HomePost ItΒαρδάκης: «Να δοθεί άμεση λύση για τους ακοοπροθετιστές, δεκάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο»

Βαρδάκης: «Να δοθεί άμεση λύση για τους ακοοπροθετιστές, δεκάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ζήτημα της ανάγκης άμεσης λύσης για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις ακουστικών βαρηκοΐας πραγματοποίησαν 18 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2017 όλοι οι πάροχοι ακουστικών βαρηκοΐας υποχρεώθηκαν να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπουν στο νέο σύστημα αποζημίωσης των ασθενών, δίνοντας την ευκαιρία σε ασφαλισμένους με προβλήματα ακοής να έχουν πρόσβαση στον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό.

Ωστόσο, οι αρκετές δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στις κρατικές επιδοτήσεις των ασφαλισμένων, είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί μία μείωση της χρήσης ακουστικών κατά το 2017, η οποία δεν οφειλόταν στη μείωση των αναγκών των ασφαλισμένων, αλλά στην επιλογή τους σε πολλές περιπτώσεις να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος των ακουστικών, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, προϋπολογισμός του 2018 βασίστηκε στις καταγεγραμμένες δαπάνες του 2017, με αποτέλεσμα να μειωθεί σχεδόν στο μισό, με το κλείσιμο των δαπανών του 2018 να υπερβαίνει τελικά τον προϋπολογισμό κατά σχεδόν 4 εκ. ευρώ.

Η Υπουργική Απόφαση του 2018 που περιελάμβανε διόρθωση του προϋπολογισμού για την επίλυση του ζητήματος δεν εφαρμόστηκε ποτέ, με αποτέλεσμα τώρα ο ΕΟΠΥΥ να ζητάει από τους εισαγωγείς ακουστικών βαρηκοΐας, την καταβολή clawback (επανάκτηση υπέρβασης δαπάνης) ύψους 4 εκ. ευρώ, τη στιγμή που ο συνολικός τζίρος των εν λόγω επιχειρήσεων για το 2018 δεν άγγιζε καν το συγκεκριμένο νούμερο.

Όπως τονίζει ο κ. Βαρδάκης, χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί πρακτική λύση, οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει άμεσα να έχουν κάνει αίτηση στο καθεστώς των 120 δόσεων προκειμένου να επιστρέψουν το clawback, όπως προβλέπεται. Συνυπολογίζοντας και τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας, η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις ακουστικών βαρηκοΐας.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Βαρδάκης καλεί τον Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να εφαρμόσει στην πράξη τη διόρθωση του προϋπολογισμού του 2018, όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση του 2018, με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες αναπροσαρμογές, αλλά και να μεριμνήσει ώστε να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις των εν λόγω επιχειρήσεων στο πρόγραμμα των 120 δόσεων για απόδοση του clawback, μέχρι να ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή των δεδομένων, μετά και την εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση