HomeHL-EconomyΠοιοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα – Τα πλεονεκτήματα της αγοράς

Ποιοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα – Τα πλεονεκτήματα της αγοράς

Το Βrexit και ο φόβος των Άγγλων, το ενδιαφέρον Κινέζων, Ρώσων, Ινδών, Νοτιοαφρικανών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των Άγγλων για επενδύσεις σε ακίνητα στη μετά Brexit εποχή κατέχει – αυτή τη στιγμή – η Ελλάδα.

Το επερχόμενο Brexit (με όποιον τρόπο κι αν γίνει…) προκαλεί αναταράξεις στην κτηματαγορά της Αγγλίας και αυξάνει το ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα.

Πρασινίζει η Ελλάδα με 30 εκατομμύρια δέντρα

Γιατί; Επειδή μετά την εφαρμογή του Brexit οι αγοραστές από την Αγγλία θα θεωρούνται πλέον υπήκοοι τρίτων χωρών. Και αυτό σημαίνει πως η ελεύθερη διακίνηση βρετανών και ευρωπαίων πολιτών δεν θα είναι στο μέλλον κάτι τόσο απλό όπως το είχαμε συναντήσει.

Και εδώ αρχίζει το παιχνίδι με την έντονη κινητικότητα στα γραφεία real estate. Πλέον, το ζητούμενο, εκτός από την απόδοση της επένδυσης, είναι η ελεύθερη μετακίνηση των επενδυτών στις χώρες της ΕΕ.

«Οι άγγλοι κτηματομεσίτες αυτή τη στιγμή είναι θορυβημένοι. Μάλιστα, η έλλειψη προόδου  στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτή την ανησυχία» εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας.

katagrafi-3

Οι Βρετανοι

Οπως αναφέρει, «δεν είναι λίγοι οι Βρετανοί που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πολλές χώρες της ΕΕ και πλέον αναζητούν λύση, διότι τα δεδομένα μετά το Brexit θα αλλάξουν άρδην. Ηδη το ενδιαφέρον για την απόκτηση της ελληνικής Golden Visa έχει αυξηθεί, αλλά μέχρι στιγμής την πρώτη θέση κατέχει η Ισπανία και τη δεύτερη η Κύπρος, ενώ σε ισχυρό παίκτη αναδεικνύεται και η Πορτογαλία».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αγγλικό Τύπο, τις τελευταίες εβδομάδες το ενδιαφέρον για την απόκτηση της Golden Visa αυξήθηκε κατά 30% για την Ελλάδα και κατά 50% για την Κύπρο.

Και οι επενδύσεις με σκοπό την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ δεν αφορούν μόνο Αγγλους. Κινέζοι, ρώσοι, ινδοί και νοτιοαφρικανοί επενδυτές  συμπληρώνουν τη λίστα.

«Το ενδιαφέρον για την Κτηματαγορά στη χώρα μας το 2021 θα είναι μεγάλο εφόσον χιλιάδες Κινέζοι ψάχνουν ευκαιρίες για να μπορέσουν να συνεχίσουν να έχουν τα προνόμια της ελεύθερης εισόδου και μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση» τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων στην Κίνα Δημήτρης Μούρσας.

«Στη χώρα μας το λεγόμενο  Golden Visa Program, η δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών για την απόκτηση άδειας παραμονής, φαντάζει η άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό. Ως το ελκυστικότερο πρόγραμμα που «τρέχει» σήμερα στην Ευρώπη πολλά γραφεία στην Κίνα που ασχολούνταν με την προώθηση ακίνητων στη Μεγάλη Βρετανία έχουν αρχίσει και προωθούν στους πελάτες τους τη χώρα μας και έχουν έρθει σε επικοινωνία με τον Enterprise Greece, τον επίσημο οργανισμό προώθησης του ελληνικού προγράμματος ζητώντας πληροφορίες και λεπτομέρειες του προγράμματος».

«Τα πλεονεκτήματα είναι οι τιμές των οικοδομών σε σχέση με Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Στα μειονεκτήματα είναι η σχετικά μεγαλύτερη απόσταση από τη Βρετανία και οι κατώτερες υποδομές (σε κάποια μέρη της χώρας) σε μεταφορές και υγεία» αναφέρει o πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων και μέλος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ελλάδας Πάνος Χαραλαμπόπουλος.

Οι φόροι

Οπως λέει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, το τελευταίο διάστημα αρκετές κτηματομεσιτικές εταιρείες στην Αγγλία δημοσιεύουν άρθρα γνωστοποιώντας στους Βρετανούς λύσεις για το Brexit, για τη φορολογία και τις επενδυτικές ευκαιρίες σε συνδυασμό με την άδεια διαμονής (Golden Visa) στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον νέο φορολογικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι αλλοδαποί συνταξιούχοι θα υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή 7% για όλα τα εισοδήματά τους για περίοδο 10 ετών. Η προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να παραμένουν στη χώρα για περισσότερο από έξι μήνες τον χρόνο».

Κατά τον Πάνο Χαραλαμπόπουλο, όσον αφορά την προσέλευση ξένων επενδυτών που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα (πέραν των funds που αγοράζουν πακέτα ακινήτων λόγω κόκκινων δανείων, ή άλλων που εισέρχονται σε ΑΕΕΑΠ) πολλοί αγόραζαν και αγοράζουν ακίνητα κυρίως κατοικίας ή εξοχικής κατοικίας.

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση