HomeΚΟΣΜΟΣReuters για Σύνοδο Κορυφής: Κυρώσεις σε άτομα και όχι στην Τουρκία

Reuters για Σύνοδο Κορυφής: Κυρώσεις σε άτομα και όχι στην Τουρκία

Για την Ανατολική Μεσόγειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν σε κυρώσεις σε Τούρκους ιδιώτες την Πέμπτη σχετικά με τη διαμάχη με Ελλάδα και Κύπρο για τα ενεργειακά, αλλά θα αναβάλλουν τυχόν αυστηρότερα βήματα για τον Μάρτιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Κάνοντας πίσω από την απειλή του Οκτωβρίου να εξετάσουν ευρύτερα οικονομικά μέρα, οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν να τιμωρήσουν άτομα που κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν σε μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου.

Η ΕΕ δήλωσε ότι θα επιδιώξει να συντονίσει πιθανά περαιτέρω μέτρα με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δραστηριοποιείται σε ύδατα στην υφαλοκρηπίδα της ή σε περιοχές όπου οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα. Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν ανησυχεί για τυχόν κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει το μπλοκ.

Το προσχέδιο δεν αναφέρει σε ποιους πολίτες ή εταιρίες αναφέρεται, αλλά θα προστεθούν στους δύο αξιωματούχους που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2019.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ», σύμφωνα με το προσχέδιο που προετοίμασαν οι πρέσβεις της ΕΕ και το οποίο οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα Πέμπτη.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα λένε στους αξιωματούχους «να υιοθετήσουν πρόσθετες καταχωρήσεις… εν όψει των μη εξουσιοδοτημένων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε το τελευταίο προσχέδιο.

Ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ χαρακτήρισαν τις προτεινόμενες κυρώσεις συμβολικές επειδή το μπλοκ ήταν απρόθυμο να τιμωρήσει σοβαρά την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, της οποίας η οικονομία και το νόμισμα είναι ήδη αδύναμα, σχολιάζει το Reuters.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση