HomeΚΟΣΜΟΣΡάαμπ: Τελική εβδομάδα διαπραγματεύσεων για το Brexit με άλυτα ζητήματα

Ράαμπ: Τελική εβδομάδα διαπραγματεύσεων για το Brexit με άλυτα ζητήματα

Οι δύο πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα ισχύσει με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Στην τελευταία εβδομάδα των διαπραγματεύσεων για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία εισέρχονται χονδρικά το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Οι δύο πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα ισχύσει με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους.

Ωστόσο, όπως επισήμανε και ο κ. Ράαμπ, ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, με κύριο εκείνο των αλιευτικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων στα βρετανικά ύδατα.

Κάλεσε τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν τη «θέση αρχής» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πλέον ένα «ανεξάρτητο παράκτιο κράτος που θα πρέπει να έχει έλεγχο των υδάτων του».

Ο κ. Ράαμπ φάνηκε να απορρίπτει την πρόταση που φέρεται να έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές για επιστροφή ποσοστού 15%-18% των αλιευμάτων που πιάνουν οι Ευρωπαίοι ψαράδες στα βρετανικά ύδατα, λέγοντας ότι «αυτό δεν ακούγεται σωστό».

Σύμφωνα δε με την Telegraph, η Ντάουνινγκ Στριτ διεμήνυσε με αφορμή τη διαφωνία γύρω από τα αλιεύματα ότι η πιθανότητα ενός ‘no deal’ «είναι υποτιμημένη».

Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο ανοιχτό ζήτημα, το λεγόμενο «πεδίο ισότιμου ανταγωνισμού», ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως αισθάνεται ότι «έχει υπάρξει πρόοδος προς μεγαλύτερο σεβασμό» για τις βρετανικές θέσεις.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών συνεχίζουν με εντατικό ρυθμό τις συναντήσεις τους, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ να βρίσκεται στο Λονδίνο.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση