HomeΚΡΗΤΗ19χρονη: «Είδα τα πρόσωπά τους όταν με βίαζαν»

19χρονη: «Είδα τα πρόσωπά τους όταν με βίαζαν»

Κατέθετε επί ώρες στο δικαστήριο η Ισλανδή φοιτήτρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε αντίθεση με την άγρια ομορφιά της χώρας της, η 19χρονη Ισλανδή φοιτήτρια Κοινωνικών Σπουδών, η οποία έχει καταγγείλει ότι έπεσε θύμα διπλού βιασμού στη διάρκεια σχολικής εκδρομής στη Χερσόνησο, είναι ένα πλάσμα που τουλάχιστον εμφανισιακά παραπέμπει σε επίγειο άγγελο. Οι εκφράσεις του προσώπου της, η χροιά της φωνής της, οι κινήσεις της είναι σχεδόν… βελούδινες.

Για την υπεράσπιση πάλι το λεπτεπίλεπτο κορίτσι με το λευκό δέρμα και τα καστανόξανθα μαλλιά είναι ένας… δαίμονας που πρέπει να ξορκίσει για να απαλλαχθούν οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι, οι οποίοι επιμένουν ότι είναι αθώοι. Παρά τον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε τόσο από την έδρα όσο κυρίως από τους συνηγόρους υπεράσπισης στη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής της, δεν έδειξε να εξοργίζεται ή να εκνευρίζεται. Δεν διαμαρτυρήθηκε, δεν δυσανασχέτησε, αν και κλήθηκε ξανά και ξανά να δώσει απάντηση σε ίδιες ερωτήσεις. Ούτε όμως τα κλάματα έβαλε, όπως ίσως θα περίμενε κάποιος από το θύμα ενός τέτοιου βιασμού.

Στην κουλτούρα των Ισλανδών το απέδωσαν ορισμένοι. Ούτε καν βούρκωσε για να συγκινήσει δικαστές και ενόρκους. Ήταν ευγενική και συνεργάσιμη, άσχετα αν σε αρκετά σημεία δεν ήταν σε θέση να απαντήσει με ακρίβεια, «διευκολύνοντας» κατά κάποιο τρόπο το «σφυροκόπημα» της υπεράσπισης.

Ένα πράγμα απέφυγε επιμελώς: να κοιτάξει τους κατηγορούμενους. Ακόμα και όταν της ζητήθηκε να υποδείξει ποιος έκανε τι στη σκηνή του βιασμού της, η 19χρονη κοιτούσε στα μάτια τη διερμηνέα της και χωρίς να στρέψει το κεφάλι προς το εδώλιο, έδειχνε με το δάκτυλο προς τα πίσω. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν άντεχε να τους κοιτάξει. Σκοτείνιαζε το βλέμμα της. Ακόμα και όταν προσήλθαν στην αίθουσα με τις χειροπέδες στα χέρια, η κοπέλα κατέβασε το βλέμμα.

Στο πλευρό της βρίσκονταν διαρκώς η μητέρα της και μία φίλη τους, οι οποίες ταξίδεψαν από τη μακρινή Ισλανδία, τη χώρα στην άκρη της Ευρώπης, με τόσο αυστηρούς περιορισμούς, για να καταθέσει η 19χρονη.

Τόσο προανακριτικά όσο και χθες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου η νεαρή σπουδάστρια υποστήριξε ότι είναι απόλυτα βέβαιη για την ενοχή των κατηγορουμένων. Κατέθεσε ότι τους αναγνωρίζει με βεβαιότητα ως τους δράστες που τη βίασαν τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου του 2019 σε ένα σκοτεινό σοκάκι της Χερσονήσου. Αφού τη βίασαν διαδοχικά, ο 35χρονος τοποθέτησε στον κόλπο της ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ και δύο κέρματα και με ειρωνικό ύφος τής είπε: «σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου…».

Ερωτηθείσα πώς είναι τόσο σίγουρη από τη στιγμή που ήταν σκοτεινά, υποστήριξε ότι τους είδε κατά πρόσωπο και τους αναγνωρίζει. Ο ένας τη βίασε σε όρθια στάση, ο άλλος στο έδαφος. Περιέγραψε ότι μόλις είχε βγει από μπαρ της περιοχής και κατευθυνόταν σε ταχυφαγείο, κοντά στο ξενοδοχείο. Την προσέγγισαν δύο άτομα, τα οποία την άρπαξαν από τα μπράτσα. Περπατούσαν γρήγορα, πέρασαν τον κεντρικό και την οδήγησαν σε αυτό το σκοτεινό στενό. Δεν φώναξε, δεν ούρλιαξε, δεν αντιστάθηκε. Ήθελε να αντιδράσει, σκεφτόταν να φωνάξει, όμως είχε «βραχυκλώσει» από το σοκ. Ήταν φοβισμένη. «Δεν είχα τη δύναμη να βγάλω κραυγή».

Στη Χερσόνησο είχε φθάσει στις 6 Ιουνίου στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής 180 φοιτητών. Θα αναχωρούσαν για την πατρίδα της δύο ημέρες μετά τον καταγγελλόμενο βιασμό.

Οι δύο νεαροί τη βίασαν διαδοχικά και αφού τα χέρια της ήταν πάντα ακινητοποιημένα. Όταν πια τελείωσε ο βιασμός, ο «ψηλότερος» (ο 35χρονος όπως υπέδειξε) έβγαλε κάτι από την τσέπη του και το τοποθέτησε στον κόλπο της. Σχεδόν 5 λεπτά αφ’ ότου την εγκατέλειψαν, βρήκε τη δύναμη να σηκωθεί.

Ένιωθε να πονάει. Όταν πια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο συνειδητοποίησε ότι είχαν τοποθετήσει στον κόλπο της χρήματα.

Η 19χρονη ανέφερε ότι τον 35χρονο τον είχε ξαναδεί δύο-τρεις ημέρες πριν στο ίδιο μπαρ απ’ όπου έφυγε τη νύχτα του βιασμού. Προσπάθησε να την κεράσει ένα ποτό αλλά εκείνη αρνήθηκε.

Η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν καμία σχέση με τις αποδιδόμενες κατηγορίες και εστιάζει στην απόκλιση των χρόνων με βάση τα όσα καταθέτει η καταγγέλλουσα και το υλικό από κάμερα ασφαλείας. Επιπρόσθετα η υπεράσπιση φέρεται να αφήνει αιχμές για τη στάση της καταγγέλλουσας, καθώς δεν βοήθησε, όπως ειπώθηκε, στο έργο της Αστυνομίας, δεν υπέδειξε τη διαδρομή για να ελεγχθούν οι κάμερες ασφαλείας για αποδεικτικό υλικό. Η δίκη συνεχίζεται στις 7 Δεκεμβρίου.

Εφημερίδα «Πατρίς»

Διαφήμιση
Διαφήμιση