HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιώργος Χαντζηνικολάου: Τεράστιες ευκαιρίες φέρνει η «πράσινη ανάπτυξη»

Γιώργος Χαντζηνικολάου: Τεράστιες ευκαιρίες φέρνει η «πράσινη ανάπτυξη»

Οι τράπεζες είναι έτοιμες να συνδράμουν την προσπάθεια της χώρας, ενώ και το Χρηματιστήριο μπορεί να βοηθήσει μέσα από την προσφορά νέων προϊόντων, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ιστορική ευκαιρία που έχει η χώρα μέσω των επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη να μετασχηματίσει την οικονομία της και να μπει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Γιώργος Χαντζηνικολάου, στα πλαίσια του συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου με θέμα «Προστασία του περιβάλλοντος και επιχειρηματικότητα- Ο ρόλος του ΧΑ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας».

Ειδικότερα, ο κ. Χαντζηνικολάου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

Στους τεράστιους πόρους που θα δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την πράσινη ανάπτυξη. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο ποσοστό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης ύψους 750 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη (γύρω στα 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ σχετική χρηματοδότηση για τη χώρα προβλέπεται και σε μεγάλο ποσοστό από το ΕΣΠΑ).

Επίσης, το 25% του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα δοθεί προς την ίδια κατεύθυνση, κεφάλαια που θα μοχλευθούν περαιτέρω τόσο με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, όσο και μέσα από την τραπεζική χρηματοδότηση.

Στη θεσμοθέτηση κριτηρίων (Taxonomy) σύμφωνα με τα οποία μια επένδυση θα θεωρείται κλιματικά βιώσιμη.

Οι τράπεζες είναι έτοιμες να συνδράμουν την προσπάθεια της χώρας.

Το Χρηματιστήριο μπορεί να συμβάλλει και αυτό μέσα από την προσφορά νέων προϊόντων και από συνεργασίες, μέσω των οποίων θα αντληθούν κεφάλαια (ΑΜΚ και ομόλογα) που θα χρηματοδοτήσουν πράσινες επενδύσεις.

Στις προτάσεις που έχουν γίνει από φορείς της αγοράς στην Επιτροπή που έχει συστήσει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός με στόχο την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς (μεταξύ αυτών και φορολογικά κίνητρα για χρηματοδότησης πράσινης ανάπτυξης). «Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση