HomePost ItΟ Σωκράτης Βαρδάκης για τα φοιτητικά ενοίκια

Ο Σωκράτης Βαρδάκης για τα φοιτητικά ενοίκια

Τι αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την επέκταση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου φοιτητικής στέγης σε κατηγορίες οικογενειών που πλήττονται αποδεδειγμένα από τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά μέχρι σήμερα έχουν εξαιρεθεί, ζητούν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση 49 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη και Δράμας, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Δεδομένης της εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην συντριπτική πλειοψηφία των μαθημάτων, οι φοιτητές επέστρεψαν και διαμένουν την περίοδο της πανδημίας στην οικογενειακή τους εστία, με στόχο προφανώς την οικονομική ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, που πλήττεται σε μεγάλο βαθμό, το τελευταίο διάστημα.

Στο πλαίσιο ελάφρυνσης των οικογενειακών βαρών, η Κυβέρνηση απάλλαξε περιορισμένες μόνο κατηγορίες οικογενειών από το 40% του συνολικού μισθώματος της φοιτητικής στέγης. Από τις συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων που έχουν ληφθεί, πλήττεται σοβαρά ένας μεγάλος αριθμός αγροτών, μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχαλούμενων επιστημόνων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Είναι λογικό και δίκαιο, η συγκεκριμένη μερίδα πληττόμενων επαγγελματιών, αλλά και πληττόμενων αγροτών να συμπεριληφθούν σε μέτρα μείωσης-επιδότησης του ενοικίου φοιτητικής στέγης των τέκνων τους που φοιτούν σε πόλη άλλη από εκείνη της μόνιμης κατοικίας τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται:

  • Να επεκτείνει την ισχύ του νόμου 4684/20, ώστε να απαλλαγούν οι πληττόμενες οικογένειες από το ενοίκιο της φοιτητικής στέγης και για την νέα ακαδημαϊκή περίοδο ’20-’21;
  • Να εντάξει, με εφαρμογή συγκεκριμένων κριτηρίων, τους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σε ρυθμίσεις αναλογικής μείωσης του καταβαλλόμενου μισθώματος για την ενοικίαση φοιτητικής στέγης των τέκνων τους που σπουδάζουν σε πόλη διαφορετική από την μόνιμη κατοικία τους, προβλέποντας ταυτόχρονα και σχετική ενίσχυση-επιδότηση των ιδιοκτητών των ακινήτων;
Διαφήμιση
Διαφήμιση