HomeCity GuideΣίμος Παπάνας: «Μπαχ και Ταρτίνι» στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Σίμος Παπάνας: «Μπαχ και Ταρτίνι» στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σίμος Παπάνας: «Μπαχ και Ταρτίνι / Ιερές και ανίερες μουσικές μονομαχίες του Baroque» στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου το Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ βιολιού από έναν κορυφαίο ερμηνευτή διεθνούς φήμης, έρχεται μέσω Live Streaming από την επίσημη σελίδα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου www.cccc.gr/gr/live-streaming το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, στις 21:00!

Ο Σίμος Παπάνας, ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές, βραβευμένος εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην μεγάλη σκηνή της αίθουσας «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» δύο κορυφαία έργα του ρεπερτορίου για βιολί, ανασκευάζοντας ερμηνευτικά την πρακτική των μουσικών μονομαχιών του Baroque.
Έργα υπερβατικής δυσκολίας ως προς την τεχνική τους, η Παρτίτα Αριθμός 2 σε Ρε ελάσσονα BWV 1004 του Johann Sebastian Bach (1685-1750) και η Σονάτα για βιολί και basso continuo σε Σολ ελάσσονα, γνωστή και με την ονομασία «Η τρίλια του διαβόλου», του Giuseppe Tartini (1692-1770) παρουσιάζονται από τον διεθνή δεξιοτέχνη του βιολιού Σίμο Παπάνα σε μία σπάνια για την αρτιότητά της ερμηνεία: θρησκευτικότητα και κοσμικοί χοροί, αυτοσχεδιαστικά περάσματα και δεξιοτεχνική αναφορά σε σχέση με την λεπτομερή καταγραφή του ήχου στην παρτιτούρα, εξωτισμός, συμβολισμός και μουσική που συνομιλεί με την δραματουργία στο όριο της θεατρικότητας.
Σπάνια και άκρως δεξιοτεχνική, η ερμηνεία του σπουδαίου Έλληνα σολίστ στα δύο έργα του 18ου αιώνα, που επηρέασαν καταλυτικά την μετέπειτα συνθετική γραφή στο ρεπερτόριο των έργων για βιολί καθιστά την ακρόαση μια εμπειρία σωματική, παρατείνει την αγωνία, προκαλεί τον ακροατή σε μία αδιάλειπτη ροή συναισθημάτων που διαρκώς αναδιπλώνεται.

Πρόγραμμα

Johann Sebastian Bach | Παρτίτα Αριθμός 2 σε Ρε ελάσσονα, BWV 1004
I. Allemande
II. Courante
III. Sarabande
IV. Gigue
V. Chaconne

Giuseppe Tartini | Σονάτα για βιολί και basso continuo “Il trillo del diavolo” σε Σολ ελάσσονα
I. Largetto
II. Allegro
III. Andante – Allegro – Adagio

Βιογραφικό ερμηνευτή

Σίμος Παπάνας | βιολί

Ο Σίμος Παπάνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Σπούδασε βιολί, μπαρόκ βιολί, σύνθεση και μαθηματικά, με σημείο αφετηρίας το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, προτού ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Oberlin College και το Yale University στις ΗΠΑ. Καθηγητές του υπήρξαν ο Πέταρ Αρναούντοβ, ο Τάρας Γκαμπορά, ο Έρικ Φρίντμαν (βιολί), η Μέριλιν Μακ Ντόναλντ (μπαρόκ βιολί) και ο Χρήστος Σαμαράς (σύνθεση).
Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες ως σολίστας ή διευθύνοντας, μεταξύ των οποίων η Staatskapelle Dresden, η ορχήστρα του Θεάτρου Bolshoi, η Ορχήστρα Δωματίου της Ζυρίχης, η Kammerorchester Basel, η Camerata Salzburg, η Geneva Camerata, η Συμφωνική της Πράγας, μεταξύ άλλων.
Έχει εμφανιστεί σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, όπως το Carnegie Hall (Νέα Υόρκη), το Palau de la Musica Catalana (Βαρκελώνη), τη Μεγάλη Αίθουσα της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης και το Herbst Theater (Σαν Φρανσίσκο).
Από το 2003 είναι μόνιμος εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Προπώληση εισιτηρίων
Η προπώληση ξεκίνησε. Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας από εδώ.

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου | ΠΣΚΗ
Ο Δήμος Ηρακλείου και η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. παρουσιάζουν το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και τεχνών, καρπό μιας πολύχρονης και πολυπρόσωπης προσπάθειας, που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κρήτης – και όχι μόνο! Περιηγηθείτε ηλεκτρονικά και δείτε όλους τους χώρους του ΠΣΚΣΗ, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.cccc.gr/gr/360