HomeHL-EconomyΣταϊκούρας: Ενισχύσεις 12 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

Σταϊκούρας: Ενισχύσεις 12 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

Προς μονιμοποίηση η μείωση ορισμένων φόρων μετά την κρίση της πανδημίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η συνολική στήριξη της ελληνικής οικονομίας από το ΤΕΠΙΧ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ το 2020. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του Digital Economic Forum που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ.

Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις μόνιμες μειώσεις συγκεκριμένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών (π.χ. νομικών και φυσικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) πριν από την πανδημία, καθώς και στις πρόσθετες- μη μόνιμες μειώσεις- που έγιναν μέσα στην υγειονομική κρίση, Σε αυτές , περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα κ.ά.

Τόνισε δε, ότι «προσδοκούμε, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, και ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε κάποιους από αυτούς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, ή σε κάποιους άλλους, να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις τους». Και πρόσθεσε, πως εκτός από τις μειώσεις φορολογικών βαρών, υλοποιούνται και μεταρρυθμιστικές τομές στο φορολογικό πεδίο, όπως η αναθεώρηση του πλαισίου για τη φορολογική κατοικία.

Ο κ. Σταικουρας αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την απασχόληση και κοινωνική συνοχή, καθώς και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ειδικότερα ο πυλώνας Ψηφιακής Μετάβασης προωθεί εμβληματικές δράσεις, όπως:

Τη δημοπράτηση του φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, που θα αναβαθμίσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Σχεδιάζεται η κάλυψη όλων των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου από δίκτυα τέτοιας τεχνολογίας, ενώ μέσω του καινοτόμου επενδυτικού ταμείου “Φαιστός”, θα χρηματοδοτηθεί και η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται στο 5G.

Το έργο αναβάθμισης της ψηφιακής υποδομής των επιχειρήσεων της χώρας, ιδίως των μικρών και μεσαίων. Θα περιλαμβάνει την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού και τη δημιουργία, βελτίωση και περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών τους, ενώ θα συνδυαστεί και με την εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα προχωράει και το πακέτο μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών της χώρας. Το πακέτο περιλαμβάνει την επέκταση της χρήσης διασυνδεδεμένων online ταμειακών μηχανών, φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ψηφιακά εργαλεία για φορολογικούς ελέγχους, αναβάθμιση του TAXISNET κ.ά.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση