάλλει σε ολόκληρο τον κόσμο, η επέλαση του Covid-19, με τα άδεια γήπεδα και τα αλλαγμένα προγράμματα αγώνων, έχουν επηρεάσει την έκβαση (ως τώρα) των σημαντικότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Στην Αγγλία, αρχικά, η απόσταση από την πρώτη ως την 13η θέση , είναι μόλις 8 βαθμοί, με την Τότεναμ να είναι πρώτη, την Λέστερ, τρίτη και την Μάντσεστερ Σίτυ μόλις ένατη μετά από το πέρας της 12ης αγωνιστικής.

Καμία ομάδα από τις πρώτες δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει ως τώρα και δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το ποιες ομάδες θα καταλάβουν τις πρώτες θέσεις.

Στις τελευταίες υπάρχουν 4-5 ομάδες που έχουν μείνει κάπως πίσω, αλλά όταν η Άρσεναλ βρίσκεται στην 15η θέση σίγουρα καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής.

Στη συνέχεια, πάμε στην Ισπανία, όπου έχουμε (έστω και με αγώνα παραπάνω) πρώτη την εκπληκτική Ρεάλ Σοσιεδάδ του κομβικού Νταβίδ Σίλβα,σε αυτό το πρώτο κομμάτι του πρωταθλήματος. Ακολουθούν Ατλέτικο και Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην 8η (!) θέση, με δύο αγώνες λιγότερους μεν, αλλά με αγωνιστική εικόνα που δεν προδικάζει ότι θα τους κερδίσει.

Οπότε ως τώρα οι διεκδικητές του τίτλου είναι 4 αντί για τους συνηθισμένους 3 ή ακόμα και 2 , με τις Βιγιαρεάλ και Σεβίλλη να είναι επίσης πάντα επικίνδυνες και υπολογίσιμες.

Συνεχίζοντας με την Ιταλία και μόνο το γεγονός ότι η Γιουβέντους είναι τέταρτη, συνιστά ανατροπή του status quo του Καμπιονάτο.

Πρώτη είναι η εντυπωσιακή Μίλαν του αειθαλή Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς και ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής η Ίντερ, η Νάπολι , η Γιουβέντους, η Σασσουόλο (!) και η Ρόμα, ενώ η εκπληκτική Αταλάντα της προηγούμενης χρονιάς είναι μόλις 8η.

Σίγουρα το ότι δεν είναι μονόλογος της Γιουβέντους καθιστά την έκβαση του πρωταθλήματος πιο συναρπαστική από τα τελευταία περίπου 10 χρόνια. Η Μεγάλη Κυρία σίγουρα θα επανέλθει στην διεκδίκηση , ήδη εξάλλου το έχει κάνει με μπροστάρη τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά η Μίλαν δείχνει φέτος πιο ικανή από ποτέ να επιστρέψει στην κορυφή.

Στην Γερμανία και αν έχουμε ως τώρα έστω και στιγμαία ανατροπή του status quo! H Μπάγερν Μονάχου δεν είναι πρώτη. Είναι ένα βαθμό πίσω από την εκπληκτική Μπάγερ Λεβερκούζεν και ισόβαθμη στην δεύτερη θέση με την σταθερά εκπληκτική και σε πορεία πρωταθλητισμού, Λειψία.

Από κοντά και η Βόλφσμπουργκ που ξεπέρασε τον αποκλεισμό του καλοκαιριού από την ΑΕΚ αλλά και η πάντα υπολογίσιμη και με τεράστια ποιότητα Μπορούσια Ντόρτμουντ .

Άλλο ένα πρωτάθλημα με πάρα πολλούς διεκδικητές και φυσικά ένα ξεκάθαρο φαβορί, την Μπάγερν . Αλλά με όσα έχουμε δει τώρα δεν μπορούμε να μαστε σίγουροι για τίποτα.

Τέλος στην Γαλλία, η Παρί δεν είναι όχι απλά πρώτη με διαφορά, ούτε καν στην πρώτη θέση. Είναι 3η ένα βαθμό πίσω  από τις Λιλ και Λυών , έναν βαθμό μπροστά από την Μαρσέιγ ( που έχει δύο αγώνες λιγότερους!!) και 2 από την Μονπελιέ.

Πέντε διεκδικητές για ένα πρωτάθλημα που φέτος δεν θυμίζει τα προηγούμενα χρόνια με την απόλυτη κυριαρχία της Παρί ή παλαιότερα της Λυών , αλλά είναι απόλυτα αμφίρροπο.

Με όλα αυτά που είδαμε στα πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη , ένα συμπέρασμα βγαίνει. Δεν υπάρχει κανένα ξεκάθαρο βαθμολογικό φαβορί και αναμένονται συναρπαστικές μάχες για το πρωτάθλημα και τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη.

Σε όλους μας αρέσει ενδόμυχα να κερδίζει κάποιο αουτσάιντερ, θυμόμαστε τις αντιδράσεις του κόσμου στην παραμυθένια χρονιά της Λέστερ και ως τώρα είναι πιθανότερο από ποτέ, σε κάποιο από τα μεγάλα πρωταθλήματα να μην έχουμε κάποιον από τους συνηθισμένους νικητές.

Μένει να δούμε αν συνεχιστούν οι εκπλήξεις ή αν τα φαβορί δείξουν πάλι το βάρος της φανέλας τους και επικρατήσουν.

 Ευθύμης  Φασουλάκης

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση