HomeΚΡΗΤΗΕπιχείρηση απομάκρυνσης του κροκόδειλου από το Φράγμα Ποταμών

Επιχείρηση απομάκρυνσης του κροκόδειλου από το Φράγμα Ποταμών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιχείρηση παγίδευσης του κροκόδειλου για την απομάκρυνσή του από τη λίμνη του Φράγματος των Ποταμών σχεδιάζεται από τους ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου το ερπετό στη συνέχεια να φιλοξενηθεί σε περιβάλλον που δεν θα είναι επικίνδυνο για το οικοσύστημα και τους πολίτες.

Σήμερα το πρωί ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης θα έχει συνάντηση με τον Πέτρο Λυμπεράκη, ερπετολόγο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ώστε να καταστρωθεί ένα σχέδιο δράσης για τον εντοπισμό και την παγίδευση του κροκόδειλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα με τη βοήθεια των καμερών και της παρακολούθησης των συνηθειών του ερπετού που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες στο έργο τους.

H πρώτη προσπάθεια θα γίνει την Παρασκευή και αν δεν πετύχει, που θεωρείται ως πιο πιθανό, θα ξαναπροσπαθήσουν το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα.

«Σε ένα χάρτη έχουμε σημειώσει τις θέσεις στις οποίες έχει εντοπιστεί για να δούμε πως θα μπορέσουμε να τον πιάσουμε. Θα είναι μια επιχείρηση όμως που μπορεί να τραβήξει σε χρόνο, θα είμαστε τυχεροί αν καταφέρουμε να τον βγάλουμε αμέσως», τονίζει ο κ. Μαμαγκάκης.

Αν πάντως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αποφασίσει ότι δεν μπορεί να πάρει και να συντηρήσει τον κροκόδειλο, τότε έχει προσφερθεί το Αττικό Πάρκο να αναλάβει τη φιλοξενία και συντήρησή του.

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥ

Στο μεταξύ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ύπαρξης και δεύτερου κροκόδειλου στη λίμνη, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που κάνουν λόγο για ζευγάρι κροκοδείλων.

Οι πρώτες σκέψεις όταν το έμαθαν οι άνθρωποι του ΟΑΚ αυτό ήταν ότι αν πράγματι αυτό συμβαίνει και πρόκειται για θηλυκό και αρσενικό που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία, τότε δεν αποκλείεται να υπάρχει και τρίτος κροκόδειλος, μικρός.

Ωστόσο όπως τονίζει ο κ. Μαμαγκάκης, ειδικός ερπετολόγος, ενημέρωσε τον ΟΑΚ ότι με τις κινήσεις που βλέπει στα βίντεο να κάνει ο κροκόδειλος συμπεραίνει ότι είναι νεαρός και οι κροκόδειλοι για να τεκνοποιήσουν πρέπει να είναι πάνω από δέκα χρονών. Ο συγκεκριμένος δεν είναι πάνω από δέκα χρονών άρα δεν τεκνοποιεί, σε περίπτωση που υπάρχει και δεύτερος κροκόδειλος. «Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που κάνουν λόγο και για δεύτερο κροκόδειλο, κάτι τέτοιο όμως δεν έχει καταγραφεί στις κάμερες. Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για την ύπαρξη δεύτερου κροκόδειλου», σημειώνει ο ίδιος.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη, ο κροκόδειλος ο οποίος παρακολουθείται τις τελευταίες ημέρες, λόγω ακριβώς του νεαρού της ηλικίας του δεν είναι επικίνδυνος. Ωστόσο μεγαλώνοντας θα γίνει, γι’ αυτό και πρέπει να απομακρυνθεί.

«Είναι η μοναδική λίμνη που έχει ζήσει για ένα ενάμισι χρόνο κροκόδειλος. Είναι ξένο προς τον υδροβιότοπο όμως ζώο, θηρευτής, θα φάει άλλα ζώα και πρέπει να απομακρυνθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από τους αρμόδιους φορείς γίνεται έκκληση για μια ακόμη φορά σε όποιο άφησε τον κροκόδειλο στη λίμνη, να επικοινωνήσει, ώστε να ενημερωθούν οι ειδικοί για την ηλικία του, το είδος, πότε τον άφησε στο σημείο. Ωστόσο μέχρι και χθες δεν είχε εντοπιστεί κανείς και οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση