HomePost ItΗ ενίσχυση του κλάδου του βιβλίου στη… Βουλή

Η ενίσχυση του κλάδου του βιβλίου στη… Βουλή

Μετά από ερώτηση του Γ. Λογιάδη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το θέμα της ενίσχυσης του κλάδου του βιβλίου έθεσε στη… Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής ΜέΡΑ25 του Ηρακλείου, Γιώργος Λογιάδης.

Αναλυτικά η ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών:

Η Σύμπραξη Εκδοτών εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των εκδοτικών οίκων στη χώρα και προτείνει μια σειρά υλοποιήσιμων άμεσων και έμμεσων μέτρων για τη στήριξη και ενίσχυση του κλάδου του βιβλίου, ο οποίος περιλαμβάνει στις τάξεις του εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, διορθωτές, εικονογράφους, τυπογράφους, βιβλιοδέτες και σειρά άλλων επαγγελματιών οι οποίοι πλήττονται σκληρά και πρέπει απαραιτήτως να στηριχθούν στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Άμεσα μέτρα

Απευθείας επιδότηση της παραγωγής βιβλίων για την άνοιξη 2021. Επιδότηση δηλαδή του κλάδου με τον τρόπο που έκανε η Ιταλία και η Γερμανία (εκδότες και βιβλιοπωλεία), που την είχαν θεσπίσει έγκαιρα από τον Αύγουστο, για τις ανάγκες παραγωγής του φθινοπώρου. Προτείνουν έως 4.000€ για κάθε νέο τίτλο που θα εκδοθεί από 1/1/2021 έως και 31/3/2021, η δε Σύμπραξη μπορεί να λειτουργήσει ως συμβουλευτικό όργανο ώστε να υπάρξει αναλογική και δίκαια κατανομή μεταξύ των εκδοτών. Συγκριτικά αναφέρουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 εκδόθηκαν 4.716 νέοι τίτλοι, ενώ το αντίστοιχο του 2020 ο αριθμός περιορίστηκε στους 3.638 νέους τίτλους, μείωση κατά 23% λόγω του πρώτου εγκλεισμού.

Απευθείας επιδότηση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών των βιβλιοπωλείων, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικτυακής διαφημιστικής δαπάνης, με τον τρόπο που λειτουργούν ανάλογα προγράμματα ΕΣΠΑ. Να γίνονται αποδεκτές όλες οι δαπάνες που έγιναν, αρχίζοντας από 1/3/2020 έως και τις προγραμματισμένες έως 31/12/2021. Προτείνουν 5.000€ για κάθε βιβλιοπωλείο.

Άμεση επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ στους ΚΑΔ που αφορούν το βιβλίο (εκδότες και βιβλιοπώλες).

Να θεσπιστεί 0% ΦΠΑ στα βιβλία, με άμεση μηνιαία επιστροφή του ΦΠΑ παραγωγής στους εκδότες και εξίσωση του ΦΠΑ των ebook με αυτό των χάρτινων βιβλίων.

Χορήγηση επιταγών (κουπονιών) αγοράς βιβλίων σε τουλάχιστον 1.500.000 δικαιούχους.

Άμεση καταβολή των οφειλόμενων από το ΥΠΕΠΘ, ιδίως έναντι της νέας αποστολής -με έξοδα των εκδοτών- των νέων συγγραμμάτων.

Οριζόντια αύξηση της τιμής όλων των διανεμόμενων τίτλων κατά ένα ευρώ, μόνο για τη χρονιά 2020-’21. Με τον τρόπο αυτό μοιράζεται το κόστος της διανομής, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς, ουσιαστικά μεταξύ εκδοτών και Πολιτείας.

Έμμεσα μέτρα

Εμπλουτισμός κρατικών και δημοτικών βιβλιοθηκών με την αγορά νέων τίτλων. Προϋπολογισμός 5.000.000€

Εμπλουτισμός σχολικών βιβλιοθηκών με την αγορά νέων τίτλων. Προϋπολογισμός 5.000.000€

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται η κυβέρνηση να υιοθετήσει τα μέτρα της Σύμπραξης Εκδοτών;

Διαφήμιση
Διαφήμιση