HomeHL1-WorldΣύνοδος Κορυφής: Τα τουρκικά ΜΜΕ βλέπουν «λίγες» και «ήπιες» κυρώσεις

Σύνοδος Κορυφής: Τα τουρκικά ΜΜΕ βλέπουν «λίγες» και «ήπιες» κυρώσεις

Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με βασικό αντικείμενο συζήτησης το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία.

Η Αγκυρα, που από την μία προσπαθεί να μαλακώσει την στάση της Ευρώπης και από την άλλη ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, περιμένει να δει τις αποφάσεις των «27» ελπίζοντας πως θα δοθεί άλλη μία περίοδος χάριτος.

Αυτό βλέπουν και οι τουρκικές εφημερίδες, με την hurriyet να αναφέρει πως χώρες όπως Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία και Λουξεμβούργο είναι υπέρ των «σκληρών» κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ αντίθετα, πιο μαλακή στάση φέρεται να έχουν Γερμανία, Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ιταλία και Πολωνία, σημειώνοντας πως μόνο η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να βάλει «φρένο» στο ενδεχόμενο κυρώσεων.

Την ίδια ώρα, η milliyet αναφέρει πληροφορίες διπλωματικών πηγών που τονίζουν ότι υπάρχουν κράτη τα οποία θα ζητήσουν να μπουν κυρώσεις, αλλά αυτές θα είναι λίγες και ήπιες, αλλά επαρκείς για να αναγκάσουν την Αγκυρα να δεσμευτεί στο μέλλον πως θα γίνει πιο αξιόπιστος συνεργάτης.

Αμφότερες οι εφημερίδες κρίνουν πως δύσκολα θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των «27» και αυτό μπορεί να φέρει μία νέα «περίοδο χάριτος» στην Τουρκία. Στον τουρκικό Τύπο γίνεται αναφορά και για το εμπάργκο όπλων που έχει τεθεί ως αίτημα για τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Οπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά το Bloomberg, «Η Ελλάδα θέλει οι ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη να δώσουν στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, σαφή εντολή ώστε να παρουσιάσει στοχοθετημένα μέτρα τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων του εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιρειών από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση