HomePost ItΜιλάμε για τον εθελοντισμό!

Μιλάμε για τον εθελοντισμό!

Άρθρο της Γεωργίας Μηλάκη- Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Εθελοντισμού και Διασύνδεσης με Φορείς και Οργανώσεις 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το κέντρο εθελοντισμού της Περιφέρειας Κρήτης εγκαινιάζει μία ανοικτή συζήτηση με φορείς και οργανώσεις.

Ξεκινήσαμε επετειακά με αφορμή τη Διεθνή ημέρα εθελοντισμού με εκλεκτούς προσκεκλημένους για να συνεχίσουμε με πολλές ακόμη δράσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, που τόνισε ότι με όραμα την Κρήτη του 2030 και πυξίδα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τον κάθε εθελοντή και την κάθε εθελοντική ομάδα του νησιού μας.

Η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη πρόεδρος του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σε μία πραγματική κατάθεση ψυχής, υπογράμμισε ότι Κρήτη και εθελοντισμός είναι δύο λέξεις που κάνουν την καρδιά της να χτυπά πολύ δυνατά αφενός γιατί η ενασχόληση της με τα παιδιά με νεοπλασία ταυτίζεται με τον εθελοντισμό, αφετέρου λόγω της καταγωγής της.

Επεσήμανε ότι η ανεξάντλητη Κρήτη μας είναι το επίκεντρο σπουδαίων πρωτοβουλιών εθελοντισμού, ανθρωπισμού και πολιτισμού και ευχαρίστησε όσους στηρίζουν το έργο του ιδρύματος «Ελπίδα». ¨Με τη σημερινή ημέρα τιμούμε το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής¨.

Οι πρώτοι εθελοντές που ήρθαν κοντά στο Χαμόγελο του παιδιού επεσήμανε ο πρόεδρος κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ήταν παιδιά που ακολούθησαν το όνειρο του μικρού Ανδρέα και συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά ως ενήλικες.

Τιμούμε τους 12000 εθελοντές που προσφέρουν από το περίσσευμα της ψυχής τους με ανιδιοτέλεια και αναδεικνύουμε την κουλτούρα του εθελοντή με στόχο τη δημιουργία δικτύων τοπικών φορέων που θα ενισχύσουν τη δύναμη των εθελοντών.

Ο κ. Μανόλης Κουγιουμτζής, πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών επεσήμανε ότι οι εθελοντικές δράσεις σε όλο τον πλανήτη συμβάλλουν στη διατήρηση της Κρητικής ταυτότητας, της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η Κρήτη γνέφει και χαμογελά, καλεί και διατάσσει».

Ο κ. Ζαχαρίας Αμανάκης, πρόεδρος του παραρτήματος Ηρακλείου του ΕΕΣ, ανέδειξε το έργο των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και στον καθοριστικό ρόλο στη διαχείρισή τους από τη συντονισμένη δράση των εθελοντών Σαμαρειτών.

Οι δήμοι της Κρήτης, με εξαιρετικά οργανωμένες εθελοντικές ομάδες, έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά αποτελέσματα συνοχής, κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού.

Η αντιδήμαρχος Ηρακλείου κα. Αριστέα Πλεύρη ανέδειξε την αξία του εθελοντισμού ως δράση προσφοράς και όχι ως υποκατάσταση ελλείψεων της πολιτείας που βασίζεται στη δράση, αλλά και τη διεκδίκηση, την κατανόηση των ελλείψεων και την ανάδειξη των αναγκών.

Η αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κα. Πέπη Μπιρλιράκη, ανέπτυξε τις διαστάσεις του σύγχρονου εθελοντισμού και τη μετουσίωσή τους στο δίκτυο «Ρεθελοντώ», μια ευέλικτη ομάδα που λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εθελοντών.

Η αντιδήμαρχος Σητείας κα. Ελένη Πλατανάκη, αναφέρθηκε στο πλούσιο εθελοντικό κίνημα του δήμου που αναδεικνύει τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Η αντιδήμαρχος Χανίων κα. Ελένη Ζερβουδάκη, τόνισε την αξία της εκπαίδευσης για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών που από το ¨Εγώ¨ περνούν στο ¨Εμείς¨.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι ένα μεγάλο πεδίο που αναδεικνύει τη συμβολή των επιχειρήσεων στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Ανδρέας Μεταξάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metaxa Hospitality Group, μίλησε για την αξία του έργου των εθελοντών της Κρήτης ως μέρος της εμπειρίας των επισκεπτών και τη συμβολή των εθελοντικών δράσεων της εταιρίας στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος.

Η κα. Χριστίνα Χαλκιαδάκη, Διευθύνουσα σύμβουλος των SM Χαλκιαδάκης ΑΕ, ανέπτυξε τους ισχυρούς δεσμούς της εταιρίας με εθελοντικές οργανώσεις, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και θεσμικούς φορείς, όπως η Περιφέρεια Κρήτης.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Ασπιρτάκης, υπεύθυνος ΕΚΕ της εταιρίας ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ, ανέδειξε τη συμβολή του ομίλου στην αειφόρο ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και τη στήριξη της κοινωνίας της Κρήτης σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα από την κατάθεση ψυχής των ομιλητών αναδείχθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως αν ενώσουν τις δυνάμεις τους η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία των πολιτών, μπορούν να καταφέρουν πολλά περισσότερα.

 Είναι πράγματι η ώρα της αλληλεγγύης!

Το απέδειξαν οι εθελόντριες νοσηλεύτριες από την Κρήτη που με αυταπάρνηση πήγαν να βοηθήσουν στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, οι εθελοντές Σαμαρείτες στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν το νησί μας πριν λίγες μέρες, οι εθελοντές αιμοδότες, οι συμπολίτες μας που μαγειρεύουν για όσους έχουν ανάγκη.

Οι εθελοντές ανεξάρτητα από τον σκοπό και την αξία που επιλέγουν να υπηρετήσουν, αναδεικνύουν τον εθελοντισμό ως ύψιστη ανθρωπιστική αξία που συμπληρώνει και δεν αντικαθιστά την πολιτεία.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, προτεραιότητα μας είναι η διαμόρφωση εθελοντικής κουλτούρας διαρκείας και διάχυσης της αξίας του εθελοντισμού σε μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Βασικοί συνεργάτες μας είναι όλες οι οργανώσεις και οι φορείς που λειτουργούν στη βάση του εθελοντισμού. Οι Δήμοι, ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση  και βέβαια η ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα. Γιατί η ανάπτυξη της κουλτούρας και η καλλιέργεια, είναι καταρχάς θέμα παιδείας.

Το Κέντρο Προαγωγής του Εθελοντισμού της Π.Κ. σχεδιάζει συνέργειες και είναι ανοιχτό στις συνεργασίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με τους 17 ΣΒΑ, που αποτελούν τον οδικό χάρτη επίτευξης ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Είναι μια νέα δομή, με στόχο να λειτουργήσει ως καλή πρακτική για τις άλλες Περιφέρειες της χώρας αλλά και για τη δημιουργία ενός εθνικού θεσμικού πλαισίου με ολιστική προσέγγιση του Εθελοντισμού και των εθελοντών-εθελοντικών σχημάτων που τον εκφράζουν.

Είναι ώρα να επενδύσουμε περισσότερα στην εθελοντική δράση που αναπτύσσεται στην Κρήτη, για το μέλλον που όλοι επιθυμούμε.

Μπορείτε να απολαύσετε την εκδήλωση διαδικτυακά on demand:

Στο κανάλι cretevolunteer στο YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=9zN6vPHRncg

Στη σελίδα του facebook  της Περιφέρειας Κρήτης

https://www.facebook.com/CreteRegion

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση