HomeΚΡΗΤΗ«click away»: Πως διαμορφώθηκε η κίνηση στο Ηράκλειο (φώτο)

«click away»: Πως διαμορφώθηκε η κίνηση στο Ηράκλειο (φώτο)

Άνοιξαν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυξημένη ήταν η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου το πρωί της Δευτέρας, δεύτερη ημέρα του μέτρου click away και πρώτη μέρα ανοίγματος για κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία. Καταστηματάρχες και καταναλωτές καλούνται να εντάξουν στην αγοραστική τους ρουτίνα έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο αγοραπωλησίας.Σε σύγκριση με χθες, Κυριακή, που ελάχιστα καταστήματα στο Ηράκλειο άνοιξαν τις πόρτες τους, σήμερα αρκετά ήταν ανοιχτά για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους έστω και… από την πόρτα!

Σε αυτό βέβαια βοήθησε και ο καλός καιρός παρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για βροχές στο νησί μας.

Ο φωτογραφικός φακός του cretapost αποθανάτισε πολλούς Ηρακλειώτες να απολαμβάνουν τον ήλιο στα παγκάκια που έχουν τοποθετηθεί στην Λεωφόρο Δικαιοσύνης και Καλοκαιρινού.

Μεγάλες ουρές παρουσιάστηκαν έξω από τράπεζες με τους πολίτες να τηρούν αποστάσεις και να φορούν μάσκες.
2

1

Ο θάνατος του… παραδοσιακού εμποράκου

Τεράστιες είναι οι αλλαγές που έχει φέρει τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στους βασικούς πυλώνες της πραγματικής οικονομίας η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.
Μία απ’ αυτές είναι το λιανεμπόριο που έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά κατά τη διάρκεια του 2020.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου φαίνεται πως αλλάζει εντελώς το μοντέλο του λιανεμπορίου ενώ πλέον μιλάμε για τον θάνατο του… παραδοσιακού εμποράκου!

«Το εμπόριο θ’ αλλάξει», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης και συνέχισε: «Όλη αυτή η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού μας οδηγεί σε μία άλλη μορφή του εμπορίου, όπως το ηλεκτρονικό. Όλοι οι έμποροι πρέπει να καταλάβουν ότι το παραδοσιακό εμπόριο πεθαίνει. Το λέω με σκληρά λόγια για να γίνει κατανοητό».

Τεράστιες πιέσεις για αλλαγή στο μοντέλο του εμπορίου

Για τεράστιες πιέσεις του παγκόσμιου συστήματος για την αλλαγή μορφής του εμπορίου κάνει λόγο, μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανώλης Κουμαντάκης.

«Οι πιέσεις που δεχόμαστε, όπως το να είναι κλειστές οι αγορές σύμφωνα με τις παθιασμένες οδηγίες των λοιμωξιολόγων, δείχνουν ότι υπάρχει μία διάθεση του συστήματος να αλλάξει η δομή και η διανομή του λιανικού εμπορίου. Έχουν στόχο – όχι μόνο στην Ελλάδα – να εξοντώσουν το λιανικό εμπόριο. Δυστυχώς, θα την πληρώσουν και πάλι οι μικρομεσαίοι», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμαντάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα στο Ηράκλειο δεν μπορούν τόσο εύκολα να προσαρμοστούν σε αυτή την αλλαγή.

«Οι μεγάλες εταιρίες, οι πολυεθνικές, που είναι οργανωμένες θα μπορέσουν να επιβιώσουν στις συνθήκες του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τοπικά έχει αρχίσει σταδιακά, οι προσπάθειες των εμπόρων να στραφούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Βέβαια, το λιανικό εμπόριο στο Ηράκλειο δεν είναι εξοικειωμένο και οι έμποροι δεν είχαν οργάνωση και την τεχνογνωσία για τέτοιου είδους τεχνολογία. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Η ζημιά θα είναι μεγάλη. Με το νέο χρόνο το λιανικό εμπόριο θα δεχθεί πολλές πιέσεις για ανακατατάξεις», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Κουμαντάκης.,

Διαφήμιση
Διαφήμιση